Overtuigingen – ontstaan en laten gaan

overtuigingen

Vandaag liep ik op Schiphol op weg naar mijn vertrekkende vlucht. Ik ga naar Boston voor de marathon aldaar en maak een tussenlanding in Londen. In mijn wandeling naar de gate zag ik een man met zijn zoontje dat net zulk rood haar had als ikzelf op dezelfde leeftijd. Ik keek naar het jochie en hij keek naar mij. En toen zei ik “Hoi! Vroeger had ik net zulk mooi rood haar als jij”. Ik dacht daarmee iets aardigs te zeggen maar tot mijn verbazing zag ik vooral schrik in zijn ogen. Terwijl hij naar mijn inmiddels kale hoofd keek…. Je kon hem zien denken over de toekomst van zijn kapsel. Snel voegde ik er een half leugentje aan toe: “…maar ik vind het nu leuk om het af te scheren” waarop zijn zorg wat weg leek te gaan.

Een overtuiging ontstaat vaak in een flits

Vanuit mijn ervaring in het werken met mensen die aan hun zelfvertrouwen en zelfbeeld willen werken, weet ik hoe snel overtuigingen ontstaan. Zowel versterkende als beperkende overtuigingen. Zoals het jongetje van zojuist al snel de gedachte kreeg dat rood haar geen lang leven beschoren is. Excuus voor de woordspeling.

Even later werd ik zelf op de proef gesteld. Een medewerker op Schiphol had brandstof gemorst bij het tanken van het vliegtuig. Daardoor had ons toestel uiteindelijk ruim 2 uur vertraging waardoor ik mijn aansluiting naar Boston miste. Dat ik daardoor 6 uur extra op een volgende vlucht moest wachten, kon niemand iets aan doen. Helaas pindakaas denk je misschien, maar de afgelopen jaren hebben mijn gezin en ik steeds verstoringen bij vliegreizen. In de vorm van bagage die zoek raakt of aansluitingen die niet gehaald worden. Het zou niet vreemd zijn als ik hieraan een overtuiging met betrekking tot vliegen ontleen. Zoiets als “vliegen is vreselijk” of “vliegen geeft gedoe”.

In zekere zin kun je kiezen voor iets anders.

Gelukkig weet ik dat een dergelijke gedachte te generiek is. Het gebeurde me daarvoor namelijk nooit. En ik weet vooral ook dat dit soort overtuigingen me niet helpen. Zeker niet wanneer ik in de toekomst nog eens een verre bestemming wil bereiken. Een overtuiging die me wel zou helpen is bijvoorbeeld “het zal na zoveel pech de volgende keer vast weer goed gaan”.

Is dat zo?

Deze drie woorden helpen mij (en velen met mij) op het moment dat een negatieve gedachte zich aandient. Voor je het weet ga je er namelijk in geloven, dus is het slim om die gedachte te toetsen voordat het zich nestelt als een beperkende overtuiging. De vragen “is dat zo?” of “kan ik dat zeker weten?” helpen om dat te ontkrachten want het antwoord luidt meestal ontkennend.

Overtuigingen ombuigen.

In onze training Persoonlijke Kracht via NLP leren we om beperkende overtuigingen die je al hebt om te buigen naar iets versterkends. Wanneer jij dus met een negatief zelfbeeld loopt of weinig lef hebt en daarom niet volledig uit de verf komt, zou die training waardevol kunnen zijn. En als je na het lezen van de beschrijving van de training Persoonlijke Kracht via NLP nog twijfelt, aarzel dan niet om je vraag te stellen. We denken graag met je mee.

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!