Zelfvertrouwen vergroten, maar hoe dan?

Hoe kan ik mijn zelfvertrouwen vergroten?

zelfvertrouwen vergrotenEén van de meest gehoorde leerdoelen van onze deelnemers is het vergroten van mijn zelfvertrouwen. We hebben dan te maken met volwassen mensen van soms al middelbare leeftijd die al lange tijd onvoldoende uit de verf komen. Ze lopen tegen allerlei situaties aan die voor een ander alledaags zouden zijn, zoals het beargumenteren van een idee, een jaarlijks beoordelingsgesprek of feedback geven aan een collega.

Wat heeft zelfvertrouwen daarmee te maken?

Meestal weten deze mensen best wel hoe ze op een nette, rustige manier hun zegje moeten doen. Of dat ze van zo’n beoordelingsgesprek in feite niets te vrezen hebben. Het punt is dat ze onvoldoende zelfvertrouwen hebben. Want iemand anders zou er veel meer  ontspannen mee omgaan, en zelfs al kunnen ze de kunst van een collega afkijken, toch voelen velen een vorm van angst, schaamte of verlegenheid.

Waar ligt dat dan aan?

Vaak kun je het gebrek aan zelfvertrouwen letterlijk uitleggen als onvoldoende zichzelf vertrouwen. Wanneer je hiermee te maken hebt, ben je bijvoorbeeld bang dat je iets verkeerd zegt, gaat blozen of zelfs stotteren. Of dat je een weerwoord krijgt waarop je niet voorbereid bent en dus kun je maar beter je mond houden. Althans, dat heb je zo geleerd. Want geen kind wordt geboren met een gebrek aan zelfvertrouwen. Als dat zo was, zouden babies niet leren lopen of praten. In plaats van de moet op te geven, zijn babies doorzetters ook al moeten ze 99 keer omvallen om pas bij de 100e poging de eerste stap te zetten.

Toch zal dat gevoel van zelfvertrouwen, dat positieve zelfbeeld van jonge kinderen verderop in hun leven helaas vaker verkleinen dan vergroten. Dat komt doordat ze door invloed van buitenaf aan zichzelf gaan twijfelen. Door kritische ouders of leerkrachten, pestkoppen op het schoolplein of leeftijdsgenoten die meer talent voor voetbal hebben en dus vaker toegejuichd worden. Allemaal gebeurtenissen die een emotionele lading hebben en ervoor kunnen zorgen dat je de beslissing neemt: dit nooit weer!

Hoe kun je dan je zelfvertrouwen vergroten?

Om te beginnen is het goed om op een positieve manier naar jezelf te kijken: waar ben je wél goed in, wat zijn je kwaliteiten, waar mag je trots op zijn (zelfs als iemand anders dat belachelijk zou vinden!), waarom ben je wél de moeite waard?

Het is ook goed om negatieve gedachten en oordelen die je zelfvertrouwen al sinds mensenheugenis in de weg staan, uit te dagen, te relativeren en te vervangen door nieuwe, versterkende en positieve gedachten.

Bovendien is het goed om te weten waar jij je motivatie en energie vandaan haalt. Wanneer je daar meer naar luistert, ga je vanzelf beter in je vel zitten en zal tegelijk je zelfvertrouwen vergroten.

De eerste stap!

Die heb je eigenlijk al genomen door dit blog te lezen. Wil je werkelijk een flinke stap in je persoonlijke ontwikkeling maken? Kijk dan eens wat de training Persoonlijke Kracht via NLP voor jou zal opleveren. In deze assertiviteitstraining ga je inderdaad positiever naar jezelf kijken, oude belemmerende gedachten overboord zetten en beter in contact komen met wat er voor jou toe doet. Het effect is dat je steviger in je  schoenen staat, omdat je minder invloed voelt van buitenaf. En zo zul je vol zelfvertrouwen je eigen keuzes maken en je gevoel van eigenwaarde vergroten.

 

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!