Assertiviteit wordt wel gezien als één van de belangrijkste eigenschappen die je wilt hebben. In de werksfeer wordt vaak verwacht dat je assertief optreedt en ook in de privésfeer vinden partners het vaak een aantrekkelijke eigenschap. In vriendengroepen en andere sociale omgevingen hebben assertieve mensen vaak de meeste aandacht en leuke contacten. Dus zo zijn er heel wat redenen waarom je assertief zou willen zijn. In dit artikel ga ik in op de ervaring dat assertieve mensen vaker succes hebben en hoe dat komt.
Wat is succes eigenlijk?
Laten we beginnen met te benoemen wat succes eigenlijk is. Voor velen gaat het dan over veel geld verdienen, carrière maken, in een dikke auto rijden, in een groot huis wonen en leven in luxe. Toch is dat maar een beperkte weergave van succes. Want ik ken ook mensen dien inderdaad een hoge positie in een groot bedrijf bekleden en vanuit het bijpassende salaris alle bovenstaande dingen kunnen veroorloven…..en hun kinderen amper zien, om de haverklap ruzie met hun partner hebben, 24/7 bereikbaar moeten zijn, een flink deel van hun tijd bewegingsloos in een vliegtuig zitten, of zelfs in een burnout thuis zitten. Gefeliciteerd met je succes….financieel gezien dan.
Succes kent vele gezichten. In mijn optiek is succes iets dat lijkt op geluk. En geluk is nu eenmaal niet te koop. Iemand kan in een heel bescheiden huisje wonen, zonder auto leven en toch heel succesvol zijn. Omdat hij of zij misschien hele mooie sportprestaties levert, de solo-partij mag zingen in een opera, of als vrijwilliger mensen in een hospice prettig helpen in de laatste dagen van hun leven. Voor anderen is succes te vinden in een liefdevolle partnerrelatie en fijne vriendschappen. Wat ook belangrijk is om te beseffen: succes is geen competitie. Waar het materiële succes nog wel eens wordt getoetst ten opzichte van hoe bemiddeld anderen zijn (een nieuwer model auto, een groter zwembad in de tuin), levert dat ook veel stress op. En ben je werkelijk succesvol als je stress hebt om dit soort zaken? Of kun je succes als het ware “oogsten” door te genieten van wat er wél is? Je bepaalt zelf of je succesvol bent, dat heeft niets te maken met wat anderen hebben, kunnen of zijn.
Wat heeft assertiviteit voor invloed op succes?
Assertiviteit is een overkoepelende term die gaat over het respectvol opkomen voor jezelf. Er zijn diverse aspecten aan assertiviteit die aan jouw succes bijdragen.
Assertieve mensen weten wat ze willen.
Wat wil je bereiken in het leven? Welke doelen heb je of wie wil je zijn? Als je dat helder voor de geest hebt, kun je jouw energie daarop richten. Zolang je daar niet bewust van bent, gaat jouw tijd en energie waarschijnlijk voor een groot deel naar triviale zaken of zaken waar je misschien helemaal geen zin in hebt, maar waarvan je het gevoel hebt dat het nu eenmaal van je verwacht wordt.
En ze weten wat ze niet willen!
Hoe beter je weet wat je wilt, hoe beter je daarvoor kunt zorgen. Dus als er dingen verwacht worden, kunnen assertieve mensen beter herkennen dat dit hun niet past. Ze zijn beter in staat te kiezen waar ze wel en niet tijd in steken omdat ze er van uitgaan dat ze dat zelf voor het zeggen hebben. Nee zeggen is daarom een belangrijke vaardigheid van assertieve mensen. Natuurlijk heb je in samenwerking met anderen wel eens tijd te steken in iets waar je niet om staat te juichen, maar kies je daar toch voor vanwege hogere belangen of lange termijn doelen.
Ze durven hun mening te geven.
Veel mensen die bij Anker & Kompas een assertiviteitstraining volgen, doen dat omdat ze het moeilijk vinden hun mening te geven. Bang om iets geks te zeggen en afgewezen te worden, kiezen ze er dan voor om hun mond te houden en vooral te luisteren naar wat anderen vinden. Daar tegenin gaan is dan weer lastig omdat men de lieve vrede wil bewaren of omdat men opkijkt naar de ander. Succesvolle mensen zijn niet te beroerd om hun mening te geven. Zonder daarmee deze te willen opleggen, geven ze hun visie op dingen. Ze snappen dat alle mensen anders zijn en dus een andere mening is toegedaan en dat hun mening er ook toe doet. Het is ook belangrijk voor jouw succes, om je te laten horen. Want als je niet laat weten hoe je naar dingen kijkt, hoe kun je dan verwachten dat anderen daar rekening mee houden of zelf met je mee willen doen?
Ze kennen hun sterke en zwakke punten.
Weten waar je goed in bent en daar ook voor uitkomen, helpt je bijvoorbeeld om gevraagd te worden voor die werkzaamheden waar jij blij van wordt en waar jij om gewaardeerd wordt. Waardering is een belangrijke voedingsbron waar mensen energie uit halen. Wanneer je ook weet waar jouw zwakke punten zitten, kun je makkelijker om hulp vragen. Het begint met te erkennen dat je sommige dingen lastig vindt en hulp kunt gebruiken. Dat alleen is voor velen al een grote stap. Daarna kun je kijken wie jou kan helpen. En raadt eens wat? Terwijl de gedachte vaak is “dan val ik hem lastig” zul je merken dat veel mensen het leuk vinden om te helpen. Je vraagt ze namelijk om hun talenten in te zetten en da’s natuurlijk hartstikke leuk.
Assertieve mensen zijn oplossingsgericht en proactief.
Natuurlijk kent iedereen af en toe tegenslag. Ook de winnaar van de Tour de France is af en toe geblesseerd geweest en ook bestseller-auteur Stephen Covey had wel eens een writers-block. Als je succesvol wilt zijn, helpt het je niet om daarover te gaan balen en mopperen. Het helpt je veel meer en sneller om te kijken naar wat er wel mogelijk is en hoe je uit deze tegenslag kunt komen. Daarin proactief optreden in plaats van afwachten tot het wonder geschiedt. Sowieso bereik je meer succes door een proactieve houding. Je neemt dan initiatief en daardoor geef je richting aan jouw leven. Een reactieve houding zorgt ervoor dat je afhankelijk bent van de richting die anderen bepalen. Dat is mooi voor hún succes, maar helpt jou niet altijd.
Wil jij ook meer bereiken door assertiever te worden?
Wij helpen je graag bij het bereiken van jouw doelen, zowel zakelijk als privé. Om aan jouw assertiviteit te werken, bieden we je twee trainingen aan die voor jou van waarde kunnen zijn. Kijk eens bij onze assertiviteitstrainingen om te zien welke bij jouw leerdoelen past. En kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op, we denken graag met je mee!