Hoe hoog leg jij de lat?

Vanmorgen hoorde ik op de radio een reclamespotje van één van de grote trainingsbureaus van Nederland. Aan het einde ervan klonk hun slogan: “hoe hoog leg jij de lat?”

Het was me al eerder opgevallen maar dit keer liet dat zinnetje, die vraag, me niet los. Hoe hoog leg jij de lat…. Waar ik al mijmerend achter kwam, is dat het veronderstelt dát je de lat hoog legt. Het is niet de vraag óf je de lat hoog legt, de vraag is enkel hóe hoog. Dat vond ik frappant en ik vroeg me dan ook af waarom men er van uitgaat dat mensen de lat hoog leggen. Is dat wel zo, moet dat dan, hoort dat, is het slim?

Verder, hoger, sneller, meer.

Zelf stel ik mezelf ook nog wel eens doelen, bijvoorbeeld in mijn passie hardlopen. Zou ik nog een stukje sneller kunnen leren lopen, nog mooiere tijden op de marathon kunnen realiseren? Maar ook zakelijk heb ik het volop gekend, zeker in de tijd dat ik nog als consultant en projectmanager werkte. Nog grotere klussen, complexere projecten, zou ik dat kunnen? Zou toch mooi zijn want de beloning zou navenant zijn. En mijn collega’s gingen net als ik mee in de rat-race. Als je niet meeging, werd tijdens het jaarlijkse reviewgesprek gevraagd naar je motivatie, je drive of zelfs je betrokkenheid. En zo werd het, en is het voor velen nog altijd, de norm om steeds weer die lat een centimetertje hoger te leggen. Om zo het uiterste van je te vragen, de maximale prestatie op te zoeken, te leveren en liefst nog voorbij proberen te komen.

Makkelijker, leuker, prettiger.

Inmiddels besef ik dat in mijn werk het helemaal niet gaat over het vergroten van de prestatie. De trainingen van Anker & Kompas gaan vooral over het jezelf niet zo moeilijk maken, meer vanuit ontspanning kunnen werken en leven. Ook in de andere vormen van begeleiding, zoals coaching of teamsessies, ligt daar de nadruk op. Waar het maximaliseren van prestaties symptomen als stress en onzekerheid over de kans van slagen met zich meebrengt, is het onze missie om mensen en organisaties te leren leven en werken vanuit vrijheid en vertrouwen.

Vanuit de ontspanning die dan ontstaat, komt er rust en mogelijk ook ruimte vrij die je, als je dat wilt, kunt benutten om méér te bereiken. Sporters herkennen dat: als ze niet vanuit ontspanning kunnen presteren maar onder druk en met stress, liggen blessures op de loer. Pas als iets op ontspannen wijze lukt, gaan ze hun doelen bijstellen. Maar misschien kies je er juist wel voor om je doelen niet bij te stellen maar te genieten van een meer zorgeloos bestaan.

Waarom zou je zo nodig moeten?

Ik wil absoluut niet betogen dat streven naar grotere prestaties verkeerd is. Zelf vind ik het ook leuk om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Waar het mij om gaat is dat het geen moeten wordt. Net zoals economische groei volgens economen en politici ook lijkt te móeten (terwijl je ook kunt stellen dat we het in Nederland nu ook prima hebben) kun je afvragen waarom je jouw lat steeds hoger moet leggen.

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!