De afgelopen weken was ik bij een aantal bijeenkomsten waarin steeds weer het thema motivatie aan de orde was. Het is boeiend om te horen wat mensen motiveert om dingen wel of niet te doen en om te merken dat iedereen daarin zijn of haar eigen drijfveren heeft.
De leider zegt dat het moet
Een paar weken geleden was ik bij een bijeenkomst voor jong sporttalent in de stad Utrecht. Terwijl de jeugdige sporters zelf met allerlei activiteiten aan de slag gingen, gingen de ouders in gesprek over hoe ze met hun talentvolle zoon of dochter omgaan. Naast zaken als voeding en het combineren met school, kwam het gesprek ook op motivatie uit. Zo kwamen diverse ouders van waterpoloƫrs met de ervaring dat hun kinderen vonden dat ze moesten trainen. Want de trainer stelde daarin eisen en al snel werd duidelijk dat als je een training miste, je de volgende wedstrijd op de reservebank begon. Zo wordt de reservebank ook een strafbank die de kinderen uiteraard graag uit de weg gaan.
Iedereen doet het
Deze week nog was ik vuurmeester bij een vuurloop die een vriend van mij organiseerde. Niet op een tsjakka-manier maar juist op een heel indrukwekkende en prettige manier. Het is een avondvullend programma waarbij eerst het vuur opgebouwd en aangestoken wordt. Na een uur of twee is de stapel hout dan geslonken tot een mooi bed hete kolen om over te lopen. Bij een dergelijk evenement zijn er altijd mensen die vooraf nog twijfelen of ze daadwerkelijk over de hete kolen zullen lopen. Maar anderen niet en zodra ze anderen over het vuur hebben zien gaan, neemt de druk toe. Een intern stemmetje zegt “iedereen gaat, kom op nou!” terwijl een ander stemmetje antwoordt “echt niet!” of “ik weet het nog niet zo zeker!”.
Het ei van intrinsieke motivatie
Wat we dan ook altijd benadrukken is dat je zelf de keuze maakt of je over het vuur gaat. En dat als iedereen gaat en jij toch besluit niet te gaan, dat die beslissing misschien nog wel stoerder is dan vanwege de groepsdruk alsnog te gaan.
De metafoor van het ei dient zich dan aan. Een ei is natuurlijk een symbool van nieuw leven dat geboren wil worden. Maar het is ook heel kwetsbaar voor krachten van buitenaf. Vroeg of laat zal de schaal van het ei gaan breken. Maar het is van levensbelang waardoor die eerste breuk ontstaat. Wanneer de schaal breekt door een kracht van buitenaf, dan is dat het einde van het leven, breekt de schaal door een kracht van binnenuit, dan is dat juist het begin van het leven.
Volg je innerlijk kompas
In trainingen als Persoonlijke Kracht via NLP en Leiderschap met Open Vizier hebben we dan ook veel aandacht voor drijfveren, motivatie, groepsdruk en hoe je daarmee omgaat. Dus als je iets van bovenstaande herkent en daar een stap in wilt zetten, kijk dan eens naar ons trainingsaanbod. En mocht je daarover nog willen sparren, neem dan gerust contact met ons op. We denken graag met je mee!