Oud en Nieuw – balans opmaken!

Het is bijna oudejaarsdag en veel mensen blikken dan terug op het afgelopen jaar. Niet alleen cabaretiers maar ook mensen als jij en ik maken de balans op. Dat vind ik een goede gewoonte en zelfs belangrijk, ik leg je graag uit waarom.

Terugblikken

Er zijn ook mensen die vinden dat achterom kijken zinloos is, je verandert het verleden toch niet. Dat laatste kan ik het natuurlijk alleen maar mee eens zijn, maar toch is terugblikken waardevol. Juist ook om te beoordelen was je van dat verleden kunt leren. Want zoals de filosoof Kierkegaard ooit zo mooi zei: het leven wordt voorwaarts geleefd en achterwaarts begrepen.

In dat terugblikken komen de belangrijke momenten en periodes nog eens voorbij. Belangrijk in de zin van bereikte successen en mijlpalen, maar ook in de zin van pech, missers en tegenslag. Hoe kijk je terug op het afgelopen jaar, met een glimlach of juist met verdriet of spijt in je hart?

Wanneer die glimlach tevoorschijn komt: waarover ben je tevreden of zelfs enthousiast? Wat heb je bereikt en wanneer heb je zo’n plezier beleefd? Met wie was dat en waar gebeurde het? Wat was jou aandeel daarin en hoe heb je dat gedaan? Allemaal vragen die je laten stilstaan bij jouw manier van succesvol zijn en je gelukkig te voelen. De antwoorden op die vragen leren je wat je kunt doen om ook in de toekomst succesvol en gelukkig te zijn.

Merk je dat er ook verdrietige momenten waren, waarover ging dat verdriet? Heb je het verdriet inmiddels een plek kunnen geven of hoe komt het dat het je nog altijd bezig houdt? Verdriet gaat vaak over verlies van een dierbaar iets of iemand, dus het is ook goed om stil te staan bij de waarde die je daaraan hechtte. En misschien heb je nog iets te toen om het verdriet werkelijk te verwerken of om er iets uit te leren.

Zit er op sommige momenten of perioden een gevoel van spijt, schaamte, schuld, dan heb je daar richting jezelf of anderen nog iets af te ronden, te vereffenen. Vervolgens kun je besluiten hoe je in de toekomst met dergelijke situaties wilt omgaan, wat je nog te leren hebt of wiens hulp je wil inschakelen.

Allemaal manieren van terugblikken om lessen te trekken uit het verleden. Met als motto: doe vaker wat er goed ging en verzin iets anders voor wat er niet goed ging.

Vooruitblikken

Ook kun je natuurlijk vooruitblikken, bij het terugblikken deden we dat al gedeeltelijk door te bepalen hoe anders je met zaken wilt omgaan. Maar je kunt verder gaan door te beseffen welke belangrijke zaken er komend jaar op stapel staan. Of als je dat wilt, plannen te maken over leuke en/of nuttige zaken, privé- en werk-gerelateerd. Wat zijn je ambities voor het komende jaar, waar wil je mee bezig gaan of wat hoop je over een jaar te hebben bereikt? Geen voornemens, maar echte doelen! (lees ook dit artikel over waarom goede voornemens niet werken)

Zinloos? Verspilde moeite?

De keuze is aan jou of je hier tijd aan wilt besteden. Maar ik beloof je dat het geen verspilde moeite zal zijn. Helaas ben ik wel eens mensen tegengekomen die beseften dat hun leven zich min of meer ‘per ongeluk’ voltrok. En misschien wat minder dramatisch herken je mogelijk wel het gevoel dat de tijd vliegt. Om op oudejaarsdag tot de conclusie te komen dat er afgelopen jaar niet veel te beleven was. Of zoals Acda en de Munnik dat zo mooi zongen in ‘het regent zonnestralen’: van al zijn jongensdromen, was alleen het oud worden behaald.

Kortom, wil je meer uit je leven halen dan alleen oud worden, bewuster omgaan met de tijd die je hebt, wil je eruit halen wat erin zit en volgend jaar ook met een glimlach kunnen terugblikken? Begin er dan nu mee en maak er een goede gewoonte van.

Ik wens je nu al een gelukkig en succesvol nieuwjaar!

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!