Hoe goed is jouw conditie of uithoudingsvermogen?

Dit weekend sprak ik een meisje van 15 dat voor de eerste keer tijdens een hardloopevenement 5 kilometer had gelopen. Ze had twee maanden eerder dat doel voor zichzelf gesteld en was uiterst gedisciplineerd gaan trainen. Voor een eerste keer had ze een keurige eindtijd van 30 minuten gerealiseerd en daar was ze, terecht, erg blij mee.

Toen ik vroeg of het een eenmalige bevlieging was of dat ze verder ging met hardlopen, zei ze dat ze wel doorging want ze wou haar conditie verbeteren. Ik zei dat ze met 5 kilometer toch al over een aardige conditie moest beschikken, zei ze iets bijzonders. Ze zei namelijk dat ze wel een groot uithoudingsvermogen heeft, maar niet zo’n goede conditie.

Ik was even stil en liet die woorden even op me inwerken. Toen vroeg ik hoe ze dat bedoelde, aangezien het voor mij synoniemen waren voor hetzelfde fenomeen. Ze legde uit: “Als ik een goede conditie heb, gaat het lopen van 5 kilometer me gemakkelijker af, nu heb ik het kunnen uitlopen dankzij mijn uithoudingsvermogen. Dat zorgde ervoor dat ik, ondanks een niet zo goede conditie, toch kon doorzetten en volhouden.”

Prachtige woorden uit de mond van een pubermeisje. En ik besefte me ook dat heel veel mensen een groot uithoudingsvermogen hebben, terwijl hun conditie nog wel een oppepper kan gebruiken. Niet alleen op sportief vlak, maar ook in hun professionele en persoonlijke leven. Sommige dingen gaan ze nog niet gemakkelijk af, maar weten ze vol te houden dankzij hun uithoudingsvermogen. Zo zwoegen ze bijvoorbeeld elke dag weer tot de klok om vijf uur aangeeft dat ze naar huis mogen. Ze houden het vol, maar soepel gaat het allerminst, en dus komen ze uitgeblust thuis. Om dat vol te houden, vergroten ze vaak hun uithoudingsvermogen door eerder naar bed te gaan of zich in de sportschool af te reageren. Maar aan de oorzaak verandert dan niets, wat wel gebeurt als je aan je conditie werkt!

En zo besef ik me ook dat de training Persoonlijke Kracht via NLP, een assertiviteitstraining van in totaal 4 dagen, in feite een conditietraining is. Want van veel deelnemers krijg ik na verloop van tijd een bericht dat datgene dat voorheen een hele klus was, nu veel soepeler gaat. Omdat ze anders in het leven zijn gaan staan, beter zicht hebben op hun doelen, hulpbronnen en drijfveren, en afgerekend hebben met oude, belemmerende patronen. Zodat ze steeds meer energie over hebben om datgene te doen waar ze plezier en voldoening uit halen.

Conditie of uithoudingsvermogen, het was voor mij hetzelfde. Na dit korte gesprek met deze sportieve meid zie ik pas hoe verschillend ze zijn!

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!