Managementtraining

leiderschapMaar dan anders….

Bij Anker & Kompas verzorgen we graag trainingen voor managers. Toch vind je bij ons geen gebruikelijke managementtraining. Op zich geloven we best dat die waardevol kunnen zijn, maar wij hebben voor managers bewust gekozen om ons te richten op leiderschapstrainingen in plaats van managementtrainingen.

Het nut van een managementtraining

Een doorsnee managementtraining behandelt allerhande vaardigheden zoals hoe je mensen aanstuurt en motiveert, hoe je planningen maakt en bewaakt, hoe je een teamoverleg voert en nog veel meer. Dat kan heel waardevol zijn als je daarin nog onvoldoende vaardigheid hebt. Toch hebben we de ervaring dat het effect van een dergelijke training vaak zeer beperkt is. Maar ligt dat dan aan de training of aan de manager?

Soms heeft een managementtraining geen nut

Dat komt omdat de manager in de training is gestapt in de hoop dat extra managementvaardigheden zijn problemen gaan oplossen. Niet voor niets zegt men vaak op zoek te zijn naar extra tools, bijvoorbeeld om meer controle over de afdeling te krijgen. Die tools zullen ze vinden, de middelen om beter te meten en op te volgen, maar een beter manager worden ze er niet van.

Wanneer past een leiderschapstraining beter?

In plaats van meer tools voor bijvoorbeeld het grip krijgen op de afdeling, kan beter onderzocht worden hoe het komt dat de manager die grip niet heeft of waarom hij nog meer zekerheid nodig heeft. Ook managers die bijvoorbeeld beter met “stakeholders” willen leren omgaan, hebben vaak baat bij een stuk zelfreflectie op hoe zij zich nu opstellen ten opzichte van die stakeholders. Wat is daar zo lastig aan, wat roept die ene stakeholder bij jou op, waarvan schiet je in de stress, ga je zwoegen of juist verlammen?

Dat zijn zaken die geen managementtraining je gaat leren. Een gedegen en diepgaande leiderschapstraining zoals Leiderschap met Open Vizier levert je wel die inzichten.

Wat levert zo’n leiderschapstraining dan op?

De training Leiderschap met Open Vizier werkt op een diepere laag dan de vaardigheden waar we het zojuist al over hadden. We kijken daarin naar patronen die je in de loop der jaren, vaak al in je jonge jaren, hebt aangeleerd. Hoe kom je die patronen in jouw werk als manager tegen en waarin zitten die patronen soms ook in de weg. Om vervolgens een stap te zetten in het loskomen van die patronen en vrijer jouw rol als leider in te nemen.

Ja dat vraagt om een kwetsbare opstelling en bereidheid om te werken aan thema’s die bij jou misschien al een leven lang spelen. Sommigen zullen dat uit de weg gaan en toch liever proberen of ze het met wat extra tools, tips & tricks kunnen redden. Gelukkig zijn er steeds meer die beseffen dat daarmee geen fundamentele verbetering bereikt wordt. Managers die aan leiderschap willen winnen, beseffen dat kwetsbaar en kritisch in de spiegel kijken onontbeerlijk is. Kijk daarom eens wat Leiderschap met Open Vizier jou kan opleveren, je bent van harte welkom!

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!