Hoe kan ik mijn mentale weerbaarheid vergroten?

mentale weerbaarheid

Mentale weerbaarheid is een belangrijke eigenschap die in veel facetten van het leven van belang is. Want ook jij hebt zo nu en dan te maken met tegenslag, mensen die over jouw grenzen gaan of berichten in de krant die jouw stemming negatief beïnvloeden. Onder mentale weerbaarheid verstaan we het vermogen daarmee om te gaan. Vaak wordt ook gesproken over Persoonlijke Veerktacht.

Tip 1: Relativeer!

Om te voorkomen dat je jezelf verder de put in praat, stel je de vraag “is het wel zo erg?”. Natuurlijk kan je te maken hebben met zaken die heel ernstig zijn, dat moet je ook niet bagatelliseren. Maar vaker valt het wel mee zodra je dingen in zijn proporties ziet.

Zo kan je vreselijk balen dat je een klus vandaag niet hebt afgekregen omdat die behulpzame vriend op het laatst moest afzeggen. Is dat echt zo erg of is morgen ook vroeg genoeg? En bovendien heb je vandaag ineens meer tijd voor jezelf of iets waar je al heel lang zin in had.

Tip 2: Kan en moet ik er iets mee?

Je kunt je druk maken over de hele wereld, maar wat heb je daar aan? Soms zie je op je werk iets misgaan waar jij je zorgen over maakt. In sommige gevallen kun je daar zelf iets aan doen, in andere gevallen kun je dat beter aan anderen overlaten. Stel je voor dat je als metselaar werkt op een bouwproject. En je ziet dat de raamkozijnen nog niet geplaatst zijn in de muur die jij moet metselen. Dan kan je zelf in de bouwmarkt hout en ander materiaal gaan kopen om een kozijn in elkaar te zetten, zodat het project geen vertraging oploopt. Goed bedoeld, maar zeer waarschijnlijk is jouw kozijn niet zo goed als dat wat even later uit de timmerfabriek komt. En je had je tijd kunnen besteden aan een andere muur of iets anders dat jou aangaat. Ik heb in veel ICT-projecten mensen meegemaakt die zich werkelijk met alles bemoeiden. Ze bedoelden het ongetwijfeld goed, maar liepen meestal in de weg.

Ook kom ik mensen tegen die enorm van slag raken door een bericht in de krant of op televisie. Een bosbrand of een aardbeving aan de andere kant van de wereld en meer ellende. Ik zal de laatste zijn om te zeggen dat je daarover je schouders moet ophalen. Maar er is niemand mee geholpen wanneer je erover gaat zitten piekeren en elk uur het journaal aanzet voor een laatste update over die aardbeving. Je zult er waarschijnlijk alleen maar somberder van worden.

Vraag jezelf dus soms ook af: “kan ik er iets mee en moet ik er iets mee?”, oftewel: is dit wel aan jou. Wanneer je beseft dat je geen invloed hebt op een situatie of dat niemand gebaat is bij jouw gepieker, richt je aandacht dan liever op zaken waar je wel iets mee kunt en waar je stemming positiever van wordt.

Tip 3: Mentale weerbaarheid is verbonden met je fysieke weerbaarheid.

Een gezonde geest huist in een gezond lichaam. Dus als je fysiek fit bent, heeft dat een positieve invloed op je mentale weerbaarheid. Dat is waarom veel mensen, net als ik, veel sporten. Dat heeft diverse voordelen: je hebt even je aandacht bij je sport, maakt daarmee je hoofd leeg en er worden hormonen en andere stoffen in je lichaam aangemaakt die bijdragen aan een positieve stemming. Een soort zelfgemaakte drugs, maar dan van een gezonde soort. Niet voor niets is hardlopen inmiddels een veelgebruikte therapie voor mensen die met depressies kampen.

Naast bewegen helpt goede voeding ook aan je mentale weerbaarheid. Alcohol, vet en suiker zijn allemaal zaken waar je bewust mee om moet gaan. Zo is alcohol voor het lichaam een gifstof, waardoor het lichaam veel energie moet steken om die gifstoffen uit je lijf te krijgen. De alcohol, misschien wel genomen op een moment om je wat prettiger te voelen, werkt op langere termijn averechts.

Tip 4: Wees bewust van jouw drijfveren

Belangrijke drijfveren van mensen zijn hun waarden en overtuigingen. Waarden zijn de elementen in het leven die voor jou van wezenlijk belang zijn, die je motiveren en uiteindelijk gelukkig maken. Zolang je niet bewust bent van welke waarden voor jou bijdragen aan je geluk, kun je daar ook geen focus op leggen. Hoe meer jouw waarden helder zijn, hoe meer jij kunt zorgen dat je dat gevoel van geluk bereikt.

Met overtuigingen bedoel ik allerlei leefregeltjes en gedachtepatronen die je in de loop van je leven eigen hebt gemaakt. Helpen die jou of staan sommige je in de weg. Je kunt je bijvoorbeeld voorstellen dat als je als kind vaak te horen hebt gekregen dat je je mond moest houden (soms in de vorm: “had ik je wat gevraagd?” en soms door jouw inbreng glashard te negeren), je in je latere leven soms machteloos voelt. Want ja, wat maakt het uit wat jij ervan vind, als toch niemand luistert? Hoe anders zou je met zaken omgaan als je vroeger veel betrokken bent bij beslissingen, gevraagd bent naar jouw mening en er geluisterd werd naar jouw behoeften.

Mentale weerbaarheid kun je ontwikkelen.

Drijfveren als waarden en overtuigingen zijn van wezenlijk belang voor je mentale weerbaarheid. Dat is ook waarom we in onze training Persoonlijke Kracht via NLP uitgebreid met die drijfveren aan de slag gaan. Zodat jouw mentale weerbaarheid en persoonlijke effectiviteit toeneemt. Dus als jij aan jouw mentale weerbaarheid wilt werken, kijk dan eens hoe deze training bij jou past. Maar misschien past onze training Persoonlijke Veerkracht nog beter bij jou. Deze helpt je nadrukkelijk beter om te gaan met verlies en tegenslag.

En mocht je nog twijfelen, neem dan gerust contact op, we denken graag met je mee.

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!