Wat is eigenlijk normaal?

Wat je verstaat onder “normaal” blijkt zomaar ineens te kunnen veranderen. Vanmorgen liep ik mijn ochtendrondje met de honden en kwam daarbij langs een basisschool. Daar troffen twee leerkrachten elkaar en ik hoorde één van hen zeggen dat ze alleen maar even iets kwam ophalen. “Ik kan niet komen werken, want ik heb een snotneus” voegde ze eraan toe. Eerlijk gezegd klapperde ik toen al met mijn oren. Werkelijk? Niet kunnen werken vanwege een snotneus? Maar het klapperen van mijn oren werd nog heviger toen ik de andere leerkracht hoorde antwoorden “Tuurlijk, dan blijf je maar beter thuis”.

wat is normaal

Oude normaal, nieuwe normaal

Terwijl ik verder liep, bedacht ik me dat dit natuurlijk met de Corona-richtlijnen van het onderwijs te maken heeft. Als je symptomen hebt die ook maar enigszins kunnen wijzen op een besmetting, en een snotneus hoor daarbij, dan blijf je volgens de richtlijnen thuis. Tegelijk ging ik even terug in de tijd dat ik zelf nog op school zat en ook wel eens een dag thuis wou blijven. Maar een snotneus vond mijn moeder nooit een reden om me thuis te houden. Neus snuiten en naar school! Ook kan ik me in mijn werkzame bestaan niet herinneren dat ik ooit begrip heb gezien voor mensen die enkel vanwege zoiets kleins thuisbleven.

Maar sinds Corona zijn veel van dat soort “normale” zaken ineens veranderd. Behalve het voorbeeld van zojuist, kun je ook denken aan het dragen van mondkapjes op straat. Dat was tot voor kort alleen normaal in Japan of steden met hoge luchtvervuiling. Of het rustig buiten op je beurt wachten tot je een winkel binnen mag. De Doldwaze Dagen van de Bijenkorf zouden in deze tijden niet kunnen. En zo kun je nog wel even doorgaan met allerlei situaties en omgangsvormen die in korte tijd zijn veranderd.

Wanneer is iets normaal?

Normaal is afgeleid van het woord “norm”. Wat jij normaal vindt heeft dus te maken met je normen en waarden en allerlei overtuigingen die daarbij horen. Zoals “ik moet rekening houden mijn collega’s”. Tot voor kort deed de genoemde leerkracht dat waarschijnlijk door te komen werken tenzij het fysiek echt onmogelijk is, nu wil ze voorkomen dat ze haar collega’s besmet. Dezelfde norm en overtuiging, heel andere uitingsvorm.

Ook kun je jezelf afvragen waarom je iets normaal vindt. Soms heeft dat te maken met je opvoeding of culturele achtergrond, soms is het schikken naar de norm van de groep waarin je je begeeft. Zo kan er thuis iets heel anders normaal zijn dan op het werk of in een restaurant.

En zo kun je jezelf ook afvragen of een norm die je volgt, jou nog wel dient. Of dat deze of de bijbehorende overtuigingen jou in de weg zitten en belemmeren om vrijuit te leven. Zo had ik onlangs iemand in de training Persoonlijke Kracht via NLP die als norm heeft dat ze betrokken is bij anderen. Een overtuiging die ze daarbij had, was “de belangen van anderen gaan voor mijn eigen belangen”. Je begrijpt hopelijk dat met de norm op zich niks mis is, het is heel sociaal om je betrokken te voelen. Maar de manier waarop ze dat in deze overtuiging had gegoten, belemmerde haar enorm.

Je kunt zelf bepalen wat jij normaal vindt

Deze overtuiging was haar vroeger met de paplepel ingegoten. Toen hielp het haar om de waardering te krijgen waar ze als kind behoefte had. Maar in het hier en nu is deze oude normaal niet meer dienend, althans niet in deze mate. Dus hebben we gewerkt aan een overtuiging die haar in het vervolg zou versterken. Wel volgens die norm van betrokkenheid, maar niet meer ten koste van zichzelf.

Net zoals de oude normaal door Corona zomaar ineens werd vervangen door een nieuwe normaal, zo kun je dat voor jezelf ook doen. Want veel leefregeltjes en gedachtekronkels hebben we aangemeten in een tijd dat ze ons hielpen. Vaak hebben we dat in een split-second gedaan door (vaak onbewust) een besluit te nemen over wat we wel en niet OK vinden. De omstandigheden zijn veranderd, dus dan kun je ook dit soort besluiten heroverwegen.

Wil je daar actief mee aan de slag en een grote stap zetten in jouw persoonlijke ontwikkeling? Kijk dan eens naar onze training Persoonlijke Kracht via NLP. Of neem contact met ons op als je daarover advies wilt.

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!