Treur niet omdat het voorbij is

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Dat je emotioneel wordt, misschien zelfs een traan wegpinkt omdat iets voorbij is. Iets leuks, iets moois, iets liefs dat toch niet oneindig bleek te duren. Op één van mijn favoriete Loesje-posters staat: Huil niet omdat het over is, maar lach omdat je het hebt meegemaakt. Het is een prachtige herkadering van het gemis.

Missen is een teken van gehecht zijn.

Wanneer je iets mist, dan is dat een teken dat je ergens aan gehecht bent geweest. Ik heb het dan niet over “missen als kiespijn” maar echt missen. Je voelt een leegte of misschien zelfs een pijn omdat iets dierbaars is weggevallen. Soms gaat het dan om het overlijden van iemand, maar het kan ook bij leven en welzijn gebeuren. Zoals onze kinderen vroeger enorme moeite hadden om op de camping afscheid te nemen van kinderen die ze twee weken eerder pas hadden ontmoet. Omdat ze zoveel leuks samen hadden beleefd en dat daar nu een einde aan kwam.

Vasthouden aan iets moois.

Ook in mijn trainingen kom ik nog wel eens tegen dat deelnemers aan het einde van de laatste dag, email- of facebook-gegevens met elkaar uitwisselen. Onder het motto “dan kunnen we contact houden”. Soms gebeurt dat inderdaad, soms verwatert het toch vrij snel, maar op het moment van gegevens uitwisselen, heeft het tot doel om nog maar niet definitief afscheid te nemen. In veel groepen worden mooie dingen met elkaar gedeeld en is men soms ronduit openhartig. Dat is iets moois wat ervoor zorgt dat er een verbinding wordt gelegd. Die verbinding vinden we jammer om te verbreken, het afscheid is soms lastig.

Wees blij dat je het hebt meegemaakt!

Natuurlijk snap ik dat een einde of een afscheid ervoor kan zorgen dat je verdrietig bent. Het is ook goed om te rouwen om dat wat er niet meer is, of dat nu een dierbaar persoon is of iets minder ingrijpends. maar het helpt je niet om tot in lengte van dagen in die rouw te blijven. De Verliescirkel leert ons dat het goed is na de rouw ook betekenis te geven aan dat verlies. Wat heeft het contact met iemand je opgeleverd, welke mooie momenten heb je samen beleefd, koester de positieve ervaringen van het contact dat er was. Zo kun je er positieve energie uit blijven putten en kun je ook gemakkelijker weer verder. In plaats van dat je voelt dat iets je is ontnomen, ervaar je dat iets je heeft versterkt, namelijk de ervaringen die je voor altijd met je mee draagt.

We noemen dit ook wel herkaderen. Dat is een manier om datgene dat zo negatief lijkt ook als iets positiefs te kunnen beschouwen. Zoals het welbekende glas dat halfleeg lijkt en toch ook halfvol is. Wanneer je ook meer de zonzijde van het leven wilt zien en vol zelfvertrouwen je doelen wilt bereiken, kijk dan eens naar onze training Persoonlijke Kracht via NLP. Vrijwel alle deelnemers zijn achteraf blij dat ze het hebben meegemaakt!

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!