Mannelijk Leiderschap

Training Mannelijk Leiderschap

Manmoedig je innerlijke daadkracht inzetten.

mannelijk leiderschapMannelijk leiderschap wordt vaak beschouwd als kil en berekenend. In zijn zuivere vorm is het juist een ijzersterke stijl die zich kenmerkt door bevlogenheid en vurige passie. Het lijkt soms hard, en komt wel vanuit het hart. (‘hard op de relatie, zacht op de inhoud’)

Waar de koning vroeger zijn zwaard als onafscheidelijke kompaan wist te hanteren bij het leiden van het koninkrijk, zo heb jij je daadkracht en lef in te zetten wanneer het erop aankomt. Als leider heb je net zo’n taak: een hoger doel nastreven en daarbij je mensen faciliteren en met optredende risico’s omgaan. Om dat te leren, zal je verder moeten kijken dan wat vaardigheden en spelregels. Je zult (opnieuw) verbinding moeten maken met de mannelijke energie die in je zit. Zodat je stevig en tegelijk zorgvuldig het zwaard weet te hanteren en je mensen inspireert tot grootse daden.

Vanuit je oorsprong

Management is een uitvinding uit de 19e eeuw, leiderschap is er al zolang als er mensen zijn. Daarom maken we in deze training gebruik van wat onze voorouders in de oertijd al wisten. We gaan ons dat her-inneren en ervaren hoe rituelen, oude wijsheden en oerwetten effect hebben op onze leiderschapsstijl. Veel van deze oerwetten worden door moderne leiders en managers nauwelijks nog  (h)erkend en toegepast. De gevolgen die dat voor de organisatie heeft, probeert men via macht en controle hanteerbaar te maken. Koersen op veiligheid en behoud en het maken van louter verstandige keuzes, het zijn strategieën die organisaties vandaag de dag niet verder helpen. Roerige en snel veranderende tijden vragen om leiders die durven opstaan, het voortouw nemen en bezieling tonen. Dat is waar we in deze training mee aan de slag gaan: mannelijke energie volop beleven en inzetten.

Voor wie?

Mannen die met hun leiderschap vanuit het hart en mannelijk instinct willen bijdragen aan het succes van zichzelf en hun organisatie. Mannen die vol vertrouwen het onderscheid kunnen maken in het belang van het doel dat bereikt moet worden.

Het resultaat!

  • Je handelt vanuit kracht en minder gebaseerd op macht
  • Je straalt bevlogenheid uit die anderen inspireert
  • Je steekt meer je hoofd boven het maaiveld uit
  • Je voelt meer lucht en bent minder benauwd in het nemen van beslissingen
  • Je weet je daadkracht beter te focussen
  • Je bent authentieker en kunt verduren dat niet iedereen altijd achter jouw keuzes staat

Werkwijze

De training omvat drie weekenden waar in we met elkaar vooral leren door te ervaren.  We werken volgens ons mantra Ervaring – Inzicht – Taak; na de ervaring hebben we ook wat te doen met het inzicht. Het is geen cursus maar een belevenis waarin samenwerken en uitwisselen met andere mannen een belangrijke plek heeft. Je kwetsbaar opstellen is een vereiste, daarin toon je je ware kracht. Thematisch zijn de weekenden vormgegeven rondom dé twee oerelementen die al eeuwen geleden door de Chinese wijzen in verband werden gebracht met mannelijke energie: vuur en metaal.

Het eerste weekend staat in het teken van Vuur.
Vuur transformeert materie, het is enerzijds een consumerende en anderzijds een scheppende kracht. Vuur staat voor passie én we kijken ook naar de tegenpool passiviteit. Vuur staat ook voor warmte en licht, daarom komen kou en duister ook aan bod. Bovenal staat vuur ook voor risico en gevaar, dus de tegenpolen om aan te kijken zijn laf en lef.

Wat komt er bij jou kijken om het vuur te laten (ont)branden? Hoe kun je het vuur positief inzetten en wanneer wordt het vuur destructief? Waardoor wordt jouw vuur gedoofd en hoe laat je dat weer oplaaien? Kan de vonk overslaan?

Het tweede weekend staat in het teken van Metaal.
Metaal is sterk en scherp. Daarmee staat het symbool voor doorzettingsvermogen en onafhankelijkheid, focus en vastberadenheid. Beleef jij deze eigenschappen voldoende of sla je misschien juist door richting egocentrisme en koppigheid?

Metaal staat ook voor het afscheid nemen (herfst) van het oude en het thuiskomen bij jezelf. Hoe ga jij om met verlies? Ben je daar nog tegen aan het strijden of geef je het een betekenis die jou weer versterkt? Zoals het gevallen blad van de boom de voeding zijn voor de groei in het komende jaar. Hoe is jouw contact met jezelf, biedt je jezelf een stevige basis en weet je jouw vuur te controleren? Hoe geef je dit vorm in jouw leidersrol?

In het derde weekend komen vuur en metaal samen.
Ze zullen letterlijk en figuurlijk ingezet worden bij het smeden van je eigen zwaard. Uiteraard is dit niet het doel op zich, dit weekend gaan we naast de fysieke arbeid ook in op de symboliek van het zwaard. Hoe hanteer jij het zwaard? Ben je je bewust van de twee scherpe zijden en weet jij als leider het zwaard op een waardige wijze te gebruiken?

Praktische informatie

We zijn van plan vanaf najaar  2013 deze training als open training aan te bieden.

In-company kunnen we de training al wel organiseren, desgewenst op maat gemaakt voor jullie organisatie. Zelfs in combinatie met een training Vrouwelijk Leiderschap, waardoor een bijzondere combinatie ontstaat voor managementteams binnen organisaties.

Meer informatie?

Nieuwsgierig geworden hoe dit programma van waarde is voor jullie organisatie? Neem contact met ons op via de contact-pagina. We nemen graag de moeite je vraag in een persoonlijk gesprek te beantwoorden.

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!