Waarom loslaten moeilijk kan zijn

Vandaag is een bijzondere dag voor mij. Een dag die in het teken staat van loslaten. Na jaren zelf het open programma Effectief Communiceren te hebben verzorgd, laat ik dat nu over aan mijn collega Marieke. Hoewel ik weet hoe goed zij in haar vak is, ik heb al vaak met haar mogen samenwerken, is het toch een vreemd gevoel. Terwijl zij in Bilthoven met een groep aan het werk is, zit ik hier dit artikel te schrijven. Ook al weet ik dat het goed gaat en alles goed geregeld is, toch hoor ik een klein stemmetje vragen “hoe zou het zijn in Bilthoven?”

Loslaten is “unheimisch”

We kennen allemaal wel van die momenten dat je moet loslaten. En het ongemakkelijke gevoel dat daarbij hoort. Zoals wanneer je zoon of dochter voor de eerste keer alleen naar school fietst. Of wanneer je zelf voor de eerste keer alleen op vakantie ging. Of je ontslag had genomen (of gekregen) en voor de laatste keer de deur achter je dichttrok. Of toen een relatie eindigde of zelfs een dierbare overleed.

Pasgeleden besefte ik hoe de Duitse vertaling van ongemakkelijk gevoel zo prachtig weergeeft waar het over gaat. Het unheimische Gefühl bevat het woord heim dat thuis betekent. Het is dus het gevoel waarbij je je niet thuis voelt. Het gevoel dat lijkt op heimwee.

Loslaten veroorzaakt onzekerheid

Wanneer je iets of iemand moet loslaten, kom je in een onzekere situatie. Het is een onbekend terrein, voelt de eerste tijd niet vertrouwd. Dat is ook waarom mensen vaak vasthouden aan het bestaande, zelfs als het twijfelachtig is of dat het juiste is. Zoals het blijven hangen in een liefdeloze relatie of het blijven werken bij een organisatie waar je allang niet meer op je plek zit.

Loslaten stelt je loyaliteit op de proef

Behalve de onzekere situatie voor jezelf, speelt ook een stuk loyaliteit parten. Het kan lastig zijn afscheid te nemen van iets of iemand waar je lang aan verbonden bent geweest, vanuit een schuldgevoel. Maar als het blijven hangen in het oude niet juist voelt, is loslaten juist een teken van loyaliteit. In plaats van “ik laat je in de steek” zeg je dan “ik verhoud me op een nieuwe, gezondere manier tot jou”. Zo kan loslaten aan beiden de ruimte bieden voor nieuwe kansen en mogelijkheden en gun je beiden, via het loslaten, juist het beste. Hoe loyaal kun je zijn?!

Een stukje van jezelf loslaten

Veel mensen die aan hun persoonlijke ontwikkeling werken, hebben een stukje van zichzelf los te laten. Oude patronen en gewoontes die van huis uit meegenomen zijn, kunnen in het hier en nu een grote belemmering zijn. Patronen die ooit functioneel waren en bijvoorbeeld hielpen om staande te blijven in lastige omstandigheden, verhinderen nu om volledig tot bloei te komen en het leven voluit te leven. Ook wanneer je afscheid wilt nemen van oude patronen, kan het unheimische gevoel je weer parten spelen, vanuit loyaliteit aan het systeem waar je die patronen zo hebt aangenomen. Het is vrijwel letterlijk een vorm van “uit huis gaan” en nieuwe eigen keuzes maken kan wat ongemakkelijk aanvoelen. Totdat je merkt dat het je zoveel vrijheid en energie oplevert, en je dus steeds vaker loyaal bent aan jezelf en jouw diepste verlangens.

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!