Ervaring of Routine?

Wanneer je je werk op routine kunt doen, maak je gebruik van de ervaring die je inmiddels hebt opgebouwd. Toch werkt een ervaren persoon liefst niet op routine. Waar zit het verschil dan precies?

Ervaringen uit het verleden…

Je kunt je ervaring natuurlijk prachtig benutten in de taken die je vandaag de dag hebt uit te voeren. Het kan je werk makkelijker maken omdat je niet meer overal over hoeft na te denken. Zo neem je sneller beslissingen op basis van eerdere uitkomsten. Hopelijk blijf je wel steeds kritisch beoordelen of die ervaring uit het verleden ook nu weer positief zal uitpakken.

Wanneer je op routine gaat werken, zet je in feite de automatische piloot aan. Je denkt er niet meer bij na en hebt er blind vertrouwen op dat het herhalen van zetten goed uitpakt.

Goed of fout?

Wat mij betreft is het niet verkeerd om op routine te werken, afhankelijk van waar je mee bezig bent. Wanneer je lopende band-werk doet, zoals het inpakken van kerstpakketten, kan ik me nog wel indenken dat je bij het 200e pakket inmiddels “met het verstand op nul” werkt en ongemerkt het ene na het andere pakket vult. Heel anders wordt het wanneer je zoals ik met mensen werkt. Ook al heb ik inmiddels flink wat ervaring in het verzorgen van trainingen, begeleiden van teams en individuen, ik waak er steeds voor dat ik niet op routine vaar.

Maar het is toch meer van hetzelfde?

Nou nee dus. Zelfs al heb ik tientallen communicatietrainingen, assertiviteitstrainingen en leiderschapstrainingen verzorgd, nooit heb ik het gevoel dat het meer van hetzelfde is. Natuurlijk krijg ik wel vragen die ik eerder heb gehoord en komen mensen naar een training met hetzelfde leerdoel als sommige eerdere deelnemers, maar nooit zal ik hiervan “profiteren” door een eerder antwoord klakkeloos op te dreunen. Immers, elk mens is anders, elk team zit om andere redenen met elkaar in de knoop, elke situatie heeft een eigen historie en context. Daarom wil ik daar aandacht aan schenken en probeer ik steeds met iets passends te komen.

Werk jij op routine?

Dan is de vraag misschien wel gepast of je op de juiste plek zit. Misschien wel hoor, vind je het ook wel lekker om elke dag een voorspelbaar verloop te laten hebben. Maar als dat niet zo is, dan is het oppassen geblazen. Voor je het weet raak je in een sleur die uiteindelijk energie gaat vreten. Waarom? Waarschijnlijk omdat je geen voldoening meer uit je werk haalt, je de vaak genoemde “uitdaging” mist. Als mensen op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging, zeggen ze in feite ook dat ze het oude vertrouwde beu zijn.

Wanneer je dat herkent en wel eens zou willen onderzoeken wat voor jou passend zou zijn, dan is mijn boek “IK 2.0” mogelijk waardevol voor je. Hierin onderzoek je stap voor stap waar jou ideale loopbaan aan zou moeten voldoen en hoe je die zou willen invullen. Om soms te ontdekken welke verrassende wending je jouw loopbaan gaat geven, of om heel soms te ontdekken dat je eigenlijk al op de goede plek zit. Allebei prima, maar dan heb je tenminste erbij stilgestaan en ben je niet gedachteloos, dus op routine, doorgegaan.

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!