Angst is een goede raadgever

We hebben allemaal wel eens angst. Ik ook, jij ook. Voor dingen waar we tegenop zien, voor zaken waar we liever niet mee geconfronteerd worden. Uiteraard is het gezegde juist dat angst een slechte raadgever is. Maar is dat wel zo? Dat vraag ik me af!

Angst zit boordevol energie.

Je hebt ongetwijfeld wel eens meegemaakt dat je een misselijk gevoel kreeg, hartkloppingen of zweet op je voorhoofd, omdat je ergens bang voor was. Hoewel je daar niet op zit te wachten, kun je ook bedenken dat er dus een heleboel energie verbonden is aan die angst. Energie die zelfs fysiek naar buiten komt en soms zelfs in explosief gedrag waarneembaar zijn. Want reken maar dat heel veel woedeuitbarstingen puur voortkomen uit een vorm van angst. Net zo goed als een vluchtpoging waarbij je harder kunt lopen dan je ooit voor mogelijk hield!

Wat wil de angst je vertellen?

Natuurlijk hoor je en voel je in al je vezels: dit wil ik niet!!! Maar het is goed om je te beseffen dat waar een angst is, ook een verlangen is. Dus wanneer je weet wat je niet wilt, kun je ook onderzoeken wat je dan wel wilt. Want angst is in feite een signaal dat je iets wil maar dat er ook iets in de weg staat om dat te behalen. Waar wil je naar toe of wat wil je behouden, waarom wil je dat zo graag?

Zo moet ik denken aan een reorganisatie bij een bank waarbij heel wat ontslagen zouden vallen, alleen was nog niet bekend wie mocht blijven en wie moest vertrekken. Bij velen slaat dan de angst om het hart (niet zelden letterlijk) want de toekomst is ineens onzeker. Daaruit spreekt al dat deze mensen behoefte hebben aan zekerheid, vaak omdat ze een stabiel inkomen voor het gezin willen verdienen.

De energie positief aanwenden.

Angst uit zich meestal in gedrag dat niet productief is. Die vluchtpoging werkt misschien eenmaal, die woedeuitbarsting houdt “de vijand” misschien even op afstand, maar op de lange termijn hou je dat niet vol. Het zijn vormen van gedrag die te maken hebben met wat je niet wilt. Beter is het om te kijken hoe je die energie die nu in je is opgestapeld, kunt gebruiken voor datgene wat je wel wilt.

In het voorbeeld van de ontslagronde bij de bank, zie je veel mensen die bevriezen of routine- en plichtmatig hun dagelijkse ding doen. Geen gekke dingen doen, niet opvallen want een kop boven het maaiveld is snel afgehakt. Handelen vanuit wat men niet wil. Er zijn er ook die kennisnemen van de onzekere situatie en actief op zoek gaan naar de mogelijkheden die de toekomstige situatie biedt. Zij komen in beweging, laten zich juist wel zien en zijn daarmee ook als eerste in het vizier op het moment dat er nieuwe functies moeten worden ingevuld. Ze wachten niet af tot het noodlot hen overkomt, ze nemen het roer in eigen hand en zetten koers naar hun nieuwe toekomst.

Waar wil jij naar toe?

Ik kan me voorstellen dat je tijdens het lezen van dit artikel even hebt gedacht aan jouw eigen angst en hoe jij daarmee omgaat. Als je meer de regie wilt krijgen over je eigen toekomst en wilt leren daarin stevige en zelfverzekerde stappen te zetten, kijk dan eens naar onze training Persoonlijke Kracht via NLP. Een vierdaagse training waarin we veel aan de slag gaan met wat jij wilt en de belemmering die je uit de weg wilt hebben.

Data kon niet geladen worden
WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!