Heel Nederland heeft vakantie en voor de meeste mensen betekent dat even lekker uitrusten. Na maanden hard werken even een paar weken leuke dingen doen, ontspannen en vooral niet aan je werk denken. Zo wordt massaal de stress bestreden die voor velen met het werk te maken heeft. Toch levert vakantie ook vaak stress op, dus hoe komt dat?
Vakantie is geen routine.
Vroeger had ik buren die al 20 jaar naar dezelfde camping in Oostenrijk gingen, voor hun was vakantie routine geworden. Ze kenden de bestemming, wisten de winkeltjes in de omgeving, wat ze van huis mee moesten nemen en ook wat de entree voor het zwembad kostte. De meesten van ons hebben een iets gevarieerder vakantiebeleving en kiezen steeds weer een nieuwe bestemming. Nieuwsgierig naar een andere omgeving en hongerig om iets van de wereld te zien. Hoe leuk het vooruitzicht ook moge lijken, kan dit ook voor stress zorgen. De vakantie is een onderbreking van de routine, je moet ineens nadenken over zaken die je normaal gesproken gedachteloos doet. Van alles vraagt extra aandacht van je: een vreemde taal, andere gewoontes (bijvoorbeeld in het verkeer), ander klimaat, ander eten en misschien zelfs een alertheid op ziektes die thuis niet voorkomen. In mijn trainingen heb ik al diverse keren mensen ontmoet voor wie de voorbereidingen van de vakantie voor enorm veel stress zorgen. Zozeer dat ze liever thuis blijven. Immers, daar is alles vertrouwd en veilig.
Vakantie is een test voor je relatie.
In de dagelijkse gang van zaken hebben we allemaal onze eigen bezigheden. Zoals werk, sporten en verenigingen, afspraken met vrienden, noem maar op. Zo ben je per dag hooguit enkele uren samen bezig en als je elkaar even zat bent, kun je elkaar even uit de weg gaan. Door even de deur uit te gaan of bijvoorbeeld verder te gaan met het opknappen van de zolder. Wanneer je op vakantie gaat, zit je ineens 24 uur per dag op elkaars lip. Zeker wanneer het weer tegen zit waardoor je jezelf opsluit in de caravan of het huisje dat je voor veel geld gehuurd hebt. In die opgesloten omgeving gaan mensen zich al snel aan de kleinste dingen ergeren en binnen korte tijd kan de sfeer flink verpest raken. Maar zelfs als het allemaal meezit met het weer en de omgeving, kan het spannend worden als je merkt dat je elkaar na 3 dagen eigenlijk al niets meer te melden hebt of eerlijk gezegd een beetje zat bent. Afzonderen is dan lastiger omdat je samen één verblijf deelt, je vrienden zijn niet in de buurt en je kent de omgeving niet dus waar zou je naar toe willen om te ontspannen?
Hoe hou je het dan toch vol?
Wat betreft de stress die aan de voorbereiding kleeft, heb ik al jaren geleden afvink-lijstjes gemaakt. Elke vakantie print ik die lijstjes, vul ze aan met specifieke zaken die aan de komende vakantie verbonden zijn en kan dan stuk voor stuk afvinken wat ik al gedaan heb of wat al ingepakt is. Is er een oppas voor de konijnen, hebben we drinken voor onderweg, is een tolvignet nodig of inentingen of een visum? Door dit soort dingen op een lijstje te hebben staan, spookt het niet steeds door je hoofd. Anders hoor je de hele dag door een stemmetje in je hoofd “ik moet nog… ik moet niet vergeten om…”, waar je doodmoe van kunt worden.
En eenmaal op vakantie kun je je afvragen of je drie weken met het hele gezin alles moet doen. Ik heb mensen ontmoet die in Frankrijk zelfs met het hele gezin ’s morgens naar de bakker gingen. En zelfs afwassen, wat ze thuis nooit hoeven doen en helemaal niet handig is met z’n vieren! Dus bouw ook momenten in voor jezelf of overweeg om sommige dingen niet met zijn allen te moeten doen. Zoals wanneer vader en zoon een dagje willen vissen maar moeder en dochter veel liever een stadje willen bezoeken. Dan is het waarschijnlijk slim om niet te kiezen maar juist het gezin voor een dag op te splitsen. Zodat er ’s avonds bij de barbecue weer volop ervaringen uitgewisseld kunnen worden.
Ik wens je een heel fijne vakantie en hoop dat je lekker uitrust!