Effectief Communiceren

Leer in 2 dagen training effectiever communiceren

Je wilt duidelijk en respectvol je mening verwoorden. Helder communiceren met een boodschap die begrepen én goed ontvangen wordt. Want je beseft dat je daarmee zowel zakelijk als privé meer bereikt. Gelukkig kan je een doeltreffende communicatie leren met een training Effectief Communiceren!

De betekenis van je communicatie is de respons die je krijgt

In de training Effectief Communiceren leer je wat belangrijk is in jouw communicatie met andere mensen. Door volop te oefenen, ervaar je meteen wat effectief communiceren oplevert. En door te oefenen tijdens de training, bouw je al de eerste ervaringen op. Je raakt vertrouwd met praktische gesprekstechnieken, waardoor die later in het contact met je collega’s makkelijker zijn toe te passen.

effectief communiceren

Wat is effectief communiceren precies?

Effectief communiceren houdt in dat jij communiceert op een manier die het effect behaalt dat je zoekt. Dat kan zijn omdat je iemand ergens op wilt aanspreken, een idee goed wilt verwoorden of soms gewoon prettig wilt samenwerken met collega’s. Daarbij is belangrijk dat je duidelijk en doeltreffend je boodschap overbrengt maar ook de boodschap van anderen goed ontvangt. Luisteren en de juiste vragen stellen zijn dus ook belangrijke onderdelen van effectieve communicatie. Bovendien is jouw lichaamstaal van groot belang, dus jouw houding, bewegingen en oogcontact. Door een goede manier van spreken, een passende houding en je in te leven in de ander, vergroot je de kans dat jouw boodschap wordt ontvangen zoals je deze bedoelt.

Voor wie is onze training Effectief Communiceren?

Je kiest voor de training Effectief Communiceren om de volgende redenen:

 • Je wilt dat collega’s, partner of manager je beter begrijpen.
 • Je wilt leren hoe je effectief feedback kunt geven en ontvangen.
 • Je zou beter om willen gaan met lastige situaties.
 • Je hebt goede ideeën en wilt dat die meer aandacht krijgen.
 • Je wordt nog onvoldoende gehoord en wilt dat men meer rekening met jou houdt.
 • Het contact met anderen wil je verbeteren, zowel verbaal als non-verbaal.
 • Je zou graag verschillende stijlen van communicatie kunnen toepassen.
 • Je wilt jouw valkuilen in je communicatie aanpakken.
 • Kortom: je wilt effectief communiceren!
 
Er is geen vooropleiding vereist voor de training Effectief Communiceren. We verwachten dat je beschikt over minimaal MBO werk- en denkniveau.

Wil je gesprekstechnieken persoonlijk of zakelijk verbeteren?

De meeste deelnemers komen naar onze training omdat ze in hun werk merken dat hun communicatie niet optimaal is. Zowel leidinggevenden als medewerkers nemen dan graag een paar dagen de tijd om hun communicatieve vaardigheden te verbeteren. Ook komen regelmatig deelnemers om persoonlijke redenen naar de training. Zij zoeken dan verbetering in het contact met bijvoorbeeld familie, vrienden of mensen van de sportvereniging. In de oefeningen die we doen, kan ieder voor zichzelf kiezen om de gesprekstechnieken uit te proberen in een zakelijk gesprek of een persoonlijk gesprek.

Verbeter je communicatie met het gebruik van gesprekstechnieken

Na de training Effectief Communiceren kun je effectief en helder communiceren.

 • Je leert bewuster omgaan met je verbale en non-verbale communicatie.
 • Je weet welke factoren helpen om jouw boodschap goed over te brengen.
 • Je leert je boodschap beter onder woorden brengen.
 • Je ervaart hoe communicatie van binnenuit werkt.
 • Je ontdekt waarom je je in gesprekken soms wel en soms niet op je gemak voelt.
 • Je weet hoe jouw communicatie invloed heeft op de reactie die je krijgt.
 • Daardoor weet je hoe je met een effectieve communicatie vaker jouw doelen bereikt.
 
Na afronden van de volledige training Effectief Communiceren ontvang je een certificaat van deelname. 

Welke gesprekstechnieken ga je leren?

Je gaat veel oefenen met situaties uit de dagelijkse praktijk. Zodat je direct inzicht krijgt en ervaart hoe het voelt om effectief en vanuit je eigen kracht te communiceren.  Door die ervaring op te toen, hoef je steeds minder over jouw manier van communiceren na te denken en handel je gevoelsmatig met effectieve communicatie.

De training bestaat uit een mix van presentaties, oefeningen en discussies waarbij de volgende onderwerpen aan bod komen:

 • Hoe werkt communicatie en wat is daarin effectief?
 • Wat beïnvloedt jouw stijl van communiceren?
 • Wat is het belang van een positieve instelling?
 • Hoe voer ik een goed gesprek?
 • Hoe verbaal en non-verbaal te communiceren?
 • Wat is het verschil tussen waarnemen en interpreteren?
 • Effectief feedback geven en ontvangen
 • Beargumenteren
 • Grenzen stellen en Nee zeggen
 • Actief luisteren en de juiste vragen stellen
 • Omgaan met conflictsituaties

Wat ga je leren van elkaar?

Tijdens het oefenen zullen de trainer en jouw mede-cursisten feedback geven op de manier waarop jij communiceert. En jij mag dat omgekeerd natuurlijk ook, want in een cursus Effectief Communiceren als deze, leer je ook van de manier waarop anderen het aanpakken. We kijken daarbij naar de inhoud van wat er verteld wordt maar soms nog meer naar welke non-verbale communicatie je daarbij gebruikt. Want juist die non-verbale communicatie heeft vaak grote invloed op hoe jouw boodschap overkomt en dus ook wat je ermee bereikt.

Praktische informatie

Kenmerken van de training Effectief Communiceren:

 • In totaal 2 losse dagen
 • Dagen van 09:30 tot 16:30 uur
 • Kosten: € 875,= (vrijgesteld van BTW)
 • Inclusief lunch, koffie en thee
 • Inclusief trainingsmateriaal
 • Maximaal 10 deelnemers dus veel persoonlijke aandacht
 • Locatie: Bilthoven (bij Utrecht)
 • Vlakbij NS-station en volop gratis parkeergelegenheid
De volgende groepen staan gepland:
EFF-2024-5: 10 en 26 september 2024
EFF-2024-6: 4 en 18 november 2024
EFF-2024-7: 4 en 18 december 2024

Tussen de twee trainingsdagen zitten twee weken waarin je met effectieve gesprekstechnieken kunt gaan oefenen in de dagelijkse praktijk. De hoeveelheid tijd die je hieraan besteedt, bepaal je zelf maar ligt vaak tussen 2 en 4 uur. Van ons krijg je voor deze training geen specifieke studieopdracht mee.

Schrijf je nu in voor de training Effectief Communiceren en verzeker jezelf van een plek op de data die jou passen. Weet je nog niet helemaal zeker of je mee kunt doen, neem dan vrijblijvend een optie.

Wil je een in-company training Effectief Communiceren?

Wanneer je op zoek bent naar een training Effectief Communiceren voor een heel team, ook dan ben je bij Anker & Kompas aan het goede adres. We kunnen onze training dan afstemmen op jullie specifieke situatie en  behoeften waardoor deze nog meer oplevert. We hebben veel ervaring in diverse bedrijfstakken en verzorgen de training desgewenst ook in het Engels. 

Meer weten? Neem contact met ons op!

Wil je meer weten over wat we voor jou of jouw team kunnen betekenen? Of heb je na het lezen van deze informatie nog vragen over de inhoud, de aanpak of welke training bij je past? Neem dan contact met ons op, we denken graag met je mee!

Onze klanten zijn ondermeer:

Veelgestelde vragen over Effectief Communiceren

Kort gezegd: als je bereikt wat je wilt. Dus daarom is het goed om te weten waar de ontvanger voor open staat of juist gevoelig voor is. Voor effectief communiceren is het van belang je te kunnen verplaatsen in de ander. Zolang je alleen maar vanuit jouw eigen perspectief communiceert, is het maar zeer de vraag of de ander daar een boodschap aan heeft. Zelfs wanneer je in een conflictsituatie er met elkaar uit wilt komen, is het van groot belang elkaar beter te begrijpen en dus open te staan voor elkaars belangen en gedachten.

Die zijn er wel, maar niet bij ons. Communicatie vindt zowel verbaal als non-verbaal plaats. Wij zijn ervan overtuigd dat je het beste aan je communicatie kunt werken door dat live te trainen. Een online training effectieve communicatie zal je veel minder opleveren.

Voor onze training Effectief Communiceren vragen we geen hoge vooropleiding. Onze groepen zijn dan ook nogal gemengd qua opleidingsniveau. Een training als deze vraagt niet zozeer dat je heel intelligent bent, maar vooral dat je bereid bent om te experimenteren met een andere manier van communiceren. 

Dat is afhankelijk van diverse zaken. In-company kunnen we maatwerk leveren, waardoor de training korter of langer duurt en bepaalde onderdelen weglaat of juist toevoegt. Ook de aanleiding van de training kan van belang zijn. Neem dus contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Jazeker, graag zelfs! Je haalt meer uit een communicatietraining wanneer je met eigen situaties gaat oefenen. Omdat we met vrij kleine groepen werken, is er ook volop ruimte om met jouw casus te oefenen of deze in de groep te bespreken. En als je geen eigen casus hebt, geen probleem, we hebben meer dan genoeg voorbeeldsituaties paraat om mee te oefenen.

Absoluut. De meeste deelnemers komen wel naar de training omdat ze dit op het werk willen inzetten. Maar we hebben ook deelnemers die meer vanwege de privésituatie beter willen leren communiceren. De gesprekstechnieken en andere onderwerpen die we in de training Effectief Communiceren behandelen, zijn zowel zakelijk als privé heel waardevol.

Dat is voor ons geen probleem, als het ook voor jullie geen probleem is. Sommige mensen vinden het fijner om zonder collega’s in een groep te zitten, andere mensen kiezen er juist voor om wel samen met een collega te komen. Wanneer je samen komt, kun je bovendien later elkaar nog herinneren aan dingen die je in de training hebt geleerd.

Data kon niet geladen worden
WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!