Cultuurverandering

Een verandering in de bedrijfscultuur vraagt een serieuze en gedegen aanpak. Cultuurverandering bereik je niet met goedbedoelde initiatieven als een teamdag of een gedragstraining. Dus wat is er wel nodig voor het veranderen van de cultuur?

Cultuur kent symptomen en oorzaken

Niet zelden worden wij gevraagd voor een communicatietraining of een sessie over feedback. Dat verzorgen we met plezier, maar voordat we JA zeggen tegen zo’n opdracht vragen we eerst door naar oorzaken. Want een gebrekkige communicatie of het niet of nauwelijks geven van feedback heeft soms oorzaken die je met een communicatietraining niet zomaar wegneemt.

De oorzaak is soms te vinden in een gebeurtenis of moeilijke periode binnen het bedrijf, maar vaak weten mensen allang niet meer hoe iets is ontstaan. Zoals waarom medewerkers elkaar zo moeilijk aanspreken op elkaars gedrag. Dat zit vaak niet in een gebrek aan vaardigheden, maar in een mindset die voorkomt dat die vaardigheden ingezet worden. Een mindset die weer een wisselwerking heeft met de stijl van leidinggeven.

Cultuurverandering vraagt een diepe en brede aanpak

Wanneer Anker & Kompas gevraagd wordt om de cultuurverandering te begeleiden, dan kiezen we voor een aanpak die de juiste diepgang heeft. Want cultuur zit in alle vezels van de organisatie. Daarom werken we met kernwaarden, mindset, leiderschapsontwikkeling en onderlinge communicatie.

Naast diepgang kiezen we ook voor een brede aanpak. Cultuur verander je door op alle lagen van de organisatie, van de Raad van Bestuur tot en met de werkvloer aandacht te besteden aan de hierboven genoemde onderdelen. Alleen wanneer iedereen deelneemt aan de cultuurverandering, kan deze ook beklijven. Dus ook alle lagen van leidinggevenden zijn betrokken, ondermeer om een goed voorbeeld te geven en ondersteuning voor medewerkers die terug neigen te vallen in oude valkuilen.

Geen pleisters plakken, maar échte verandering

Kort samengevat: wij plakken geen pleisters als er op een diepere laag iets moet veranderen. Zoek je begeleiding in jullie cultuurverandering en spreekt bovenstaande kijk op een dergelijk traject je aan? Neem dan contact op. We kijken en denken graag met je mee om een traject in te richten die jullie organisatie het meeste dient.

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!