Coachend Leidinggeven

Leer je team aansturen met coachend leidinggeven

Als leidinggevende heb je veel verantwoordelijkheden. Allereerst heb je de doelen te halen die voor jouw team gesteld zijn, want het resultaat telt. Anderzijds weet je dat je die doelen alleen haalt als je medewerkers optimaal presteren. Coachend leidinggeven zorgt dat zij goed gemotiveerd zijn en het gevoel hebben hun talenten en vaardigheden te kunnen benutten.

De training coachend leidinggeven wordt vaak gekozen door managers die nog niet heel lang een leidinggevende rol hebben. Misschien kom jij wel vanuit een uitvoerende rol waar je ervaring hebt opgedaan en je je functie volledig beheerst, maar is leidinggeven nog totaal nieuw voor je. Het is dan fijn om in korte tijd veel te leren zodat je goed van start kan gaan en meteen leert hoe coachend leidinggeven jou kan helpen om je doelen te behalen. Door direct coachend leiding te geven heb je een team dat direct goed presteert en zich gesteund voelt door jou als leidinggevende.

Wat is coachend leiderschap?

Met coachend leiderschap combineer je leidinggeven en coachen. Door leiding te geven behaal je resultaten. Het stukje coachen focust zich op het beste in iemand naar voren halen. Zo bevorder je de inzet en ontwikkeling van kwaliteiten en talenten zodat er optimaal gepresteerd wordt. Deze prettige leiderschapsstijl zorgt ervoor dat jouw team optimaal presteert

Waarom Coachend Leidinggeven?

Coachend leidinggeven (ook wel coachend leiderschap genoemd) is een stijl die inspireert en uitnodigt om een bijdrage te leveren aan de doelen van jullie organisatie. In plaats van delegeren, opdrachten uitdelen en taken te verdelen, ga je het team ondersteunen vanuit de visie van coachend leiderschap. Dit doe je door te luisteren, de juiste vragen te stellen, feedback te geven en vrijheid te bieden waar mogelijk. Vanuit het vertrouwen dat je de medewerkers geeft, groeit hun zelfsturing en gevoel voor verantwoordelijkheid. Individuele medewerkers zoeken elkaar op, spreken elkaar aan en versterken zo de onderlinge samenwerking én de samenwerking met partijen buiten het team. Door coachend leiding te geven, hoef je de touwtjes niet meer zo strak in handen te houden, zo is er meer ruimte voor de verdere ontwikkeling van je team én jezelf.

Voor wie is deze training Coachend Leidinggeven?

Je kiest voor de training Coachend Leidinggeven omdat je:

 • je medewerkers wilt inspireren en motiveren
 • flexibel wilt schakelen tussen verschillende stijlen van leidinggeven
 • een betrokken leidinggevende wilt zijn die medewerkers ondersteunt
 • de samenwerking en zelfsturing binnen het team wilt stimuleren
 • met je team meer wilt bereiken met minder moeite
 
Een vooropleiding is niet vereist. We verwachten dat je op MBO/HBO-niveau werkzaam bent.

Het resultaat van de training Coachend Leidinggeven

Tijdens de training Coachend Leidinggeven leer je uiteenlopende vaardigheden die jij in jouw leidinggevende rol nodig hebt. Maar we gaan een stap verder, want zoals managementgoeroe Peter Drucker ooit zei:

Om leiding te geven aan anderen, moet je eerst leiding leren geven aan jezelf

Om je team goed te leiden, heb je enerzijds te kijken naar wat je medewerkers doen, maar ook naar hoe jij zelf optreedt. In deze cursus coachend leiderschap leer je ook te kijken naar je eigen gedragingen als leider en eigenschappen die behoren tot coachend leiderschap. Wat voor leider ben je en op welke stijl val je het meest terug? Waarom kies je voor die leiderschapsstijl en is dat wel altijd effectief? Wat heb jij nodig om flexibeler andere stijlen in te kunnen zetten, zijn dat alleen nieuwe vaardigheden of moet je ook inzicht krijgen in jouw patronen en drijfveren? En wat is het effect daarvan op jouw team en jullie resultaten? Dat zijn vragen waar je in de training Coachend Leidinggeven antwoorden op gaat vinden. Vanuit dit toegenomen bewustzijn, word je steeds beter in staat om je coachende vaardigheden in te zetten.

Na het voltooien van de training ontvang je een certificaat van deelname.

Wat gaan we doen?

Voorafgaand aan de training Coachend Leidinggeven bereid je je voor met:

 • Een 360 graden feedback te verzamelen
 • Een intakeformulier in te vullen
 • Een specifieke casus uit jouw praktijk te kiezen waar je in de training aan wilt werken

Tijdens de training Coachend Leidinggeven wisselen we korte inleidingen en boeiende discussies af met inzichtgevende oefeningen en werkvormen. Wij zijn ervan overtuigd dat je het meeste leert door te ervaren, zodat je die ervaring ook kunt inzetten in jouw dagelijks werk. Er is volop ruimte voor jouw persoonlijke vragen en daarom vragen we je ook eigen praktijksituaties in te brengen zodat jij het coachend leiderschap meteen kan linken aan jouw persoonlijke werksituatie. .

Je gaat aan de slag met thema’s als:

 • Wie ben ik als leider?
 • Wat is mijn gebruikelijke stijl van leidinggeven?
 • Vanuit welke aannames handel ik en wat is daarin effectief?
 • Hoe kan ik flexibeler verschillende stijlen inzetten?
 • Hoe kan ik beter aansluiten bij mijn medewerkers?
 • Hoe motiveer ik medewerkers en stimuleer ik zelfsturing?
 • Hoe vergroot ik de samenwerking binnen het team?
 • Hoe herken ik weerstand bij medewerkers en hoe ga ik daarmee om?
 • Hoe maak ik de stap van sturen en instrueren, naar coachen en inspireren?

Praktische informatie:

Kenmerken van de training Coachend Leidinggeven:

 • In totaal 4 losse dagen
 • Dagen van 09:30 tot 16:30 uur
 • Kosten: € 1575,= (vrijgesteld van BTW)
 • Inclusief lunch, koffie en thee
 • Inclusief trainingsmateriaal
 • Maximaal 8 deelnemers dus veel persoonlijke aandacht
 • Locatie: Bilthoven (bij Utrecht)
 • Vlakbij NS-station en volop gratis parkeergelegenheid
De volgende groepen staan gepland:
CL-2024-2: 17 september, 8 oktober, 5 november, 3 december 2024
De training Coachend Leidinggeven duurt in totaal vier dagen. Dit zijn losse dagen, zodat je tussendoor aan de slag kunt gaan met de opgedane inzichten en werken aan je leerdoelen. Van ons krijg je opdrachten om tussen de dagen mee aan de slag te gaan. Verdeeld over de gehele training, zal je daar 8 tot 12 uur voor nodig hebben.

Door je nu in te schrijven, verzeker je jezelf van een plek op de data die jou passen. Weet je nog niet helemaal zeker of je mee kunt doen, neem dan vrijblijvend een optie.

Onze klanten zijn ondermeer:

Data kon niet geladen worden
WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!