We maken er het beste van…

Misschien herken je deze uitspraak wel. Het zou zomaar de meewarige reactie kunnen zijn, als je iemand vraagt hoe het is na het verlies van iemand of iets dierbaars. En ook al kan het overkomen als een loze opmerking om maar niet écht te hoeven vertellen hoe het gaat, toch is het ook een heel mooie uitspraak.

Of ga je bij de pakken neerzitten?

Ook zo’n oud-Hollandse uitspraak, die op veel mensen van toepassing is. Voor veel mensen is het namelijk nog een hele toer om met verlies of lastige tijden om te gaan. Er is iets weggevallen en dat verlies is niet zomaar opgevuld, of op een andere manier loopt het leven niet zoals je zou willen.

maak er het beste van

Tijdens de Corona-crisis had ik een aantal gesprekken met deelnemers aan de training Persoonlijke Kracht via NLP. We hadden het tweede blok van de training al enkele malen moeten uitstellen vanwege de aanhoudende lockdown. Wat mooi was om te merken, was dat de meesten weliswaar last hadden van de lockdown en soms er zelfs boos om werden, maar dat ze er toch het beste van maakten. De één had de extra vrije tijd (door minder woon-werkverkeer en het wegvallen van de voetbaltraining) benut om het gitaarspelen weer op te pakken, iemand anders was heel anders over haar carrière gaan denken en was aan het solliciteren. En een derde had zich bij het Rode Kruis aangeboden als vrijwilliger bij de vaccinaties. Zomaar een paar voorbeelden van mensen die er het beste van maakten en een lastige tijd een positieve draai gaven.

Sta jij aan de kant van de oorzaak?

Wat voor sommigen had geholpen, was dat we tijdens de training al bezig waren geweest met slachtoffergedrag. We hebben het dan over mensen die afwachten tot hun situatie verbetert of tot iemand anders de situatie aanpakt. Ze mopperen ondertussen wat af en zijn vervolgens boos dat er niks gebeurt. Dit noemen we “aan de kant van het gevolg staan”, ofwel afhankelijk opstellen.

De tegenhanger is dat je aan de kant van de oorzaak gaat staan. Vanuit het besef dat je zelf wat van het leven moet maken en dat je vooral zelf verantwoordelijk bent voor je eigen geluk, nemen ze het heft in handen. Wanneer je aan de kant van de oorzaak staat, maak je er het beste van. Ook als de omstandigheden verre van ideaal of zelfs ronduit slecht zijn, zoals voor velen in de Corona-crisis, kun je kijken wat er wél mogelijk is.

Klein geluk.

Dat “er het beste van maken” niet altijd heel groots hoeft te zijn, heb ik zelf mogen ervaren. Onlangs belde namelijk een goede vriend van me. De omstandigheden opgesomd:

  • ik was door de lockdown wel veel alleen thuis (de kids zijn uitgevlogen)
  • hij zat vanwege de lockdown juist de hele dag met vrouw thuis te werken en de kinderen thuis te begeleiden met thuisonderwijs
  • café’s en restaurants waren gesloten
  • er was een avondklok waardoor je na 21 uur niet meer op straat mocht.

Vanuit deze omstandigheden had hij gekeken wat er wél mogelijk was om een gezellige avond te hebben. Zo nodigde hij zichzelf bij mij uit, nam lekker eten en bier mee en kondigde aan te blijven overnachten. Ik had immers slaapplaatsen genoeg en na een paar biertjes en na 21 uur mocht hij toch niet meer naar huis Dus na een goed ontbijt besloten we de volgende ochtend voldaan de succesvolle logeerpartij. We constateerden dat het een heel mooie manier was van “het beste ervan maken”!

Kan jij ook wel wat meer veerkracht gebruiken?

Wanneer je van jezelf herkent dat het soms nog wat lastig voor je is om er het beste van te maken, dan is de training Persoonlijke Veerkracht een aanrader. Tijdens deze training ontwikkel jij het vermogen om met tegenslag, verlies en weerstand om te gaan. Want iedereen komt dat tegen in zijn of haar leven, dus dan is het fijn als je daar goed mee om kunt gaan en er het beste van te maken. Wil je meer weten of die training wat voor jou is? Lees dan verder of neem contact met ons op. We denken graag met je mee!

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!