Waarom coachend leidinggeven werkt

Onlangs vroeg een cursist mij waarom er zo vaak gesproken wordt over coachend leidinggeven. Een collega van hem had wel eens een training Coachend Leidinggeven gedaan en was daar erg enthousiast over. Ik heb het hem uitgelegd aan de hand van een ervaring van enkele jaren geleden.

Sturend of coachend leidinggeven?

Toen mijn zoon enkele jaren geleden nog aan judo deed, was ik aanwezig bij een toernooi. Het viel mij op dat de jonge judoka’s op heel verschillende wijzen werden begeleid door hun coaches. De kleinsten onder hen kregen vanaf de zijkant van de mat volop aanwijzingen en tips hoe ze hun tegenstander konden pootje haken. Oudere en meer ervaren jongens en meisjes werden meer vrijgelaten en vooral nog aangemoedigd door hun coach.

Op een zeker moment was ik aan het kijken bij een wedstrijd waarbij één van de ervaren judoka’s nog veel aanwijzingen kreeg. Na een minuut liet hij zijn tegenstander los, draaide zich naar zijn coach en liet hem eens goed weten dat hij zijn manier van coachen zat was. En dat hij door al die aanwijzingen niet in zijn wedstrijd kwam en de concentratie kwijtraakte. Woest was hij.

Sluit aan op de behoefte van wie je coacht

Dit voorbeeld geeft mooi aan dat je als leidinggevende moet aansluiten op de behoefte van je medewerkers. Elke medewerker zal daarin anders zijn, de één heeft meer aansturing nodig, de ander wil meer vrijheid en zelfs verantwoordelijkheid. Door daar alert op te zijn, voorkom je frustratie en demotivatie.

Coachend leidinggeven is een vorm van begeleiden

Vroeger was het gebruikelijk dat medewerkers deden wat hun baas zei en de baas was dus nadrukkelijk sturend aanwezig. En nog altijd vinden tal van managers het lastig om de teugels te laten vieren en een stapje terug te doen. Dat heeft dan meestal niets met de medewerkers te maken, maar met een angst van de manager om de controle kwijt te raken.

Tegenwoordig leren leidinggevenden minder te sturen en meer te coachen. En coachen doe je met name door de medewerker te helpen met wat hij of zij nodig heeft. Soms is dat een instructie, soms gaat dat over het gevoel van vertrouwen.

Leer coachend leidinggeven in onze training

Om vaardiger te worden in deze coachende stijl van leidinggeven, bieden wij je een training Coachend Leidinggeven. Daarin ga je samen met andere leidinggevenden veel aan de slag met je eigen praktijksituaties. Wil jij ook leren je medewerkers te motiveren en optimaal te laten presteren? Kijk dan bij Coachend Leidinggeven en meld je aan. Heb je nog vragen, neem dan gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!