Belemmerende gedachten blijken waardevol

Hoe kan dat nou, hoor ik je denken als je de titel van dit artikel leest. Over het algemeen zul je denken dat een belemmerende gedachte juist waardeloos is, anders was het niet belemmerend, toch? Ja natuurlijk, daar ga ik een heel eind in mee, en toch zie ik ook de andere kant van de medaille.

Belemmerende gedachten zitten je in de weg.

Je kent dat ongetwijfeld, dat je voor jezelf wilt opkomen, een voorstel doen, ergens trots over vertellen of op een andere manier iets doen waarbij je direct een onbestemd gevoel krijgt. Een knoop in je maag, een rood hoofd, een spanning in je schouders, die voortkomt uit één of andere belemmerende gedachte. Zo’n gedachte als “dat lukt me vast niet”, “op mij zit niemand te wachten” of “als het echt een goed idee is, waren ze daar zelf wel op gekomen”. En vanwege die gedachte en het ongemakkelijke gevoel dat daar mee samenhangt, besluit je om toch maar niet te doen wat je diep van binnen dolgraag zou willen.

Hoezo zijn ze dan waardevol?

Natuurlijk is het vervelend als je steeds weer merkt dat die belemmerende gedachten ervoor zorgen dat je niet volledig uit de verf komt. Je zou wel assertief willen optreden maar een soort stemmetje in je hoofd weet je te overtuigen om het toch maar niet te doen. Je luistert naar dat stemmetje omdat het je iets oplevert. Omdat dat nogal gek lijkt, even een voorbeeld.

Stel je voor dat je een idee hebt om het werk op jullie afdeling anders in te richten zodat er minder fouten gemaakt worden. Maar je hebt ook in het verleden gezien dat voorstellen tot verandering bij je collega’s op veel weerstand stuiten. “We doen het al jaren zo dus waarom moet het zo nodig anders?” was toen hun reactie. Je kunt toen de belemmerende gedachte hebben aangemeten dat veranderingen leiden tot weerstand of zelfs ik loop het risico om afgekeurd te worden. Door vast te houden aan die gedachten, hou je je voorstellen maar stil. Daarmee vermijd je het risico op weerstand of afwijzing. Wat de belemmerende gedachte je dus oplevert is dat je geaccepteerd wordt en dat je dus soepel kunt blijven samenwerken. Belangrijke dingen die je, terecht, niet gemakkelijk op het spel zet.

Hoe kom je dan toch van die belemmering af?

Wat ik mezelf afvraag op het moment dat ik een belemmerende gedachte bij mezelf  bespeur, zijn dingen als:

  • weet ik dat zeker of maak ik het mezelf wijs?
  • hoe weet ik dat dan zo zeker?
  • als ik dat baseer op eerdere ervaringen: zou het dit keer anders kunnen uitpakken?

Maar de echt belangrijke vragen die ik mezelf stel, zijn:

  • wat voor positiefs levert het me op als ik aan deze gedachte vasthoudt?
  • welke prijs betaal ik daarvoor?
  • hoe kan ik dat positieve bereiken, zonder er zo’n hoge prijs daarvoor te betalen?

Wil jij ook je belemmeringen overwinnen?

Kijk dan eens naar onze assertiviteitstraining Persoonlijke Kracht via NLP. Het is een assertiviteitstraining die verder gaat dan het aanleren van assertieve gesprekstechnieken zoals je bij Effectief Communiceren leert. Bij Persoonlijke Kracht via NLP kijken we naar een laag dieper, wat je motiveert en wat je tegenhoudt om volledig tot bloei te komen. Lees het eens door en beoordeel zelf of je deze belangrijke stap in je leven wilt zetten.

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!