Het risico van goede voornemens

Voor dit blog ben ik oudjaarsdag 2013 even gaan zitten. Want vannacht gaat het onvermijdelijk weer gebeuren: we wensen elkaar het allerbeste en menigeen spreekt goede voornemens uit. Sportscholen grijpen elke gelegenheid aan om hun diensten aan te prijzen want één van de toppers onder de goede voornemens is: meer bewegen. Naast natuurlijk het stoppen met roken en het afvallen.

Voornemens zijn als vuurpijlen

Ze schieten met grote vaart de lucht in en spatten dan weer uiteen om als een troosteloos stukje afval terug op aarde te landen. Zo is het ook met de meeste voornemens: je begint er vol goede moed aan, soms op het obsessieve af, maar na verloop van tijd komt de klad er in en ben je weer terug bij af. Of erger: het bevestigt je verwachting dat het ook wel heel erg moeilijk is om werkelijk iets te bereiken. Tsja…

Sommige mensen lossen dat op door bijvoorbeeld samen met iemand anders hetzelfde voornemen te hebben, want je wilt ten opzichte van die ander geen loser zijn. Hoeveel mensen zeggen dan ook, als ze vanaf 1 januari samen met de buurvrouw beginnen met hardlopen: dan heb ik een stok achter de deur want alleen hou ik het niet vol.

Waarom komt de klad er in?

Dat laatste zegt het al: alleen hou ik het niet vol. Je kunt je dan meteen afvragen: hoe gemotiveerd ben je? Wat heeft die buurvrouw er mee te maken of jij je voornemen volhoudt of niet? Als jij meer wilt bewegen, als doel op zich of om daarmee af te vallen, dan doe je dat toch gewoon? Daar heb je de buurvrouw toch niet bij nodig? Je kunt je ook al afvragen: waarom heb je 1 januari nodig om tot een goed voornemen te komen? Want als je half december bedenkt dat je het een of het ander wilt bereiken, waarom wacht je dan nog twee weken? Als het echt belangrijk is en als je echt gemotiveerd bent, dan kun je toch amper wachten om te starten?

Maak geen voornemen, stel een doel!

Zoveel aanleidingen als er zijn waardoor voornemens niet uitkomen, zoveel redenen zijn er ook dat je geen voornemen moet hebben maar een echt doel. Het verschil is dat een doel heel concreet is en ook meetbaar. Oftewel, je weet wanneer je het bereikt hebt, je weet wat je nog te doen hebt om het te bereiken en kunt daar meestal wel een planning op baseren. Maar daarmee ben je er nog niet. Want je kunt jezelf prachtig ten doel stellen dat je voor de zomervakantie 10 kilo bent afgevallen en zelfs bedacht hebben hoe je dat gaat bereiken, dan nog is dat geen garantie voor succes.

Waarom wil je het zo graag?

Dat is de hamvraag. Zal het je iets positiefs opleveren of zul je afrekenen met iets negatiefs? Zoals in het afvallen voorbeeld: verwacht je dat je er fitter en vitaler door zult worden, kun je daardoor weer leukere zomerkleding kiezen of zorgt die 10 kilo minder gewicht voor minder last van je gewrichten hebt? Dat zijn zaken die het aantrekkelijk maken om met je doel aan de slag te gaan. Want 10 kilo afvallen is geen doel op zich, het is een middel om één van die andere dingen te bereiken. Dus dat heb je voor jezelf te bepalen en vervolgens dat zo aantrekkelijk voor te stellen dat je niet wacht tot oud en nieuw, maar terstond met je nieuwe doel aan de slag gaat.

Ik wens je heel veel succes met het behalen van jouw doel, welke dat ook moge zijn!

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!