Omdat je in je eentje geen mammoet kunt vangen, wisten onze verre voorouders al dat het vaak prettig is om samen te werken. Voor mensen die een solistische functie hebben, zoals projectmanagers, business consultants, (para)medici, advocaten en adviseurs, is het dan ook een uitkomst om periodiek met collega’s van gedachten te kunnen wisselen. Want we zitten allemaal wel eens met de handen in het haar en kunnen allemaal wel eens een klankbord gebruiken.
Intervisie vraagt kwetsbaarheid en openheid, dus om met je vraagstuk te kunnen komen, moet het wel veilig voelen in de groep. Dat is een belangrijke reden om professionele begeielding in te schakelen. Met name bij de start van een intervisiegroep en de eerste periode na de start. Gaandeweg ontstaat er in de groep voldoende verbinding en onderling vertrouwen om de intervisie zonder begeleider voort te zetten.
Vaste intervisiegroep
Een intervisie-bijeenkomst bestaat uit een vaste groep deelnemers (maximaal 8 personen), die zelf een praktijksituatie inbrengen waarbij ze advies van anderen kunnen gebruiken.
Anker & Kompas begeleidt intervisie-sessies op een manier dat de deelnemers leren respectvol, opbouwend en oplossingsgericht met elkaars vraagstukken om te gaan. De deelnemers denken met elkaar mee door vragen te stellen in plaats van panklare oplossingen aan te dragen. Zo wordt het eigen probleemoplossend vermogen vergroot voor nu én voor toekomstige situaties.
Begeleiding van intervisie
De begeleiding door Anker & Kompas is zuiver op procedureel niveau en richt zich vooral op de manier waarop er in de groep gecommuniceerd wordt. Ook wordt bewaakt dat een aantal eenvoudige spelregels in acht worden genomen. De begeleiding zal aanvankelijk vrij intensief zijn om zo de groep uiteindelijk in staat te stellen, na enkele begeleide bijeenkomsten, de intervisie zelfstandig voort te zetten.
Meer weten?
Behoefte aan begeleiding van intervisie? Of wil je meer informatie? Neem gerust contact op.