Korte assertiviteitstraining, werkt dat?

Met enige regelmaat zien we aanvragen voorbij komen voor een korte assertiviteitstraining. Of een training persoonlijke effectiviteit die een heel scala aan onderwerpen moet belichten in extreem weinig tijd. In één of twee dagdelen liefst, want er is maar weinig budget. Of is er een andere reden? Kunnen de deelnemers niet langer gemist worden op het werk of gelooft de aanvrager werkelijk dat er in een dergelijk kort tijdsbestek iets van waarde kan worden gedaan? Hoe het ook zij, ik heb er mijn twijfels bij.

Een assertiviteitstraining in één dag?

Behalve dat er om gevraagd wordt, blijken er ook assertiviteitstrainingen van een dag te worden aangeboden. Ik heb er eens naar gekeken met de oprechte interesse: “hoe doen ze dat toch?” Als ik dan naar de programma’s kijk, dan betreft het doorgaans een opsomming van wat foefjes, de welbekende tips & tricks. Toen ik zelf in 2005 net begonnen was als trainer, heb ik ooit een dergelijke training voor een groot bureau verzorgd. Ik had al mijn vraagtekens gezet bij de inhoud van de training, maar helemaal zeker wist ik het toen één van de deelnemers de feedback gaf: “heel interessant allemaal, maar ik geloof niet dat ik na vandaag ook maar een spat assertiever ben geworden”.

Assertiviteit vraagt om meer dan foefjes.

De reden waarom ik niet in een dergelijke aanpak geloof, is dat het zich beperkt tot het aanleren van handigheden. In het gunstigste geval heb je na de training meer gereedschap in je kist. Maar vaak zit hem daar helemaal de uitdaging niet, het gaat er juist om dat je het lef krijgt om dat gereedschap te gebruiken. Je kunt het letterlijk vertalen naar een timmerman: eentje die al het denkbare gereedschap bezit maar geen lef heeft, zal veel minder bereiken dan een timmerman met lef die zich moet behelpen met een beperkte set gereedschap.

Wij kiezen voor diepgang.

In ons aanbod hebben we twee trainingen die werken aan assertief optreden. Eentje van drie dagen (de training Effectief Communiceren) en eentje van vier dagen (de training Persoonlijke Kracht via NLP). Met drie of vier dagen hebben we de gelegenheid om te werken op een laag die werkelijk bijdraagt aan een stuk persoonlijke ontwikkeling. En dan nog krijgen we vaak te horen dat het “naar meer smaakt”.

Assertiviteit moet je serieus nemen.

Als wij een aanvraag krijgen voor een heel korte assertiviteitstraining, dan gaan we graag het gesprek aan. Om te begrijpen wat nou de bedoeling is en wanneer nodig ook te reflecteren dat een assertiviteitstraining van één dag weggegooid geld is. Als mensen assertiever willen worden, is dat een serieuze zaak die je niet op een quick-and-dirty manier aanpakt. Ook mensen die voor zichzelf een assertiviteitstraining zoeken, zeggen we: neem jezelf serieus en geef je assertiviteit de aandacht die het verdient!

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!