NLP training

Een NLP training is tegenwoordig niet meer zo bijzonder als het vroeger was. En toch twijfelen sommige mensen nog of een NLP training voor hun een goed idee is. Om een weloverwogen keuze te maken, is het goed om je te goed te informeren. Daarom leggen we je graag uit:

nlp training

Wat is NLP?

De afkorting NLP staat voor Neuro-Linguïstisch Programmeren. Moeilijke woorden voor een methodiek die zijn oorsprong vindt in de jaren ’70/’80 van de vorige eeuw. In die tijd gingen een aantal onderzoekers aan de slag met de vraag “wat maakt mensen succesvol?”. En dan niet alleen financieel succesvol, maar ook succesvol als sporter, als muzikant, als verkoper, als manager en noem maar op. Door succesvolle mensen te bestuderen (ze noemden dit “modelleren“) verzamelden ze tal van vaardigheden, technieken, strategieën en gedachtenpatronen die bijdragen aan het bereiken van succes. En zo ontwikkelde zich een methodiek waarmee ook anderen geleerd kon worden hoe zij hun succes konden behalen.

Wat is NLP juist niet?

Er bestaan ook mythes rondom NLP. Om te beginnen denken sommige mensen dat NLP ingewikkeld is. Maar dat is het bepaald niet. Juist omdat het geen methodiek is die van achter het bureau is bedacht, maar door bij andere mensen als jij en ik de kunst af te kijken, is veel van het NLP materiaal heel eenvoudig toe te passen in je eigen leven.

Dan zijn er mensen die NLP als zweverig beschouwen. Vaak omdat er gewerkt worden met wat minder rationele technieken en de moderne mens heeft vaak geleerd om “je verstand te gebruiken”. Op zich een goede raad, totdat je jouw gevoel als spannend of zelfs fout gaat beschouwen.

Gelukkig wordt steeds minder beweerd dat je met NLP ziektes kunt genezen. Voor een deel zit er wel een kern van waarheid in. Veel ziektes of fysieke ongemakken hebben aantoonbaar een psychische oorzaak, dus kan een andere mindset zeker invloed hebben op je gezondheid. Denk maar aan allerlei stress-gerelateerde kwalen. Helaas schoten sommige “genezers” daar in het verleden nogal in door vanuit hun enthousiasme over NLP.

Tenslotte is er soms de argwaan dat je vanuit NLP vanalles moet. Dat is nou juist wat wij zo mooi vinden aan NLP: het zal nooit dingen verplichten of verbieden. Het is juist een methodiek die erop gericht is jouw keuzemogelijkheden te verruimen, dus laat het je vrij om te blijven doen wat voor jou nu al werkt.

Soorten NLP training en opleiding

Enerzijds kun je langdurige opleidingen volgen om de volledige NLP methodiek eigen te maken. Onze trainers hebben dat inderdaad gedaan, sommige coaches hebben ook veel over NLP geleerd via een zogenaamde NLP Practitioner en Master Practitioner. Maar voor de meeste mensen is dat helemaal niet nodig. Daarom zijn er ook veel korte trainingen waarin NLP voor een specifiek doel wordt ingezet. Zoals NLP trainingen die zich richten op communicatie, assertiviteit of leiderschap.

Voor wie is een NLP training waardevol?

Dat is een nogal brede vraag. Als je als trainer of coach met NLP wilt werken, dan kun je op zoek gaan naar een NLP Practitioner opleiding. Verder kiezen mensen vaak geen NLP training puur omdat het een NLP training is, maar voor een bepaald leerdoel. Denk daarbij aan leerdoelen als effectief communiceren, meer zelfvertrouwen of het makkelijker bereiken van (zakelijke of privé) doelen. In dat geval is een langdurige NLP opleiding niet nodig, maar kun je beter kijken naar een training van een paar dagen waar NLP wordt ingezet voor dat specifieke leerdoel. Daardoor wordt het al snel concreter en kun je het sneller in praktijk brengen.

Welke NLP trainingen biedt Anker & Kompas?

Ten eerste hebben we trainingen voor open inschrijving. Daarvoor kun je inschrijven en ga je samen met een aantal andere mensen aan de slag met jouw leerdoel.

  • Effectief Communiceren is een training waarin je NLP leert inzetten in jouw communicatie.
  • Persoonlijke Kracht via NLP is een wat dieper gaande training die helpt om belemmerende patronen te doorbreken en beter voor jezelf te zorgen.
  • Coachend Leidinggeven is gericht op mensen die hun manier van leidinggeven willen versterken. Met behulp van NLP maar ook andere beproefde methodieken komen hierin aan bod.

Daarnaast verzorgen we voor organisaties ook in-company trainingen. Hoeveel NLP daarin gebruikt wordt, is steeds afhankelijk van het doel van de training. We weten nu eenmaal dat er meer waardevolle methodieken zijn en kiezen steeds wat het meest effectief is.

Heb je hier vragen over of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op, we denken graag met je mee!

Veelgestelde vragen over NLP-trainingen

Een volledige NLP opleiding kost je al snel meer dan € 3000,=. Maar een gerichte training om NLP voor jezelf in te zetten, is er al vanaf ongeveer € 1000,=.

Een NLP-training vraagt niet speciaal om een hoge opleiding. Veel belangrijker is dat je open staat voor nieuwe inzichten en nieuw gedrag wilt leren toepassen. En als je gedachtenpatronen wilt leren loslaten die nieuw gedrag nog in de weg staan.

Jazeker! Hoewel NLP soms in verband wordt gebracht met snelle verkopers en vlotte babbelaars, is NLP juist ook waardevol voor mensen die wat stiller zijn. Want vaak zijn gedachten als “ik mag niet lastig zijn” of “wie zit er op mijn mening te wachten?” de reden dat mensen zich stil houden. In een NLP-training kan je  met die gedachten aan de slag, zodat je wat vrijer voelt om jezelf te laten zien en horen.

Wij werken met groepen van maximaal 8 mensen. Zo krijg je de persoonlijke aandacht die je verdient. 

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!