NLP, wat is dat?

Bij Anker & Kompas maken we regelmatig gebruik van NLP. Zowel in onze trainingen als in coaching maken we er dankbaar gebruik van. Maar wat is NLP eigenlijk en waarom is het zo populair?

De oorsprong van NLP

NLP staat voor Neuro-Lingu├»stisch Programmeren, is ontstaan eind jaren ’70 en daarna steeds verder doorontwikkeld. De intentie van de grondleggers (Richard Bandler, John Grinder, Robert Dilts en veel anderen) was te ontdekken hoe het komt dat sommige mensen succesvol zijn. Het was een soort zoeken naar de gouden formule voor succes. Daarbij kan het gaan om zakelijk en financieel succes, maar ook andere vormen van succes zoals een gelukkig sociaal leven, een fijne relatie of goed kunnen omgaan met moeilijke omstandigheden. Men ging succesvolle mensen, zoals therapeuten, sporters, zakenmensen en musici, zodanig bestuderen dat men hun succesaanpak in een model kon gieten. Dat wordt dan ook modelleren genoemd. En vanuit die modellen kon men dan anderen leren hoe ook zij succesvoller kunnen zijn. Simpel gezegd, de kunst afkijken.

NLP

NLP is een grote gereedschapkist

Veel van de resultaten van het modelleren, zijn specifieke vaardigheden en vormen van gedrag om succes te behalen. Wat doet iemand en hoe doet hij of zij dat? NLP reikt ons dan ook een scala aan technieken aan om meer te bereiken. Het mooie daarbij is dat je nooit iets afgeleerd wordt, je krijgt alleen naast je huidige aanpak een nieuwe aanpak erbij. Zodat je keuze krijgt om nieuw gedrag en nieuwe vaardigheden in te zetten, zonder dat het moet of zonder dat je oude gedrag afgekeurd wordt.

Behalve gereedschap is het een gedachtengoed

Naast de vaardigheden en gedrag, ontdekte men ook dat zaken als motivatie, intentie, waarden en overtuigingen van groot belang zijn om jouw kans op succes te vergroten. Je kunt je ongetwijfeld voorstellen dat wanneer je gelooft dat je heel wat in je mars hebt, je meer lef en daadkracht weet aan te boren dan wanneer je gelooft dat op jou niemand zit te wachten.

Hoe wordt NLP gebruikt?

De principes van NLP worden op veel terreinen gebruikt. Om te beginnen in de alledaagse communicatie en samenwerking tussen mensen. Want NLP leert je bijvoorbeeld hoe je aan (zelf)vertrouwen kunt werken en welke communicatieve vaardigheden je kunt inzetten om een prettige samenwerking te realiseren. Maar het wordt ook gebruikt in marketing en sales, omdat NLP laat zien welke taalpatronen jouw kans op succes vergroten en ook welke zintuigen mensen gebruiken om tot een keuze te komen. Een groot toepassingsgebied van NLP is training en coaching, net zoals wij bij Anker & Kompas er graag gebruik van maken.

De toepassing door Anker & Kompas

In onze training Effectief Communiceren gebruiken we een aantal vaardigheden die afkomstig zijn uit NLP. Je leert die actief inzetten om meer resultaat uit jouw communicatie te halen.

In de training Persoonlijke Kracht via NLP gaan we andere vaardigheden inzetten. In deze assertiviteitstraining gaan we veel aan de slag met jouw waarden en overtuigingen. We gaan kijken naar gedachten die jou hinderen om assertief te zijn en leren je deze gedachten om te buigen naar nieuwe gedachten die jouw assertiviteit vergroten.

Ook in onze coachingstrajecten gebruiken we regelmatig vormen van begeleiding die NLP ons geleerd heeft. Onze loopbaancoaching op basis van het boek IK 2.0 is zelfs grotendeels gebaseerd op NLP.

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!