Waarom goede voornemens niet werken

goede voornemens Op het moment dat ik dit blog schrijf, is het 2 januari. Ik heb zojuist een rondje hardlopen erop zitten en werd begroet door een boel nieuwe gezichten. Heel wat mensen hadden kennelijk met de jaarwisseling besloten weer eens wat meer te gaan bewegen, of ze willen de kerstkilo’s kwijt. Hoe het ook precies heet, waarschijnlijk zijn op deze manier weer velen begonnen met hun goede voornemens.

Een keer of drie per week loop ik een flink stuk hard. Zo weet ik uit ervaring dat op 1 januari veel begonnen wordt met hardlopen en fitness. Ja de sportscholen zullen weer bomvol zijn de komende weken. En zo weet ik ook dat, als ik volgende maand dat zelfde rondje ga hardlopen, ik de oude vertrouwde gezichten weer zie en 80% van de nieuwe gezichten niet meer tegenkom. Ook kun je dan weer zonder probleem terecht bij de sportschool. De goede voornemens zijn dan inmiddels weer opgegeven of opgeschort tot volgend jaar.

Waarom werken goede voornemens niet?

Uiteraard zijn er enkelen die wel degelijk volhouden, maar de overgrote meerderheid kan zijn of haar goede voornemens niet volhouden. De redenen daarvoor zijn legio:

  1. Een voornemen is maar een voornemen, het is een intentie die je uitspreekt en daarmee weinig bindend.
  2. Voornemens zijn vaak vaag geformuleerd. Heel populaire voornemens zijn “meer tijd voor mezelf” of “mezelf minder druk maken” of “meer bewegen” of “mezelf persoonlijk ontwikkelen”. Maar dat is zo vaag dat je je er ook moeilijk eraan kunt houden. Want wat is “meer” en ten opzichte waarvan is het meer? En hoe ziet persoonlijk ontwikkelen eruit? Of op welke manier ga je je minder druk maken?
  3. Er ontbreekt een positieve drijfveer. Denk maar aan stoppen met roken. Dat is een negatief geformuleerd voornemen, het gaat immers over stoppen. Maar wat wil je nu eigenlijk bereiken door te stoppen met roken? Wil je meer puf hebben zodat je weer met je zoon kunt voetballen? Wil je misschien het geld uitsparen om met je gezin een leuke vakantie te kunnen boeken? Of wil je een goed voorbeeld zijn voor je kinderen en gun je hen schone lucht in het huis?
  4. Voornemens zijn zelden meetbaar. Toegegeven, stoppen met roken is heel meetbaar op het moment dat je inderdaad een poosje geen sigaret meer aangeraakt hebt. Maar zoiets als “meer bewegen”, hoe meet je dat en als je dat al kunt meten, is het ook genoeg? Dus wat is je maatstaf, wat is dus ook je bewijs dat je voornemen is gerealiseerd?
  5. Wanneer wil je het hebben bereikt? Ook dat is iets meetbaars en tegelijk iets wat meestal ontbreekt aan een goed voornemen. Zo is het voornemen “meer sporten” veel beter in de vorm “ik wil op datum X een prestatieloop van 5 kilometer kunnen uitlopen” of “ik wil de komende zomervakantie de Nijmeegse vierdaagse lopen”.

En zo zijn er uiteraard nog diverse redenen aan toe te voegen.

Wat kun je dan wel doen?

Zoals je hierboven al leest is het uitermate belangrijk dat je je voornemen zo concreet mogelijk maakt. Bovendien kun je beter spreken van een doel want dat geeft beter aan dat je het werkelijk wilt bereiken. Verder is het een beetje afhankelijk van wat voor jou een prikkel is om vol te houden. Je kunt bijvoorbeeld je voornemen, eh….doel, aan zoveel mogelijk mensen vertellen. Na een poosje zal er door hun geïnformeerd gaan worden hoe het staat met je vorderingen en dan wil je natuurlijk trots daarover kunnen vertellen. Ook kun je een beloning toekennen aan het bereiken van het doel, om het nog aantrekkelijker te maken. Zoals dat je niet alleen stopt met roken om geld te besparen,  maar dat je van (een deel) van dat geld jezelf een mooi kado geeft.

Werk aan de winkel!

Wanneer jij ook beter je doelen wilt bereiken, maar je vindt het nog niet zo gemakkelijk, dan heeft dat er vaak mee te maken dat je onvoldoende in je kracht zit. Misschien geloof je niet dat je het kan, vind je het in vergelijking tot iemand anders maar een mager voornemen, voel je je schuldig tegenover een collega als je soms om vijf uur de deur uitgaat, of zit er op een andere manier nog iets in de weg. In de training Persoonlijke Kracht via NLP werken we veel aan de mindset en motivatie om werkelijk je plek in te nemen en datgene te bereiken dat voor jou belangrijk is. In tweemaal twee dagen ga je op uiteenlopende  manieren jezelf versterken en lekkerder in je vel voelen. Misschien is dat wel het mooiste doel dat je jezelf dit jaar kunt stellen!

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!