Waarom heeft een werkgever baat bij je persoonlijke ontwikkeling?

De afgelopen tijd heb ik diverse keren mensen in een assertiviteitstraining gehad die deze niet door hun werkgever vergoed kregen. Omdat ze zelf wel overtuigd waren van het nut van zo’n training, kozen ze ervoor om de training dan maar zelf te betalen. En hoewel er wel vaker mensen zijn die vanuit zichzelf investeren in hun persoonlijke ontwikkeling, was er hier toch iets bijzonders aan de hand.

Pas geleden nog was er een vrouw die de training Effectief Communiceren zelf betaalde omdat haar werkgever daar geen budget voor beschikbaar stelde. Ondanks dat binnen hun organisatie er een mooi bedrag jaarlijks gebruikt mag worden voor opleiding en training, en zij dit al jaren niet had benut, hield de werkgever de hand op de knip. Even later werd ze verrast door een mededeling dat als ze interesse had in een opleiding in haar vakgebied, maar waar ze al 20 jaar ervaring in had, die wel vergoed zou worden.

Zakelijke of persoonlijke ontwikkeling?

Blijkbaar was deze werkgever wel bereid te investeren in vakinhoudelijke opleidingen. De persoonlijke ontwikkeling via korte trainingen of personal coaching, dat was persoonlijk en vond hij niet in het belang van de organisatie. Ik was enigszins verbaasd omdat ik in de veronderstelling verkeer dat inmiddels wel duidelijk is dat je sociale vaardigheden, zoals die aan bod komen bij Effectief Communiceren, wel degelijk ook je zakelijke resultaat verbetert.

Mensenwerk!

Waar samengewerkt wordt of waar mensen elkaar ontmoeten, zoals elke klant-leverancier-relatie, in de zorg, in het onderwijs, is sprake van mensenwerk. En waar mensen elkaar ontmoeten zijn sociale vaardigheden van groot belang. Soms zelfs van groter belang dan de “harde” vakinhoudelijke vaardigheden. Want bij een goed resultaat is het van belang dat we elkaar vertrouwen of elkaar iets gunnen. Dan kun je bijvoorbeeld nog zo’n vakbekwaam marktkoopman zijn, als een klant je niet vertrouwt of “mag”, dan zal hij je kraam voorbij lopen. En ook al ben jij geen marktkoopman in de letterlijke zin van het woord, ergens probeer jij ook het nodige te verkopen. Misschien geen spullen, maar je idee, je plan en zelfs je behoefte, jouw kant van een conflict of feedback die je voor iemand hebt.

Als je werkgever dus wil investeren in jouw zakelijk succes, kijk dan samen eens of dat via de vakinhoud het meeste zal opleveren of toch via een stuk persoonlijke ontwikkeling. Ik wens je veel succes!

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!