Gebruik je hoofd en volg je hart

volg je hart De titel van dit artikel is een verbastering van de slogan van onze nieuwe bank Triodos. Het is een slogan die me blijft aanspreken, ook omdat het precies dat is wat veel mensen vergeten zijn en opnieuw hebben te leren.

Afgeleerd om je hart te volgen?

Ja, heel veel mensen zijn opgegroeid met het advies “wees verstandig”. En als men de indruk kreeg dat een dergelijk advies niet werd opgevolgd, volgden vragen als “is dat wel verstandig?” of zelfs “ben je wel goed bij je hoofd?”. Op die manier is erg veel de nadruk¬† gelegd op het gebruik van je hersenen, het hart komt er niet in voor.

Waarom zou je dat weer willen leren?

Met het volgen van je hart, bedoelen we natuurlijk dat je aandacht hebt voor die allereerste impuls die aangeeft of iets goed voelt of niet. Die impuls is er eerder dan dat je hersenen er een oordeel over hebben kunnen geven, vaak te merken door een vorm van spierspanning of een andere verandering in je lijf. Het is zoiets als verliefd worden of een schrikreactie, allebei impulsen die je iets willen zeggen, zelfs al kun je ze niet onder woorden brengen. Aandacht hebben voor die impuls, er naar luisteren en op zijn minst overwegen om die impuls te volgen. Misschien zou je wel letterlijk kunnen beargumenteren dat het volgen van je hart, goed is voor je hart.

Wat als je het niet doet?

We kennen allemaal wel iemand die in een burn-out situatie zit of heeft gezeten. Deze mensen zijn opgebrand omdat ze te lang met dingen bezig zijn geweest waar ze diep in hun hart niet achter stonden en niet bij hun pasten. Ze zijn weggeraakt van hun passie, hun innerlijke drijfveren en handelen te veel op basis van wat anderen verwachten. Blijkbaar omdat ze niet zo assertief zijn en het niet altijd eenvoudig bleek om trouw te blijven aan jezelf. Het is dus een vorm van lijfsbehoud om steeds te bewaken of dat wat je doet nog voldoening en energie oplevert.

En dat goede stel hersenen dan?

Ik zal absoluut niet beweren dat je die nu op non-actief kunt zetten. Natuurlijk is het goed om bijvoorbeeld dat waar je in eerste aanleg heel erg enthousiast van wordt, ook te checken op realiteitszin en haalbaarheid. Risico’s afwegen is ook prima, zolang het maar niet uitmondt in het zien van de befaamde beren op de weg. Dan krijgen de hersenen te veel macht en zou je zomaar jezelf een wereld vol kansen en mogelijkheden op voorhand ontzeggen.

Dus zo is de slogan van Triodos eentje naar mijn hart!

Data kon niet geladen worden
WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!