Omstandigheden…het is soms niet anders…

Je kent het ongetwijfeld: vol goede moed ben je aan een klus begonnen, maar hoe goed je je best ook doet, je boekt niet het resultaat dat je voor ogen had. Of je bent bijna klaar, gooit er toch nog iets roet in het eten. Omstandigheden die verhinderen dat je slaagt in het bereiken van je doel. Zeer begrijpelijk dat je daar boos over kunt worden. Hoe graag je misschien ook zou strijden tegen die omstandigheden, soms heb je er maar bij neer te leggen. Ik geef je twee voorbeelden uit mijn recente hardloophistorie.

Als het speelveld niet meezit.

Vorige week liep ik een halve marathon in Zandvoort, eerst een ronde over het circuit om daarna het strand op te gaan. Vorig jaar had ik daar ook gelopen en het zand was toen heerlijk hard en dus makkelijk om op te lopen. Dit keer was het heel anders: het zand was nat en moerasachtig, waardoor het op flinke stukken heel zwaar liep. De ambitie die ik vooraf had bij deze race (een minuut of vijf sneller dan vorig jaar) moest ik dan ook al snel laten vervliegen. Uiteraard heb ik nog wel zo goed mogelijk gelopen, maar als ik de tussentijden op mijn horloge al te serieus had genomen, dan had ik geprobeerd nog harder te gaan. Met als zeer waarschijnlijk gevolg dat ik verderop in de wedstrijd zou instorten. Het was beter me neer te leggen bij de gedachte dat er dit jaar niet veel meer in zat.

Als je zelf niet 100% bent.

Twee bevriende hardlopers hadden zich aangemeld voor de marathon in Rotterdam die volgende week plaatsvindt. Los van elkaar kregen zij vorige week allebei griep. Zo kort voor de marathon is dat echt heel vervelend. Heb je zolang jezelf voorbereid op de grote dag, dan wil je natuurlijk ook fit aan de start staan. Toch heb ik beiden aangeraden om deze marathon te laten schieten en in plaats daarvan misschien een andere marathon te kiezen. Wanneer je zo kort voor de start nog met koorts in je lijf zit, is dat funest voor het lopen. Helaas weet ik dat uit ervaring. En dan kun je alles proberen om het virus te lijf te gaan en op tijd te herstellen, maar zoiets als griep en koorts laten zich niet op commando wegsturen. Uitzieken, overgeven aan de situatie, schikken in je lot, hoe zuur het ook is.

De dagelijkse praktijk.

Ook in je dagelijks werk kom je in situaties waar soms krachten werken die groter zijn dan jij kunt beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan een stroomstoring terwijl je net een belangrijke offerte vandaag wilt afmaken en versturen. Of de files waar je ongetwijfeld wel eens in gestaan hebt, terwijl je onderweg bent naar huis of een belangrijke afspraak. Het zijn voorbeelden waarover je enorm boos kunt worden en je kunt opwinden, maar het zal je niet helpen. Soms heb je gewoon maar de omstandigheden te aanvaarden en je te schikken in je lot. Wanneer dat lukt, kun je kijken hoe je de situatie positief kunt benutten. Zoals je bij de stroomstoring misschien eindelijk eens tijd hebt om je bureau op te ruimen. Of in de file tijd hebt om een vriend te bellen die je al heel lang niet hebt gesproken. Handsfree natuurlijk 🙂

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!