Hoe stap je uit jouw comfort zone?

Het grootste deel van onze tijd, bevinden we ons in onze comfort zone. Dat is maar goed ook, want anders zouden we een erg onrustig leven hebben. In de manier waarop we boodschappen doen, ontbijten, op het werk in vergaderingen deelnemen, volgen we doorgaans een patroon dat vertrouwd aanvoelt. Toch komen wij in onze trainingen vaak mensen tegen die ernaar verlangen om uit hun comfort zone te stappen. Alleen weten ze nog niet hoe.

Wat is jouw comfort zone?

De comfort zone is een verzamelnaam voor alles waarbij jij je comfortabel voelt. Dan heb je het over mensen, plaatsen, situaties en gewoontes waarbij jij je op je gemak voelt. Je snapt dat voor iedereen die comfort zone anders is. Waar de één graag in de zomervakantie gaat kamperen, is dat voor een ander al buiten zijn of haar comfort zone. Alleen al de gedachte met een WC-rol onder de arm naar het toiletgebouw te lopen, doet veel mensen gruwelen van kamperen. Zo ken ik ook mensen die elke dag aardappelen, groenten en vlees op het menu willen zien. Een keertje Indiase curry komt bij hun niet op tafel en bij de gedachte dat het weleens vegetarisch zou kunnen zijn, halen ze hun neus al op.

Ook de mensen waarmee je omgaat laten dit zien: bij sommigen voel je je wel op je gemak, bij anderen juist niet. De neiging bestaat om die anderen zoveel mogelijk uit de weg te gaan. Of stel je voor dat je in een ongemakkelijke situatie terechtkomt? Zoals bijvoorbeeld een vriend van me die zijn fiets bij de fietsenmaker had gebracht voor een servicebeurt en bij het ophalen een rekening kreeg van € 280,=. Betaal je dat zomaar of ga je bezwaar maken?

Waarom wil je uit je comfort zone stappen?

Dat laatste voorbeeld is er echt eentje waarbij je kunt afvragen waar de grenzen van je comfort zone liggen. De meeste mensen houden niet van gedoe en zouden gewoon betalen. Ze fietsen dan weg met een ongemakkelijk gevoel, het gevoel te zijn belazerd. Maar waarom hebben ze dan niks gezegd, waarom zijn ze zomaar akkoord gegaan met een bizar hoge rekening? Dat is een voorbeeld waarom mensen zeggen dat ze uit hun comfort zone willen durven stappen.

Een ander voorbeeld is een verjaardagsfeestje waar jij een van de gasten bent. Het feestje is al even aan de gang en je vraagt je af waarom er nog niet is gezongen voor de jarige. Hef jij dan volmondig het “Lang zal ze leven” aan of ben je misschien bang dat de rest niet inhaakt en dat je met vreemde ogen wordt aangekeken? Zou je daar wat spontaner je eigen impuls in willen volgen? Zou je als eerste de dansvloer op willen durven stappen, ook al wijk je daarmee af van wat de anderen doen? Wanneer je je daarin laat weerhouden, merk je dat jouw comfort zone lang niet altijd comfortabel is. Het kan vertrouwd voelen, maar comfortabel is het dan niet meer.

Waarom het nog best lastig is

Het verjaardagsfeestje geeft twee voorbeelden van een comfort zone die je door je omgeving laat afbakenen. Althans, dat denk je! Want in feite kies jij ervoor om je aan te passen aan wat “hoort” binnen die omgeving. En vaak is dat alleen nog maar wat je DENKT dat hoort. Denk maar aan het zingen op de verjaardag of het dansen. De kans is groot dat jouw initiatief wordt gevolgd en dat er mensen zijn die je daarvoor dankbaar zijn. En dan bedoel ik niet alleen de jarige 😉.Toch zijn veel mensen bang om “anders” gevonden te worden en houden zich daarom in. Misschien herken je het wel, die angst om afgewezen te worden of om vreemd te worden gevonden. Wellicht ben je ooit gepest omdat je niet meeging in de trend en heb je daardoor geleerd om aan de groepsnorm te voldoen. Om “normaal” te zijn, niet op te vallen. Of zoals ik pas nog een moeder in de supermarkt richting haar kind hoorde uithalen: “Doe normaal!” (wat dat ook moge zijn….).

Groepsdruk, de norm, trends, het kunnen dingen zijn die jou weerhouden om uit je comfort zone te stappen. De risico’s om anders te zijn, spontaan te handelen of je hart te volgen, zijn niet altijd te overzien en het vraagt lef om die risico’s aan te gaan.

De eerste stappen uit jouw comfort zone

Ik hoorde ooit in een prachtig liedje het advies “do one thing everyday, that scares you”. Doe elke dag iets dat je spannend vindt. Nou wil ik niet beweren dat ik dat zelf elke dag doe, maar het is wel een mooi advies. Want als je nooit een gevoel van spanning ervaart, zit je vast in je comfort zone. Doe dus af en toe iets dat je spannend vindt, waarvan je de uitkomst niet weet en de consequenties niet vooraf kunt overzien. En begin dan met kleine dingen. Misschien begin je eerst met je eigen routines te doorbreken, fiets je een keer anders naar je werk of ga je in een andere winkel boodschappen doen. Het zijn de eerste stappen om uit de automatische piloot te komen. Vervolgens kun je in het contact met anderen jouw comfort zone oprekken. Ga op straat eens een gesprekje aan met een buurman van 3 huizen verderop, breng eens een agendapunt in op de vergadering of doe iets anders wat je nu nog wat ongemakkelijk vindt. Door met kleine stappen te beginnen, ervaar je minder stress. De stress die jou kan terugduwen in jouw comfort zone.

stap uit je comfort zone

Hoe kan een training daarbij helpen?

Veel mensen grijpen naar zelfhulpboeken om daarin te lezen hoe ze uit hun comfort zone kunnen komen. Het blijkt veel effectiever te zijn om hier in een goede training mee aan de slag te gaan. Anker & Kompas heeft daarvoor de training Persoonlijke Kracht via NLP. Je leert daarin niet alleen wat echt bij jou past en wat voor jou belangrijk is, maar ook hoe je kunt loskomen uit een zogenaamde comfort zone die allang niet meer comfortabel voelt.

Wil je weten of dat wat voor je is? Leest dan verder over de opzet en inhoud van deze training. En mocht je daarna nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op, We denken graag met je mee!

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!