Hoe ziet jouw Miljoenennota eruit?

Vandaag is Prinsjesdag, oftewel de dag waarop de Koning de Troonrede, oftewel de Nederlandse versie van de State of the Union voorleest. Ook al is veel uitgelekt, we kijken toch massaal uit naar wat de Koning ons gaat vertellen. Zoals elk jaar zal het eerst gaan over de wijze waarop het land zich ontwikkelt in de wereld waar het deel van uitmaakt. En vervolgens ook over plannen die de regering heeft voor de komende jaren. Plannen die financieel staan uitgerekend in de Miljoenennota.

Heb jij ook een Miljoenennota?

Waarschijnlijk is je deze vraag niet eerder gesteld. Weinig lezers zullen miljoenen te besteden hebben, maar daar gaat het ook niet perse over. Natuurlijk kun je voor jezelf ook eens gaan kijken wat jouw plannen voor het komende jaar zijn, waar je wel of niet je geld aan uitgeeft en hoe je aan dat geld komt. Zie ook mijn eerdere artikel over de nering en de tering.

Een persoonlijke Miljoenennota gaat over meer dan geld.

Sommige mensen doen het rond de jaarwisseling, anderen tijdens de zomervakantie op de camping, weer anderen worden er ‘s nachts ineens van wakker. Ze maken de balans op. Wat is er het afgelopen jaar gebeurd, wat heb ik gedaan, gelaten, beleefd, geleerd, gekregen en gegeven? Waar, wanneer, met wie en waarom speelde dit alles zich af? Hoe voel ik me daarover, wat beviel me wel en wat niet?

Wanneer je op die manier de balans opmaakt van je leven in de ruime zin des woords, dan geeft je dat hopelijk ook een indicatie waar jij in de komende periode wilt richten.

Je hoeft niet altijd doelen te stellen…

Een poosje geleden zat ik met een bevriende collega aan een kop koffie en hij vertelde me dat hij was gestopt met het stellen van doelen. In plaats daarvan bepaalde hij elk jaar waar hij de komende jaren mee bezig wou zijn opdat hij geluk en zingeving zou ervaren. Ik vond het wel een mooi idee want misschien wil je bijvoorbeeld wel genieten van goede gesprekken bij een kampvuur. Dat is niet een concreet doel om na te streven, maar wel iets om mee bezig te zijn en van te kunnen genieten. Misschien ben je wel erg blij met je huidige leven en wil je dat vooral voortzetten. Ook dat is geen doel maar eerder een richting.

Beginnen, stoppen, oppakken en loslaten.

Dus misschien heb je wel een doel, iets wat je graag wilt realiseren, misschien kun je het wel een missie noemen. En misschien geef je op een andere manier richting aan jouw leven. Wat het ook zij, welke plannen ga je maken? Waar ga jij je tijd en energie in stoppen en waar wil je geen tijd en energie meer aan verliezen? Zijn het werkzaamheden die je wilt oppakken of juist naast je neer wilt leggen? Is het een passie die je zou willen ontwikkelen of een oude gewoonte die je wilt afleren? Zijn het mensen met wie je samen dingen wilt beleven, of neem je juist afscheid van mensen die je alleen maar voor de voeten lopen? Wat mag het allemaal kosten, hoe kom je aan dat geld en wat zul je er voor moeten laten? Zijn er misschien verplichtingen waar je al veel te lang aan vastzit, of wil je juist een bijdrage gaan leveren aan een goed doel of in het verenigingsleven?

Wees niet te streng voor jezelf.

Vroeger leerde ik als projectmanager van één van mijn directeuren dat je planningen maakt om achteraf te kunnen zien hoeveel je ervan afgeweken bent. Ook de plannen die vandaag in de Troonrede worden verkondigt, zullen niet allemaal of in hun geheel gerealiseerd worden. Soms gaan de dingen niet geheel volgens plan, had je niet met alle omstandigheden rekening gehouden of kwam er iets op je pad dat jouw aandacht vroeg. Zo is het leven nu eenmaal, gun jezelf die flexibiliteit.

 

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!