Soft skills voor ICT-ers

Hoe belangrijk zijn soft skills voor ICT-ers? De meeste mensen die kiezen voor het werken in de ICT, doen dat omdat ze het leuk vinden oplossingen te bedenken en daarvoor systemen te ontwikkelen. Ze hebben een goed analytisch vermogen, technisch inzicht en zijn vaak echte doeners. Vaak worden ICT-ers dan ook uitgekozen om hun jhard skills, kennis van een bepaald systeem of ervaring met een bepaalde techniek. Dus hoe belangrijk zijn soft skills voor ICT-ers van eigenlijk?

soft skills voor ICT-ers

Met soft skills werk je als ICT-er effectiever

De belangrijkste reden waarom soft skills voor ICT-ers van belang zijn, is dat je veel effectiever werkt als je goed met mensen kunt omgaan. Natuurlijk is het belangrijk dat je jouw technische talenten inzet, maar voeg daarbij een paar soft skills zoals communicatieve vaardigheden en je bereikt veel meer. Denk maar bijvoorbeeld aan een meeting waarin je dingen moet afstemmen of taken moet verdelen. Om elkaar goed te begrijpen, goede afspraken te maken en samen te werken aan een project, moet je beschikken over voldoende soft skills. Het voorkomt dat je dingen overnieuw moet doen omdat je elkaar niet goed begrepen hebt. Er blijven geen dingen liggen omdat iedereen dacht dat iemand anders die zou doen. En ook de acceptatie van een technisch goede oplossing wordt veel groter als ICT-ers ook hun soft skills weten in te zetten.

Welke soft skills zijn voor een ICT-er belangrijk?

Het begint met een paar belangrijke communicatieve vaardigheden. Luisteren is er zo eentje waarvan we vaak denken dat we het goed doen, maar dat blijkt vaak onterecht. Veel ICT-ers staan erom bekend om al snel te snappen wat er gevraagd wordt, maar ondertussen doen ze allerlei aannames over wat de klant, de gebruiker of collega bedoelt. Juist ook tussen a-technische klanten en gebruikers en de technisch zeer getalenteerde ICT-er ontstaan zo misverstanden. In plaats van aannames te doen en beter door te vragen, kom je als ICT-er te weten wat er echt van je verwacht wordt.

Zo komen we al bij een andere belangrijke soft skill waar je als ICT-er over moet beschikken: inlevingsvermogen. Door je wat in te leven in de dagelijkse praktijk van gebruikers, kom je vaker tot oplossingen die zij begrijpen en ook kunnen gebruiken.

Een andere soft skill die voor ICT-ers van pas komt, is overtuigingskracht. In veel projecten is een spanningsveld tussen wat men wil dat een nieuw systeem allemaal kan en de beschikbare hoeveelheid tijd en het budget. Soms zul je dus in gesprek moeten gaan en beargumenteren waarom sommige dingen niet haalbaar zijn of een bepaalde oplossing de meest optimale is. Het is dus de kunst om tijd en geld in de gaten te houden en tegelijk de klant of gebruiker tevreden te stellen.

Met de juiste skills ben je op lange termijn succesvoller

Nou, misschien is dat iets te stellig en zwart-wit. Het is maar net wat je verstaat onder succesvol. Sommige ICT-ers kiezen ervoor om specialist te worden in techniek X, Y of Z en willen zo min mogelijk contact met andere mensen. Ook zij kunnen heel waardevol zijn op een project om bijvoorbeeld lastige technische oplossingen te bedenken of een al bestaande functioneel goede oplossing in technische zin te optimaliseren.

Verreweg de meeste ICT-ers willen op termijn toch doorgroeien naar een rol waarin ze meer afstemmen met andere mensen, zoals klanten, gebruikers, leveranciers, andere teamleden. Projectleiders, scrum masters, product owners zijn een paar voorbeelden van rollen die je pas goed kunt uitoefenen als je beschikt over voldoende soft skills.

Wil jij als ICT-er nog succesvoller zijn?

Dan kan een training je helpen om je soft skills verder te ontwikkelen. Een goede start kan onze training Effectief Communiceren zijn. Je leert dan een heel scala aan vaardigheden om goed te communiceren met de mensen in jouw project of team.

Behalve effectief communiceren kan Anker & Kompas veel meer soft skills trainen. Voor ICT-bedrijven of -afdelingen maken we een soft skills training dan op maat, afgestemd op de behoefte van jullie als klant. Wanneer je daar interesse in hebt, neem dan contact met ons op, we denken graag met je mee wat in jullie geval het meest waardevol zou zijn.

.

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!