Terug naar normaal

Was jij ook zo overdonderd door het Corona-virus? En kan jij ook niet wachten tot alles weer normaal is? Misschien heb je wel begrip voor aanpassingen die van ons gevraagd worden, maar zou je graag zien dat je weer elkaar een hand kan geven, bij oma op bezoek mag en een lange avond in de kroeg kunt zitten.

En wat is dan normaal?

Voor veel mensen is dit ook een periode (geweest) waarin ze zich bewuster zijn geworden van hoe ze tot nu toe leven. Dat kan gaan over de manier waarop ze werken, het wel en wee in hun relatie, maar soms ook over andere aspecten van het leven.

Dus als ik mensen vraag: “en wat versta jij onder normaal?” dan is het antwoord meestal “zoals het was voordat Corona zich aandiende”. Maar daar komen ze op terug als ik doorvraag of ze werkelijk terug willen naar een situatie waarin ze:

  • elke dag twee uur in de file staan
  • amper contact hebben met de buren
  • geen tijd hebben om met het hele gezin te ontbijten
  • door hun leidinggevende op de huid gezeten worden
  • alleen maar bezig zijn met nog hogere verkooptargets dan vorig jaar
  • uitgeblust thuiskomen en ‘s avonds amper van de bank komen
  • hun partner eigenlijk alleen in bed en in het weekend zien
  • geen tijd hebben om te sporten
  • in het gezin nauwelijks weten hoe het met eenieder gaat

Logisch dat niemand zit te wachten op een leven waarin zaken als dit normaal zijn.

Was het wel zo normaal?

Dus nogmaals stel ik dan de vraag: “als je dat niet bedoelt, wat versta jij dan wel onder normaal?” en heel bijzonder is dan om te merken dat normaal ineens iets heel anders betekent dan wat men al zolang gewend is.

Wat zou jij normaal vinden?

De positieve keerzijde van de Corona-crisis is dat veel mensen zich bewuster zijn van wat ze wel en niet OK vinden, wat ze meer of juist minder willen, naar welke “normaal” ze terug willen of welke “normaal” ze juist willen realiseren. De zogenaamde nieuwe normaal is inmiddels een beetje een uitgekauwde term, maar dat is wel waar het over gaat. En daarmee bedoel ik dus niet de anderhalve-meter-economie of het videovergaderen. Ik bedoel dan hoe ze hun werk, hun relatie en gezin, hun sociale leven voortaan willen zien.

Welke normen hanteer jij?

Letterlijk betekent het woord normaal zoiets als: voldoen aan de norm. Dus welke normen hanteer jij voor prettig werk, een fijne relatie en gezinsleven en sociale leven? Of meer algemeen, voor een goed en gelukkig leven.

Wanneer je daar antwoord op geeft, kom je mogelijk bij aspecten uit waarvan je denkt “ja, dat zou ik wel willen, maar…” of “dat is toch niet realistisch….”. Je wordt dan gehinderd door allerlei invloeden van buitenaf. Daarbij gaat het om normen van anderen zoals je collega’s, je leidinggevende, je partner, van de maatschappij en zelfs je vader en moeder (ook als die allang zijn overleden). Heel begrijpelijk dat je daardoor gehinderd wordt, want die normen van anderen hebben te maken met een oude vorm van normaal waarin je andermans normen de boventoon hebt laten voeren.

Dus als je nu eens wat minder zou luisteren naar wat anderen van je verlangen en verwachten…. Of als je alleen al minder aanneemt dat anderen iets van je verwachten (terwijl dat vaak helemaal niet zo is)…. Als je nu eens jouw normen, jouw normaal als vertrekpunt neemt…. Stel je eens voor hoe jouw leven er dan uit zou kunnen zien!!!

Hoe klinkt dat? Zou je dat willen?

Dan hebben we goed nieuws voor je! In de zomer van 2020 geven Bas de Kruyff en Marieke Sanders een summerschool van in totaal vier dagen waarin je hiermee aan de slag gaat. Vier dagen waarin jij leert nog krachtiger jouw eigen keuzes te maken, nog meer bij jezelf te blijven, nog meer te koersen op jouw geluk.

Binnenkort zie je op deze site een aankondiging van de inhoud en opzet van deze bijzonder waardevolle training. Wil je daarvan als eerste op de hoogte worden gebracht? Laat dan even een berichtje achter via het contactformulier!

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!