Stoute schoenen

Gisteren was ik onderweg naar Bilthoven voor de vierde en laatste dag van een training Persoonlijke Kracht via NLP. Op de radio hoorde ik tijdens een gesprek ineens de uitdrukking ‘stoute schoenen’ gebruikt worden. Het bleek een mooie introductie te worden voor de trainingsdag.

Steviger in je schoenen staan.

Veel mensen die naar onze assertiviteitstrainingen komen, hebben als leerdoel dat ze steviger in hun schoenen willen staan. Om zo beter voor zichzelf op te komen, meer in zichzelf te geloven, makkelijker eigen doelen te bereiken. Tijdens de training gaan we ook uitgebreid in op wat je nog tegenhoudt om dat te doen, zelfs als je je prima kunt uitdrukken en best weet dat je recht hebt op een eigen mening en het maken van eigen keuzes.

Het voelt niet OK.

Veel mensen weten niet goed te verwoorden wat hen tegenhoudt om volledig in hun kracht te gaan staan en de dingen te doen die voor hen waardevol zijn. Als ik daar om vraag, wordt vaan schouderophalend en met een vraagteken boven het hoofd geantwoord dat het gewoon niet goed voelt. Het roept spanning op, zweet breekt uit en mensen slaan dicht.

Het is stout!

De uitdrukking die ik die ochtend hoorde, de stoute schoenen aantrekken, zei me ineens precies waar het over gaat. Het maken van eigen keuzes en het staan voor je eigen mening, kan het gevoel oproepen van het stoute kind. Zoals je vroeger menigmaal hoorde dat je stout was (soms met een tik, soms met andere woorden: laat dat, foei, gedraag je toch, denk aan de buren, wat zal je moeder er van vinden, wacht maar tot je vader thuiskomt). Datzelfde gevoel kan terugkomen als je als volwassen individu je hart volgt of zoals dat wel eens wordt genoemd: je innerlijke kind laat spreken.

Durf stout te zijn!

Zonder je aan te moedigen om asociaal door het leven te gaan, nodig ik je wel uit om soms dat gevoel van stout te aanvaarden en toch te doen wat voor jou belangrijk, leuk, aantrekkelijk of anderszins waardevol is. Je zult erachter komen dat je nogal eens te snel denkt dat iets niet OK is en niet hoort. Terwijl dat vaak een gedachte is die in een grijs verleden is gevormd en in het hier en nu, voor jou als volwassen man of vrouw, helemaal niet meer aan de orde is.

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!