Anker & Kompas

Persoonlijke Effectiviteit

Wil je graag je persoonlijke effectiviteit verbeteren? Dan heb je vast al een idee, waar je aan wilt werken, of niet soms? Maar als je dan op zoek gaat naar een training, dan lijkt het wel alsof je in slechts enkele dagen training een heel ander mens wordt. Kan dat wel, horen we menigeen zich afvragen. En terecht, we zullen het je toelichten.

Uiteraard is persoonlijke effectiviteit een breed begrip. En op voorhand is niet te voorspellen wat jou het beste zou helpen om daar aan te werken. Voor sommigen kan een simpel artikel in een tijdschrift al wonderen doen, andere mensen hebben al heel wat gedaan met bijvoorbeeld coaching of zelf therapie. Voor de meeste mensen zit het tussen die twee uitersten in en heeft een training van enkele dagen al heel veel effect.

Laten we eerst eens kijken wat we verstaan onder persoonlijke effectiviteit, om vervolgens in te gaan op hoe je die kunt vergroten. 

persoonlijke effectiviteit

Wat is persoonlijke effectiviteit?

Je zou persoonlijke effectiviteit kunnen omschrijven als de mate waarin het jou lukt om jouw doelen te bereiken. Dat kunnen doelen op het werk zijn, maar ook privé doelen. Mensen met een hoge mate van persoonlijke effectiviteit, weten wat ze willen en weten de manier waarop ze dat kunnen bereiken. Ze komen in actie in plaats van af te wachten. Daarvoor moet je weten waar je goed in bent, waar je eventueel nog in te leren hebt, maar vooral ook wat jij belangrijk vindt. Soms vinden mensen dat lastig omdat ze niet over de juiste vaardigheden beschikken, maar vaak ook omdat ze het spannend vinden om aan de slag te gaan.

Hoe vergoot je jouw persoonlijke effectiviteit?

Dat kan op verschillende manieren. Heel belangrijk is dat je bereid bent om in de spiegel te kijken. Niet letterlijk, maar dat je durft te zien dat je soms nog niet effectief handelt. Soms zal iemand je daarop aanspreken en soms merk je zelf dat iets niet lekker loopt. Vervolgens kun je kijken hoe je jouw gedrag kunt veranderen. Soms moet je daarvoor nieuwe vaardigheden leren.

Tegenwoordig bereik ik veel meer met minder moeite en veel meer plezier

Deelnemer Persoonljke Kracht via NLP

Ook is het goed om naar je gevoel te leren luisteren. Want persoonlijke effectiviteit wordt vaak verhinderd omdat je iets spannend vindt. Bijvoorbeeld omdat je iets nieuws moet doen, omdat je twijfelt of het wel zal lukken, of omdat je gevoelig bent voor de mening van een ander. Zolang je niet luistert naar dat gevoel, zal het je steeds weer overvallen en moet je het steeds weer onderdrukken of vermijden. Maar zodra je dat gevoel serieus neemt, kun je kijken hoe je die spanning kunt aanpakken en meer lef krijgt.

Wat leer je in een training "persoonlijke effectiviteit"?

Ook bij Anker & Kompas kun je terecht voor trainingen die je persoonlijke effectiviteit vergroten. We bieden bijvoorbeeld de training Persoonlijke Kracht via NLP waarin je allerlei zaken gaat ontdekken en ontwikkelen die helpen om goed met uiteenlopende situaties om te gaan. Deze training duurt slechts 2 x 2 dagen, dus in totaal 4 dagen. En ook al is het maar zo kort, de deelnemers maken vrijwel allemaal een forse stap in hun persoonlijke effectiviteit.

Dat lukt ze doordat we in de training niet alleen aan de slag gaan met hoe je steviger in je schoenen kunt staan en beter je doelen kunt bereiken. Daarnaast gaan we namelijk ook aan het werk met je drijfveren, zeg maar je motivatie om iets wel of niet te doen, en beperkende gedachten die daarbij in de weg staan. Zo vergroot je het lef om dingen te doen die je voorheen misschien nog spannend vond of ga je daadkrachtig om met situaties waarin je eerder nog aarzelde.

Wanneer jouw persoonlijke effectiviteit vooral gebaat is bij wat meer veerkracht, dan is Persoonlijke Veerkracht wellicht iets voor jou. De kernvragen “Hoe ga ik om met tegenslag en verlies?” en “Hoe word ik weerbaarder op lastige momenten en periodes in het leven?” komen hierin uitgebreid aan de orde.

Val je dan niet terug in je oude patroon?

Dit is een vraag die we vaak horen, omdat veel mensen dat bij andere trainingen hebben ervaren. Dat kwam dan omdat ze een training hadden gekozen die puur gericht was op gedrag aanleren. Omdat we in Persoonlijke Kracht via NLP en Persoonlijke Veerkracht ook op die diepere laag werken, kun je met minder energie en moeite voor effectief gedrag kiezen. Zo boek je snel je eerste successen en dat motiveert om meer successen te gaan boeken. Door deze kracht van herhaling, maak je het jezelf eigen en voel je steeds vaker een gevoel van trots vanwege een nieuw behaald doel!

Hoe wil jij aan je persoonlijke effectiviteit werken?

Geen mens is hetzelfde en zo komen ook mensen met heel verschillende leerdoelen naar ons toe. Ook jouw persoonlijke behoefte vraagt om een persoonlijk antwoord. Neem gerust contact met ons op om samen te kijken wat het beste is om jouw persoonlijke effectiviteit te vergroten. We denken graag met je mee!

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!