Waar je mee omgaat, raak je mee besmet

Afgelopen zomervakantie merkte ik maar weer eens hoe gemakkelijk je besmet kunt raken door de omgeving waarin je je bevind. En dan bedoel ik niet besmetting met ziektes of zo, maar dat je heel gemakkelijk eigenschappen of vormen van gedrag overneemt van mensen in je omgeving. In eerste instantie heb je daar nog niet eens last van, maar gaandeweg begint het te knagen. Twee voorbeelden.

Deze zomer was ik op vakantie in Amerika. Een prachtig land met toegankelijke mensen en ook een paar eigenaardige trekjes die je steeds weer tegenkomt. Zo is er sprake van een bijzondere eetcultuur. Het is veel eenvoudiger om aan hamburgers en friet te komen, zelfs als ontbijt, dan om een beetje gezond te eten. Ook in het stadion van de New York Yankees werd vrijwel alleen (emmertjes!) friet met burgers verkocht. Het is ook veel goedkoper want op veel plaatsen betaalden we zomaar vijf euro voor een beetje ‘normaal’ brood. Voordat we er erg in hadden, waren ook wij vrijwel dagelijks in een McDonald’s, Subway of TacoBell te vinden. Soms als lunch onderweg, soms als avondeten.

Nog zoiets: als je in Amerika afrekent in een restaurant, staat er vaak onderaan het bonnetje een aantal suggesties voor fooi. Er staat dan voorgerekend hoeveel je extra moet geven als je kiest voor 18% of 20% fooi. In eerste instantie dacht ik: “20% fooi, da’s wel héél veel!” dus hield ik het als zuinige hollander bij 10%. Toen ik dit fenomeen even ging onderzoeken, bleek dat het heel normale percentages zijn, aangezien het personeel voor een goed deel betaald wordt vanuit de fooien. Dus toen ging ik mee in die gewoonte en werd rianter in het fooien geven.

Laatste voorbeeld uit Amerika: op de snelweg haalt men zonder aarzelen links en rechts in. Als Europeaan vind je dat wat onwennig, totdat je beseft dat in Amerika de gewoonte is dat je in principe in de baan blijft rijden waar je zit. In plaats van, zoals wij geleerd krijgen, zo rechts mogelijk te blijven.

Moet je je dan altijd zomaar aanpassen?

Het zijn wat voorbeelden van een gewoonte in een omgeving waar je terecht komt en waar je snel geneigd bent om erin mee te gaan. Omdat je door die omgeving geaccepteerd en niet vreemd aangekeken wilt worden. Toch kan het ongemakkelijk voelen om in die gewoontes mee te gaan. Omdat het niet bij je past, je zo niet bent opgevoed of op een andere manier bezwaar hebt tegen de manier van doen. Het is daarom ook goed om steeds bewust te kiezen wat je doet.

Kies bewust, durf anders te zijn!

Want hierboven noem ik enkele vakantie-ervaringen, maar je kan het ook tegenkomen als je bijvoorbeeld ergens nieuw komt werken of lid wordt van een sportvereniging. Als de gewoontes binnen die nieuwe omgeving niet bij je passen, kun je je afvragen of je daar wel bij wilt horen. Of juist vasthoudt aan jouw gewoontes en daarmee ofwel het commentaar op de koop toe neemt, of wellicht een frisse wind door de organisatie laat waaien. Want niet zelden betreffen het heel oude gewoontes, die ooit heel nuttig waren maar nu helemaal niet meer werken. En puur vanuit “zo doen we dat nu eenmaal” onnadenkend worden voortgezet. De keuze is aan jou, je hoeft niet klakkeloos jezelf aan te passen, blijf vooral jezelf!

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!