Wat nou werkstress??

Vandaag las ik dat de (bijna) afgelopen week de “week van de werkstress” was. Vreemd, dacht ik, niets van gemerkt! OK, ik ben best wel druk geweest, net zoals ik dat al langere tijd ben, maar stress als gevolg van het werk heb ik niet bespeurd.

Werkstress is iets anders dan druk.

Laat ik voorop stellen dat ik het bestaan van werkstress niet wil ontkennen, ik ontmoet regelmatig mensen die stress hebben. Maar in tegenstelling tot wat je misschien zou denken, gaat het meestal niet over de hoeveelheid werk die te groot zou zijn. Sterker nog, ik ken mensen die juist stress hebben omdat ze al langere tijd géén werk of betaalde opdracht hebben. Toch wordt het ook tijdens deze week gegooid op het fenomeen dat medewerkers steeds meer moeten doen in minder tijd. Ik durf daar twijfels over te hebben. Want hoe vaak kom ik mensen op een feestje tegen en als ik dan vraag hoe het met hem of haar is, is niet zelden het vrij standaard antwoord “ja, druk hè”. Maar ondanks dat zien die mensen er lang niet altijd gestresst uit. Want als ik dan vraag of ze het leuk vinden om het druk te hebben, zijn de reacties heel wisselend.

Stress komt vanuit een mismatch.

De meest gehoorde “ja, druk is leuk” komt nog wel van ondernemers die van hun passie hun broodwinning hebben gemaakt. Heel anders is het bij mensen die ooit vol enthousiasme bij een grote organisatie gingen werken en na verloop van tijd minder gelukkig zijn geworden. “Het is niet meer zoals vroeger” hoor je dan nog wel eens meewarig. Waar ze dan op doelen, is dat hun motivatie om bij deze werkgever aan de slag te gaan, onder druk staat. Motivatie komt voort uit je kernwaarden: wat jij belangrijk en dus waardevol vindt. Zo zijn veel mensen bij een bank gaan werken in een tijd dat je daarmee vrij zeker je pensioen zou halen. Gewoon je ding doen, beetje meebewegen en je jaarlijkse periodiekje opstrijken, dan krijg je na 40 jaar een gouden horloge tijdens je afscheidsreceptie. Zo werkt dat allang niet meer. Juist in de financiële sector lijkt die zekerheid tegenwoordig ver te zoeken. Voor hen die zekerheid wel belangrijk vinden, levert een dergelijke werkomgeving stress op. Hun waarde zekerheid wordt niet vervuld. Voor anderen geldt dat ze erg weinig waardering of betrokkenheid van hun leidinggevende ervaren. Ook weer voorbeelden van waarden die niet worden vervuld.

Aanpakken of wegwezen!

Wanneer zo’n mismatch van waarden optreedt, is het tijd om dat aan te kaarten. Op de juiste plek bespreken wat je mist en wat je nodig hebt. Als je dat niet kunt of wanneer je nul op het rekest krijgt, dan kun je je afvragen of je nog wel op de juiste plek zit en anders je biezen pakken. Uiteraard heeft dat mogelijk consequenties, maar wanneer je tegen heug en meug blijft zitten, kom je terug bij het thema van deze week: werkstress. En stress hebben we allemaal wel eens, maar wanneer dat structureel van aard wordt, leidt dat uiteindelijk tot fysieke klachten zoals maagzweer en burnout.

Wees dus alert of je waarden wel vervuld worden of wat je daaraan te doen hebt. Dat is goed voor je mentale en fysieke gezondheid!

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!