Systemisch Leiderschap

Als leidinggevende heb je een belangrijke rol in je organisatie. Je hebt inmiddels de nodige ervaring, maar loopt ongetwijfeld ook wel eens met vragen als:

 • Hoe kan ik zorgeloos en moeiteloos leidinggeven en anderen inspireren?
 • Welke plek is er voor mij en hoe neem ik die in? Binnen mijn team en mijn organisatie?
 • Hoe dien ik de organisatie en mijn mensen het beste én behoud ik zelf mijn energie en motivatie?
 • Hoe kan ik een nog beter leider zijn, met meer balans voor mezelf én betere bedrijfsresultaten?

Deze vragen staan centraal in de training Systemisch Leiderschap, die we ontwikkelden op basis van onze ervaring met systemisch werk en organisatieopstellingen.

Echt leiderschap vraagt naast een open door policy ook om een open heart policy

Leiderschap en dynamiek in systemen.

Als leider ben je een belangrijk onderdeel van het systeem dat je organisatie is. En als dat onderdeel niet goed functioneert, heeft dat onmiskenbaar effect op de rest van het systeem. In deze training belichten we het thema leiderschap vanuit een systemische invalshoek. Dat is een manier om verder te kijken dan alleen naar jou als individu, meer naar jou als leider in het grote geheel, het systeem waar je deel van uitmaakt.

De focus ligt in deze training op jou als leider, jouw persoonlijke taak in de wereld en het vormgeven van je passie. Hoe kies jij je plek in de organisatie en hoe ga je om met de wetmatigheden die daarbij gelden?

Belangrijke thema’s die we in deze training aansnijden, zijn:

 • Hoe sluit je aan bij de kerntaak van de organisatie?
 • Organisatieculturen en jouw invloed daarop
 • Systeemwetten en de taak van de leider:
  • het recht op een plek, ordening en de balans van geven en nemen
  • taak van de leider: dienen van de groep, omgaan met macht en onmacht
 • Plek: eigen kern ervaren, vanuit die plek kunnen werken

Doelgroep.

Leidinggevenden, managers, directeuren die hun persoonlijk leiderschap verder willen ontwikkelen en bij die ontwikkeling bereid zijn tot diepgaand zelfonderzoek en reflectie.

Resultaat: meer impact met minder moeite!

systemisch leiderschap Je leert inzien waar spanningsvelden in het systeem ontstaan en wat er nodig is om de energie in je team en bij jezelf weer volop te laten stromen. Je leert uitgaan van enkele oeroude basisprincipes waardoor je minder behoefte hebt om te sturen, te controleren en te meten. Wantrouwen en stress maken ruimte voor vertrouwen en ontspanning.

Het effect van deze training is:

 • Je weet je macht op een constructieve manier in te zetten.
 • Je krijgt inzicht in je identiteit als leider en de visie die je via persoonlijk leiderschap uitdraagt.
 • Je leert energieblokkades en spanningen om te zetten in energiebronnen, zowel bij jezelf als binnen je team.
 • Je neemt jouw plek als leidinggevende overtuigd in en gunt anderen ook de plek die hen toekomt.
 • Vanuit vergroot zelfvertrouwen win je aan stevigheid als leider.

Werkwijze: ervaringsleren en interactie.

De training biedt veel ruimte voor eigen inbreng en bestaat uit een mix van toelichting, dialogen, ervaringsoefeningen en opstellingen. In het ervaren is ook uitgebreid ruimte om eigen thema’s te onderzoeken, we vragen dan ook nadrukkelijk om die eigen inbreng.

We werken in deze training vanuit principes van systemisch werken, op het raakvlak van je persoonlijke systeem van herkomst en je huidige organisatiesysteem.

Praktische informatie.

De training Systemisch Leiderschap bestaat uit 2 blokken van 2 dagen, zonder avondprogramma. Voorafgaand aan de training heb je een telefonisch persoonlijk intakegesprek met één van de trainers, om af te stemmen wat je leerdoelen zijn en hoe je verwachtingen aansluiten op het programma.

Data en tijden: De trainingsdagen zijn van 10:00 uur tot 17:00 uur. Lees rechts op deze pagina wanneer de training Systemisch Leiderschap gepland staat, of neem contact met ons op om de mogelijkheden van een in-company training te bespreken.

Kosten: € 1275,= inclusief luncharrangement en alle materialen (exclusief 21% BTW).

Groepsgrootte: minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers.

In-company?

We hebben ervaring met in-company varianten van deze training en kunnen je daarin maatwerk leveren. Interesse, een keer persoonlijk over praten? Neem contact met ons op via de contactpagina.

Ervaringen.

“Een intensieve en inspirerende training die de blik op de eigen organisatie en je positie daarin verheldert.”

“Je herkent de belemmeringen in je functioneren en ziet deze onder ogen. Hierdoor groei je als leider, en kom je sterker uit de training.”

“De trainers zijn zelf een mooi voorbeeld van hoe zakelijkheid en een persoonlijke en betrokken werkwijze elkaar versterken.”

Let op: nieuwe training!

De oorspronkelijke training Systemisch Leiderschap is opgegaan in de nieuwe training Leiderschap met Open Vizier. Voor het actuele aanbod en data van die training, verwijzen we je graag naar www.anker-kompas.nl/lo.

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!