Omgaan met weerstand

omgaan met weerstand

We hebben allemaal wel eens te maken met weerstand. Jij ook, ik ook, daarover geen misverstand. Wat wel interessant is, is om te kijken hoe mensen met weerstand omgaan. Want daarin verschillen mensen nogal. Zonder het te hebben over wat de juiste aanpak is, als die er al is, wat is de jouwe: ga je weerstand het liefst uit de weg of zoek je het misschien wel bewust op?

Ook voor dit artikel haal ik mijn inspiratie weer uit het hardlopen, een van mijn grote hobby’s. Met de feestdagen heb ik een nieuw hardloophorloge gekregen waarop ik ook ‘live’ kan zien wat mijn snelheid is. En wat ik bij het gebruik van die functie ontdekte, was dat direct te merken was of ik met wind mee liep of met wind tegen. Het resulteert namelijk in een flink lagere snelheid zodra ik de wind op kop krijg en bovendien kan ik op datzelfde horloge zien dat mijn hartslag hoger wordt.

Als ik in een wedstrijd merk dat de wind uit een bepaalde hoek komt, heb ik inmiddels geleerd om in een groepje te lopen zodat ik soms achter iemand anders kan lopen en geen last heb van de wind. Zo spaar ik mijn krachten die ik op een gunstiger moment weer beter kan benutten. Tijdens trainingsloopjes ga ik daar heel anders mee om en ik kan er soms oprecht blij om zijn dat er een flinke bries staat. Het is me wel eens overkomen dat ik zoveel tegenwind had, dat ik amper vooruit kwam, ik moest er enorm om lachen!

Maar waarom ben ik tijdens trainingen dan wel blij met die wind? Nou heel eenvoudig: door niet alleen bij gunstig weer te gaan trainen en ook juist de lastige omstandigheden op te zoeken, worden mijn spieren sterker. Zo lukt het me niet alleen steeds beter om ook bij tegenwind een fatsoenlijk tempo te blijven lopen, ook bij betere weersomstandigheden kost het hardlopen me minder moeite. Dit zou natuurlijk niet gebeuren als ik alleen bij mooi weer mijn rondje loop.

Maar hoe kan ik omgaan met weerstand op het werk?

Natuurlijk, terug naar de harde realiteit die je soms op je werk of misschien wel in privé-situaties tegenkomt. Ook daarin heb je soms wind mee en soms wind tegen. En ik kan me best voorstellen dat je op cruciale momenten er voor kiest om de weerstand te vermijden. Zoals bijvoorbeeld als op voorhand al duidelijk is dat je een ‘strijd’ niet kunt winnen. Zo ga ik ook niet bij windkracht 9 hardlopen, het moet wel reëel blijven. Maar op andere momenten is het juist goed om de weerstand aan te gaan. Dat wil niet zeggen dat je tot vechten over moet gaan, maar je kunt wel proberen in gesprek te blijven met degene bij wie je die weerstand ervaart. Door in gesprek te blijven, zal het je misschien in eerste instantie wat meer energie kosten, maar je wordt er ook sterker van. Elke keer weer dat je zo hebt geoefend om met die weerstand om te gaan, kun je weer leren. Wat werkt (bij deze persoon, in deze situatie) wel en wat werkt niet, hoe kan ik het volgende keer nog beter doen? Zodat je elke volgende situatie nog beter kunt omgaan met weerstand. Lees ook verder over de vier manieren van omgaan met weerstand!

Oefening baart dus kunst, ik wens je veel tegenwind!

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!