Teambuilding is meer dan een potje karten

Teambuilding is van grote waarde als je jouw team beter wilt laten samenwerken. Als je een groep individuen echt als een team wilt laten werken. Daarom wordt er veel tijd en geld besteed aan teambuilding. Wanneer je op internet zoekt op de term teambuilding kom je al gauw talloze activiteiten tegen om samen te ondernemen. Leuke en soms avontuurlijke activiteiten, die helaas weinig te maken hebben met teambuilding….

Een potje karten maakt nog geen team.

Onder teambuilding wordt vaak gedacht aan een leuk uitje met de collega’s: karten, escape rooms, slipcursus en zelfs bowlen en steengrillen. Natuurlijk heerlijk om je collega’s eens op een ontspannen manier mee te maken, maar de volgende dag zijn we weer op kantoor in de dagelijkse realiteit. Er wordt bij de koffie nog wat nagepraat over de leuke dag, maar met het team is doorgaans weinig gebeurd. Nog een week later is de herinnering aan het zeiltochtje al verwaterd.

Teambuilding: elkaar leren kennen en begrijpen.

Wil je van een groep collega’s een team maken, dan ben je er niet met een activiteit die geen enkele link legt met de werksituatie. Dus leuk natuurlijk, zo’n dagje spelen met elkaar in de baas zijn tijd, maar noem het geen teambuilding. Een team ontstaat als mensen elkaar leren kennen, leren begrijpen en zo leren vertrouwen. Dat kan als je in een teambuilding activiteit iets opneemt waarin mensen elkaar op een andere manier ontmoeten. Waarin men van elkaar gaat horen en zien waar iemands kwaliteiten liggen, maar ook diens valkuilen, allergieën, kwetsbaarheden, zorgen, behoeften en passies. Soms direct gericht op de werkcontext, soms ook breder dan dat. Want hoe kan je bijvoorbeeld gaan begrijpen dat je collega elke dag om stipt 16:30 uur naar huis wil, ook als het druk is, als je niet weet dat hij mantelzorg biedt aan zijn moeder? En hoe kun je verwachten dat collega’s makkelijk samenwerken als de één graag experimenteert en de ander juist vertrouwt op haar ervaring? Of wat te denken van die collega die altijd alleen met lunchpauze gaat. In plaats van hem een zonderling te vinden, weet je dan ineens dat hij na een ochtend klanten bellen wel toe is aan een halfuurtje rust in zijn hoofd. En in plaats van een lastige collega steeds te ontlopen, kun je misschien eens van elkaar horen hoe jullie je samenwerking ervaren. Wat weet je eigenlijk van elkaars ambities of visie over waar het met de organisatie naar toe moet? En zo zijn er talloze aspecten te noemen, die goed zijn om van elkaar te weten. Zodat je rekening kunt houden met elkaar, elkaar kunt helpen, aanvullen en versterken en zo het team soepeler laat werken.

Serieus kan ook leuk zijn!

Veel van bovengenoemde thema’s kunnen zich in een gezonde werkomgeving ontwikkelen. En soms is het goed om dat met een teambuilding activiteit een impuls te geven. Om dit te faciliteren biedt Anker & Kompas diverse werkvormen aan. Zo werken wij bijvoorbeeld met LEGO® Serious Play® om serieuze zaken op een inzichtgevende en tegelijk plezierige manier aan te kaarten. En voor teams die toe zijn aan een verdieping die best uitdagend mag zijn, begeleiden we zelfs workshops met een traditionele vuurloop. Zonder tsjakkaa!! maar mét een onvergetelijke ervaring. En zo hebben we meer manieren om tot échte teambuilding te komen.

Overtuigd van het verschil tussen een potje karten en échte teambuilding? Wil je weten wat wij voor jouw team kunnen organiseren? Neem dan contact met ons op, we denken graag met je mee!

Data kon niet geladen worden
WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!