Deze vraag zal ook door menig coach worden gesteld wanneer je op intake- of kennismakingsgesprek komt. Steeds meer ben ik van mening dat dit geen gepaste vraag is. Want “waar kan ik je mee helpen” suggereert dat de coach een oplossing gaat bieden voor je probleem. Enerzijds is dat wat voorbarig, je hebt immers net elkaars hand geschud en nog niet uitgelegd waarvoor je komt. Dus hoe weet de coach dat hij je kan helpen? Maar los daarvan is er iets belangrijkers.
Een echt goede coach gaat namelijk het probleem van de cliënt niet oplossen. Dat klinkt misschien wat raar, want daarvoor komt die cliënt toch juist? Maar nee, het is beter dat de coach zich niet daartoe laat verleiden. Een goede garage repareert je auto, een goede coach leert je om zelf je problemen op te lossen.
Als iemand bij mij in de praktijk komt, is mijn openingsvraag dan ook: met welke vraag kom je hier? Dat laat in het midden wie aan het werk gaat en wekt geen verwachtingen. De vervolgvraag is dan ook vaak: en hoe zou je willen dat ik je daarbij help? Zelden of nooit klinkt het antwoord dan als bij de garage: repareren graag. Meestal komen we uit bij een begeleidende rol, waarbij de cliënt zelf aan de slag gaat en ik als coach een spiegel voorhoudt en vragen stel waarmee de cliënt zijn inzichten vergroot vanuit nieuwe, soms onvermoede invalshoeken.
Door zo te werken voorkom je als coach dat de cliënt afhankelijk van je wordt. Want als hij bij je weg is, zal hij toch zelf weer verder moeten, je loopt immers niet de hele tijd als hulplijn met hem mee. Zakelijk gezien misschien niet zo slim, want het is natuurlijk lucratief als een cliënt keer op keer bij je terug moet komen. Maar ook voor de coach geeft het veel meer voldoening als de cliënt na 6 tot 8 keer kan zeggen dat het de laatste sessie is en dat hij zelfstandig verder kan.