Waarom je vooral ergens vóór moet zijn

Over drie weken mag Nederland naar de stembus en er valt me iets bijzonders op in de veelheid aan debatten, analyses en andere gesprekken die ik mensen hoor voeren. En dat is dat men over het algemeen ergens tégen is, iets níet wil of ergens mee wil stoppen. Misschien heb je dat in je dagelijks leven ook wel ervaren, bijvoorbeeld op je werk, dat je vooral ergens tegen vecht en protesteert of als je dat niet kunt of durft, ergens gefrustreerd over bent.

Laat ik mijn punt maar maken: dat is slecht voor je gezondheid!

Het effect van ‘tegen’

Een mooie uitspraak die ik onlangs las, luidde: als je altijd tegen de wind in fietst, ga je misschien de verkeerde kant op. En die uitspraak geeft mooi aan waar ik op doel. Tegen de wind in fiets kost je meer energie dan nodig. De weerstand van die wind staat symbool voor de krachten waar jij je tegen verzet. Die kosten je energie of zorgen juist voor een negatieve energie. Zeker als de krachten groot zijn en niet zo gemakkelijk te weerstaan zijn, boosheid, frustratie en stress liggen op de loer!

Het is die energie die slecht is voor je gezondheid. Want het is fysiek te merken als je stress (of een soortgelijke stemming of emotie) ervaart. Je gaat meer transpireren, maar veel erger is de verhoogde bloeddruk en hartkloppingen die het oplevert. Vaak nog niet direct zo nadrukkelijk, maar wel in de vorm van spanningen in je spieren, verkrampingen die zorgen dat je bloed en dus je levensenergie niet goed doorstroomt.

Als je scherp kunt waarnemen, zou je het kunnen uitproberen. Stel je voor dat je werkloos bent geraakt. Ik gun het je niet, maar probeer het je voor te stellen. En vanuit die situatie ga je proberen uit die werkloze situatie te komen, dus vechten tégen de situatie die je niet langer wilt. Je bent het zat om de hele dag thuis te zitten, steeds weer die goedbedoelde vragen van de buren te beantwoorden en aan het UWV te moeten verantwoorden dat je voldoende sollicitaties hebt lopen. Kun je dat inleven en voelen wat het letterlijk ook in je lijf doet? Waar voel je de spanning, waar blokkeert de energie? En kun je dan vervolgens als werkloze je voorstellen waar je op uit bent? Dus wat wil je wél, waar wil je naar toe, hoe ziet jouw gewenste toekomst eruit? Als je dan denkt aan een mooie nieuwe baan of misschien wel de mogelijkheden die het bestaan als zelfstandige je kan bieden, de manier waarop je vol plezier je gezin kunt onderhouden en ‘s avonds vol enthousiasme kunt vertellen over wat je hebt meegemaakt….kun je het al voelen? Wat een verschil hè, als je je richt op wat je wél wilt!

Stress bestrijden is ongezond

Behalve het effect wat je zojuist hopelijk al kon ervaren, zijn er meer redenen waarom stress ongezond is. Het is nogal eens een reden voor mensen om te gaan roken, drinken of te grijpen naar die vette hap. Sommigen kiezen zelfs voor drugs, allemaal in de hoop dat daarmee het gevoel van stress verdwijnt. Dat zal het ook zeker doen….eventjes! Maar laat ik je dit verklappen: stress is geen teken van een gebrek aan sigaretten! Beter is het ook hierbij om te kijken wat je wél wilt en hoe jouw eet- en drinkgewoonten kunnen bijdragen aan een gezond, energiek, positief en gelukkig leven.

Anima sana in corpore sano

Dat is latijn voor: een gezonde geest huist in een gezond lichaam. En het is niet voor niets een eeuwenoud gezegde. Ik ben er oprecht van overtuigd dat positief ingestelde mensen langer leven. Als jouw bloed goed kan stromen, je spieren en gewrichten ontspannen en soepel kunnen bewegen, dan heeft dat onontkoombaar een effect op je fysieke gezondheid. Natuurlijk zal niet iedereen met een positieve instelling 100 jaar of ouder worden, maar de tijd die ze gegund is, is in elk geval een stuk plezieriger!

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!