Stemmen tegen wat je niet wilt

De verkiezingen in de Verenigde Staten van Amerika hebben een verrassende uitslag gekregen. Tegen vrijwel alle voorspellingen in, won Donald Trump de minst sympathieke verkiezingen ooit. Enfin, je hebt het ongetwijfeld meegekregen. Het waren in meerdere opzichten bijzondere verkiezingen en het meest verrassende is dat de meeste mensen niet eens voor Trump hebben gekozen!

De Tegenpartij.

Het kenmerkende van deze presidentsverkiezingen is dat veruit de meeste kiezers niet gestemd hebben voor de kandidaat die ze president willen zien worden. In plaats daarvan hebben ze gestemd tegen de kandidaat die ze niet in het Witte Huis wilden zien. Tegen een crooked Hillary, tegen een haatzaaiende Donald, tegen een onbetrouwbare Hillary, tegen een kandidaat die vrouwonvriendelijke uitspraken doet, enzovoort.

Misschien zul je je afvragen wat dat uitmaakt, stemmen voor degene die je steunt, of stemmen tegen degene die je verwerpt, maar er is een wezenlijk verschil.

Benaderend of vermijdend kiezen.

Regelmatig kom ik mensen tegen die vooral keuzes maken om iets te vermijden. Zoals wanneer ze in hun loopbaan steeds van werkgever wisselen omdat ze het ergens niet langer naar hun zin hebben. Het punt bij deze manier van kiezen, is dat je weinig richting kiest. Ik heb het weleens aan een coach-cliënt verteld toen ze al 8 keer bij een werkgever was vertrokken om uiteenlopende redenen. Ik heb haar toen gevraagd wat ze eigenlijk wel zoekt in haar werk. Het duurde even, maar het resultaat was wel dat zij meer gericht een prettige werkomgeving kon zoeken en uiteindelijk ook vinden.

Het is makkelijk voor te stellen hoeveel nuttiger het is om benaderend te kiezen, dus voor wat je wél wilt. Stel je zoekt een nieuwe vakantiebestemming en je weet dat je geen strandvakantie wilt en dat het niet al te warm moet zijn. Er blijven dan nog veel meer mogelijkheden over dan wanneer je kiest dat je graag een culturele reis in Engeland wilt maken. Je kiest veel gerichter en de kans dat je vindt wat je blij maakt is vele malen groter. Of stel dat je met je bootje op een onbewoond eiland bent aangespoeld en bedenkt dat je daar weg wilt. Dan kun je gaan roeien in een willekeurige richting om weg te komen maar dan heb je dus geen idee waar je zult uitkomen.

In het geval van de Amerikaanse presidentsverkiezingen had ik het heel logisch gevonden als 90% van de kiezers thuis was gebleven. Want heel veel mensen hebben nu gekozen voor iemand die ze eigenlijk ook niet zien zitten. Net als bij het Brexit-referendum de Britten schrokken toen de meerderheid tegen het EU-lidmaatschap had gekozen. Men had geen idee waar men nu eigenlijk voor gekozen had.

Keuzes in je leven.

Ook in de loop van je leven heb je menigmaal keuzes te maken, dus dan is het goed om gericht te kiezen. Wij hebben daarom ook de training Personal Identity in het leven geroepen. In die training ga je terug naar je basis en wie je in wezen bent. Om van daaruit de wezenlijke keuzes te maken voor wat je voor koers wilt varen. Waar sta je voor? en Waar ga je voor? zijn de twee centrale vragen waaromheen deze training is opgezet. Dus wanneer jij wel eens het idee hebt dat je wat meer richting en een duidelijke koers in je leven wilt aanbrengen, dan kan Personal Identity jou een boel opleveren. Kijk eens naar het programma en wie weet grijp jij het aan om vol energie datgene te gaan doen dat je ten diepste wilt!

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!