Je overtuigingen zijn soms niet waar

Vorige week mocht ik iets heel bijzonders ervaren dat me liet zien dat mijn overtuigingen soms niet waar zijn. Voor het eerst in mijn leven werd ik geopereerd in het ziekenhuis. Het was een dagbehandeling, want het betrof een ingreep aan een vinger. Aan mijn linkerhand was namelijk in de loop der jaren één van de vingers krom gaan staan, een erfelijke aandoening die ervoor zorgde dat ik hem niet meer kon strekken. Tijdens de operatie zou wat weefsel worden weggehaald en daarna zou de vinger weer netjes recht staan.

Sommige dingen zijn onvoorstelbaar

Voordat de operatie daadwerkelijk zou plaatsvinden, kreeg ik eerst een infuus en werd mijn linkerarm verdoofd. Die verdoving moest een half uurtje inwerken dus ik lag een poosje om me heen te kijken en te mijmeren. Zo probeerde ik me voor te stellen dat ik een paar uur later mijn vinger weer zou kunnen strekken en weer tot 10 zou kunnen tellen (in plaats van 9,5 😉 ) En tot mijn grote verbazing, kon ik me werkelijk niet voorstellen hoe dat zou zijn. Het idee van 10 gestrekte vingers was onvoorstelbaar geworden. Blijkbaar stond mijn vinger al zo lang krom, dat mijn onderbewuste dat als “normaal” was gaan beschouwen. We hebben in ons brein een gebiedje dat precies weet waar elk lichaamsdeel zich bevindt, vandaar ook dat je met je ogen dicht het puntje van je neus kunt aanraken of zonder te kijken aan je knie kunt krabben. Op die landkaart van mijn lichaamsdelen, was kennelijk mijn vinger als krom getekend.

Het bleek na de operatie nog steeds onvoorstelbaar te zijn. Ik had de operatie niet gezien en mijn hele hand was in een dik drukverband ingepakt. Het leek wel een bokshandschoen. Naarmate de verdoving uitgewerkt raakte, kon ik weer een beetje wiebelen met de vingers. En nog steeds had ik het idee dat de geopereerde vinger krom stond. Het duurde enkele dagen tot dat het besef kwam dat hij net zo recht stond als de andere vingers, wat bewezen werd toen het verband er twee dagen later af mocht.

Hardnekkige overtuigingen

Het hele voorval deed me denken aan iets dat ik in mijn werk veel tegenkom. Tijdens trainingen als Persoonlijke Kracht via NLP of Leiderschap met Open Vizier, lopen we soms tegen iets aan waardoor mensen bijvoorbeeld niet assertief genoeg zijn of niet volledig hun leiderschap kunnen nemen. We hebben het dan over overtuigingen die jaren geleden, vaak in de jonge jeugd, zijn ingeprent. Veel van die overtuigingen zijn heel functioneel, zoals dat je het recht hebt om jouw grenzen aan te geven. Maar sommige overtuigingen zou je net als mijn vinger “krom” kunnen noemen. Het zijn gedachten die je in de weg zitten, zoals dat je altijd voor iedereen klaar moet staan. Het punt met deze gedachten is dat, als je er goed over nadenkt, ze helemaal niet waar zijn. Maar ze zitten al zolang in dat onderbewuste, dat het heel logisch voelt om er van uit te gaan.

Recht praten wat krom is

Tijdens onze trainingen gaan we ook aan de slag met dergelijke kromme overtuigingen. We gaan dan kijken welke overtuiging jou in de weg zit en welke je ervoor in de plaats zou willen hebben. Voor sommige deelnemers voelt dat als onvoorstelbaar omdat ze er al zo lang in geloven. En toch blijkt dat er in heel korte tijd, heel veel kan veranderen. Regelmatig krijg ik na een poosje van iemand een berichtje dat er na de training heel veel in beweging is gekomen. Dingen die soms wat onwennig waren (want nieuwe en buiten de comfort zone) maar uiteindelijk heel positief uitpakten.

Op zich is wel te begrijpen dat een grote verandering niet altijd heel veel tijd nodig heeft. Overtuigingen die je misschien al 30 jaar in de weg zitten, heb je namelijk ook in een korte tijd geleerd. Soms ontstaan overtuigingen zelfs in een flits. Dus als je in heel korte tijd een belemmerende overtuiging kunt aanleren, dan kun je die ook in korte tijd afleren. Wil jij ook die kromme gedachten van jou aanpakken, vrijer in het leven staan, steviger in je schoenen staan en beter zorgen voor jezelf? Kijk dan naar ons trainingsaanbod. En wil je daarbij geholpen worden? Neem dan contact met ons op, we denken graag met je mee!

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!