Emoties als leidraad voor persoonlijke effectiviteit

Emoties lijken soms je persoonlijke effectiviteit in de weg te staan. Ook wanneer mensen in bijvoorbeeld onze training Persoonlijke Kracht via NLP tot inzichten komen, kan dat bij sommigen een emotioneel moment zijn. Vrij vaak zegt men dan al snel “sorry hoor…”. Blijkbaar vinden velen het ongepast om hun emoties te laten zien of zelfs maar te voelen, terwijl ik dat juist prachtig vind.

Zoals ik eerder schreef in een artikel over het onderdrukken van emoties, zijn je emoties het dashboard van je leven. Want ze dienen zich aan, wanneer er iets aan de hand is. Een mooi voorbeeld was de irritatie op het werk waarover een coach-cliënt het had. Ik vroeg haar met welke emotie die irritatie te maken had, of het over boosheid ging of over angst. Ze wist snel te benoemen dat het een angst betrof.

Emoties kennen een oorzaak en dus een oplossing.

Deze cliënt had zich aangeleerd om die irritatie te onderdrukken en de boel voor zichzelf “leefbaar” te houden. Wat ze daarmee deed was het wegkijken van de emotie die hieraan verbonden is. En zoals ik in het eerdere artikel schreef, zo’n lampje op het dashboard kun je een poosje negeren of zelfs afplakken, maar daarmee wordt er niets aan de oorzaak gedaan, met als risico dat het van kwaad tot erger gaat.

Wanneer je kijkt naar de oorzaak van een emotie, kun je ook kijken wat je ermee wilt. Zo hebben we bij de cliënt in kwestie gekeken waar deze angst mee te maken had. Angst duidt op gevaar en we hebben dus de gevaren die ze voorzag in kaart gebracht. Van dat lijstje konden er zo een stel worden weggestreept omdat ze zelf inzag dat het geen reëel gevaar betrof. En van de andere gevaren hebben we bekeken hoe ze daar bescherming bij kon vinden.

Persoonlijke effectiviteit doet een beroep op je initiatief.

Door de benoemde irritatie te herkennen als een angst, de gevaren waar die angst over gaat te duiden en te beoordelen hoe ze daartegen beschermd kan worden, kan deze cliënt zelf aan de slag om haar irritatie op te lossen. Dat is een kenmerk van persoonlijke effectiviteit. Je neemt je situatie serieus, je luistert naar je emoties, je wacht niet tot het overwaait maar komt zélf in actie om iets aan jouw ongewenste situatie te veranderen. Het is een basis waarop we al onze trainingen persoonlijke effectiviteit hebben hebben gebouwd.

Wil je meer weten hoe jij aan jouw persoonlijke effectiviteit kunt werken? Neem dan gerust contact met ons op, we denken graag met je mee!

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!