Systemisch Leiderschap

Als leidinggevende heb je een belangrijke rol in je organisatie. Je hebt inmiddels de nodige ervaring, maar loopt ongetwijfeld ook wel eens met vragen als:

 • Hoe kan ik zorgeloos en moeiteloos leidinggeven en anderen inspireren?
 • Welke plek is er voor mij en hoe neem ik die in? Binnen mijn team en mijn organisatie?
 • Hoe dien ik de organisatie en mijn mensen het beste én behoud ik zelf mijn energie en motivatie?
 • Hoe kan ik een nog beter leider zijn, met meer balans voor mezelf én betere bedrijfsresultaten?


Deze vragen staan centraal in onze trainingen in systemisch leiderschap, die we ontwikkelden op basis van onze ervaring met systemisch werk en organisatieopstellingen.

Echt leiderschap vraagt naast een open door policy ook om een open heart policy

Leiderschap en dynamiek in systemen.

Als leider ben je een belangrijk onderdeel van het systeem dat je organisatie is. En als dat onderdeel niet goed functioneert, heeft dat onmiskenbaar effect op de rest van het systeem. In deze training belichten we het thema leiderschap vanuit een systemische invalshoek. Dat is een manier om verder te kijken dan alleen naar jou als individu, meer naar jou als leider in het grote geheel, het systeem waar je deel van uitmaakt. Dit noemen we systemisch leiderschap en dat leer je in onze training Leiderschap met Open Vizier.

De focus ligt in deze training Leiderschap met Open Vizier op jou als leider, jouw persoonlijke taak in de wereld en het vormgeven van je passie. Hoe kies jij je plek in de organisatie en hoe ga je om met de systemische wetmatigheden die daarbij gelden?

Belangrijke thema’s die we bij systemisch leiderschap aansnijden, zijn:

 • Hoe sluit je aan bij de kerntaak van de organisatie?
 • Organisatieculturen en jouw invloed daarop
 • Systeemwetten en de taak van de leider:
  • het recht op een plek, ordening en de balans van geven en nemen
  • taak van de leider: dienen van de groep, omgaan met macht en onmacht
 • Plek: eigen kern ervaren, vanuit die plek kunnen werken

Doelgroep.

Leidinggevenden, managers, directeuren die hun persoonlijk leiderschap verder willen ontwikkelen, het systemisch leiderschap willen integreren in hun rol als leider en bij die ontwikkeling bereid zijn tot diepgaand zelfonderzoek en reflectie.

Resultaat: meer impact met minder moeite!

Je leert inzien waar spanningsvelden in het systeem ontstaan en wat er nodig is om de energie in je team en bij jezelf weer volop te laten stromen. Je leert uitgaan van enkele oeroude basisprincipes waardoor je minder behoefte hebt om te sturen, te controleren en te meten. Wantrouwen en stress maken ruimte voor vertrouwen en ontspanning. Systemisch leiderschap is dan ook helemaal niet moeilijk, het kost je juist minder moeite!

Het effect van systemisch leiderschap is:

 • Je weet je macht op een constructieve manier in te zetten.
 • Je krijgt inzicht in je identiteit als leider en de visie die je via persoonlijk leiderschap uitdraagt.
 • Je leert energieblokkades en spanningen om te zetten in energiebronnen, zowel bij jezelf als binnen je team.
 • Je neemt jouw plek als leidinggevende overtuigd in en gunt anderen ook de plek die hen toekomt.
 • Vanuit vergroot zelfvertrouwen win je aan stevigheid als leider.
leiderschap essenties

Werkwijze: ervaringsleren en interactie.

De training biedt veel ruimte voor eigen inbreng en bestaat uit een mix van toelichting, dialogen, ervaringsoefeningen en opstellingen. In het ervaren is ook uitgebreid ruimte om eigen thema’s te onderzoeken, we vragen dan ook nadrukkelijk om die eigen inbreng.

We werken in deze training vanuit principes van systemisch werken, op het raakvlak van je persoonlijke systeem van herkomst en je huidige organisatiesysteem.

Praktische informatie.

In onze training Leiderschap met Open Vizier. leer je jouw leiderschap vorm te geven op basis van systemisch leiderschap. Voor het actuele aanbod en data van die training, verwijzen we je graag naar www.anker-kompas.nl/lo. Voorafgaand aan de training heb je een telefonisch persoonlijk intakegesprek met één van de trainers, om af te stemmen wat je leerdoelen zijn en hoe je verwachtingen aansluiten op het programma.

Data en tijden: De trainingsdagen zijn van 09:30 uur tot 16:30 uur.

Kosten: € 1875,= inclusief luncharrangement en alle materialen (vrijgesteld van BTW).

Groepsgrootte: minimaal 4 en maximaal 8 deelnemers.

In-company?

We hebben ervaring met in-company training en workshops over systemisch leiderschap en kunnen je daarin maatwerk leveren. Wil  je hier een keer persoonlijk over praten? Neem contact met ons op via de contactpagina.

Ervaringen.

“Een intensieve en inspirerende training die de blik op de eigen organisatie en je positie daarin verheldert.”

“Je herkent de belemmeringen in je functioneren en ziet deze onder ogen. Hierdoor groei je als leider, en kom je sterker uit de training.”

“De trainers zijn zelf een mooi voorbeeld van hoe zakelijkheid en een persoonlijke en betrokken werkwijze elkaar versterken.”

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!