Leer de bron van een ongezonde bedrijfscultuur herkennen én aanpakken.
Als verandermanager of interim manager heb je een schat aan ervaring opgebouwd. Je hebt al heel wat organisaties geholpen om doelmatiger te functioneren. En toch loop je soms vast of boek je weinig resultaat zonder dat je begrijpt waar dat aan ligt. Zo vraag je jezelf wellicht af:
- Waarom is het verloop en verzuim zo hoog?
- Waar komt die stroperige, angstige of vijandige cultuur vandaan?
- Hoe komt het dat die zelfsturende teams niet werken?
- Hoezo durft niemand zich uit te spreken?
- Hoe kan ik moeilijke dingen die buiten mijn opdracht liggen tóch benoemen?
Veel organisaties ervaren deze symptomen, zonder dat de vinger op de zere plek gelegd kan worden. Allerlei initiatieven rondom teambuilding, vitaliteit en feedbacksessies leveren uiteindelijk niets op.
Goede kans dat er sprake is van een trauma in de organisatie!
Waarom deze leergang?
In deze diepgaande leergang gaan we kijken naar de oorzaken van een getraumatiseerde organisatie. Dat zijn organisaties die bijvoorbeeld een heftige gebeurtenis hebben meegemaakt, gebeurtenissen uit het verleden onvoldoende plek hebben gekregen of waar negatief gedrag alsmaar aanhoudt en versterkt. De oorzaken zijn niet altijd eenvoudig aan te wijzen, lijken zich als een spook door de gangen te manifesteren. Zoals dat bij een trauma werkt: we gaan het liever uit de weg. Wanneer je leert kijken naar wat onvoldoende gezien wordt, snap je ook waar de symptomen vandaan komen en dat oplossingen om een grondige en diepgaande aanpak vragen. Zodat de energie in de organisatie weer kan gaan stromen!
Voor wie is deze leergang Trauma in Organisaties?
Je kiest voor de leergang Trauma in Organisaties wanneer je je herkent in één of meer van het volgende:
- Je bent een (interim) manager, verandermanager, organisatieadviseur;
- Je wordt gevraagd om organisaties “weer op de rit te krijgen”;
- Je merkt dat je met de gangbare managementmodellen onvoldoende resultaat boekt;
- Je wordt als consultant ingehuurd, maar merkt aan alles dat na jouw vertrek alles weer terugkeert naar het oude;
- Je ervaart een sterke mate van weerstand en sabotage bij veranderingen die je wilt doorvoeren;
- Je vermoedt dat iets essentieels uit de weg gegaan wordt of niet bespreekbaar is.
Daarnaast ben je iemand met de nodige ervaring en senioriteit, deze leergang vraagt dat je al het nodige hebt gezien en ervaren. Bovendien vragen we een sterke bereidheid tot zelfreflectie.
Het resultaat van deze leergang
Tijdens de leergang Trauma in Organisatie leer je de diagnose van problematiek te stellen op een diepere laag. Je leert onderkennen wat een getraumatiseerde organisatie anders is dan een organisatie met een “gewoon” probleem. En wanneer je de organisatie als sociaal systeem beschouwt, wat er dan nodig is voor een gezond functionerend systeem. Door op die laag te kijken, kom je tot wezenlijke oplossingen die verder gaan dan de symptomen bestrijden. Dat kunnen oplossingen zijn waar je opdrachtgever niet in eerste instantie aan dacht. Zo bereik je een blijvend resultaat die jouw opdrachtgever en de organisatie het meeste dient.
Wat gaan we doen?
De leergang is opgebouwd uit drie blokken van twee dagen. We werken zoveel mogelijk met casuïstiek die jullie als deelnemers inbrengen. Daarover gaan we niet alleen in gesprek, we zetten opstellingen, reflectie- en ervaringsoefeningen in om inzicht te krijgen in de problematiek waar jij, nu of in de toekomst, mee geconfronteerd wordt. Tussen de blokken krijg je ook opdrachten mee om die inzichten vers te houden en in de praktijk te benutten. Concrete thema’s waarmee we aan de slag gaan:
- waar worden de symptomen in mijn organisatie door veroorzaakt?
- waarom houden dynamieken zich in stand en hoe buigen we dat om?
- wat kan ik inzetten om de ongezonde cultuur te veranderen en wat moet ik vooral niet doen?
- hoe ga ik zelf eigenlijk om met een getraumatiseerde organisatie?
Praktische informatie:
De leergang Trauma in Organisaties duurt in totaal zes dagen. Dit is opgedeeld in drie blokken van twee dagen, zodat je tussendoor met de verkregen inzichten aan de slag kunt én voorbereidingen kunt treffen voor het volgende blok. De trainingsdagen zijn van 9:30 uur tot 16:30 uur. We werken met groepen van maximaal 10 deelnemers, zodat je voldoende persoonlijke aandacht krijgt.
Door je nu in te schrijven, verzeker je jezelf van een plek op de data die jou passen. Weet je nog niet helemaal zeker of je mee kunt doen, neem dan vrijblijvend een optie.
[kiyoh-klantenvertellen layout=”slider” auto_slide=”yes” stars_theme=”yellow” stars_size=”small” show_logo=”yes” logo_type=”full” do_show_reviews=”yes” show_review_rating=”yes” show_reviews_amount=”10″ limit_review_length=”50″]