Of je de leider bent, bepaal je niet zelf

Vandaag las ik het nieuws dat de Amerikaanse president Donald Trump door het Huis van Afgevaardigden wordt “impeacht” oftewel afgezet. Hoewel de Senaat daar nog mee akkoord moet gaan en los van of je het ermee eens bent of niet, is er wel iets heel boeiends aan de hand.

Een belangrijke wet rondom leiderschap is in het geding

In onze leiderschapstraining Leiderschap met Open Vizier gaan we uitgebreid in op een aantal wetmatigheden die gelden rondom een goed functionerend team. Eentje daarvan is die van een gezamenlijk aanvaard leiderschap. Als team heb je gezamenlijk de leider te accepteren en erkennen. Je hoeft het niet altijd met de leider eens te zijn, maar wel erkennen dat bij hem of haar het leiderschap van het team ligt.

En dat is wat in het Huis van Afgevaardigden dus op losse schroeven is komen staan. Meer dan de helft van de leden zegt tegen hun leider: ga weg, we accepteren jou niet langer als leider.

Als de meerderheid je niet meer ziet zitten

Toen ik het nieuws over de impeachment las, probeerde ik me voor te stellen hoe dat voor de president zal zijn. Denk je bijvoorbeeld maar eens in dat je leider bent van een team van een stuk of 10 mensen en dat 6 daarvan zeggen: ik heb geen vertrouwen in je en ik wil dat je opstapt. Dan kun je natuurlijk beweren dat die 6 het fout zien of zelfs onrechtmatig handelen. Maar het doet onvermijdelijk iets met de energie. Zowel bij de leider, want je kunt het verschil voorstellen tussen een team dat unaniem achter je staat en een team dat je voor minder dan de helft steunt. Maar ook voor het team zelf. Het team zal namelijk weinig gemotiveerd zijn om de lijnen te volgen die de leider uitzet. Zeker als de leider blijft zitten terwijl er weinig steun meer is, vormt hij een belemmering voor het team om vooruit te komen. Teamleden zullen ook een vorm van onrechtvaardigheid voelen. Immers, als je als lid niet functioneert of door je leider niet gewaardeerd wordt, kun je het veld ruimen.

Wat doe je als je zoveel weerstand ervaart?

De eerste vereiste is dat je luistert naar de weerstand. Dat doe je niet pas als het zover is gekomen, ook al is er maar een kleine minderheid die moeite met jouw leiderschap heeft, dan heb je daar oog en oor voor te hebben. Een andere belangrijke wetmatigheid is daarbij aan de orde: dat wat je uitsluit, gaat de dynamiek bepalen. In feite is dit ook wat bij Donald Trump is gebeurd: er was al langer kritiek op hem, maar hij wou het niet horen en zei slechts dat mensen met een andere mening het verkeerd zagen. Daarmee wakkerde hij die weerstand alleen maar aan, met deze impeachment tot gevolg.

De tweede vereiste, die hiermee samenhangt, is dat je je kwetsbaarheid er laat zijn. Veel leiders denken dat kwetsbaarheid een vorm van zwakte is, en tonen zich alsmaar sterk. En hoe sterk dat ook aan de buitenkant moge lijken, deze houding komt voort uit een angst. Het is voor leiders van belang om aan het team te laten zien dat je kwetsbaarheid ook een mooie kant heeft, dat je het soms niet allemaal weet, dat je soms erkent dat je een vergissing hebt gemaakt en daar op terug kunt komen, dat je soms hulp nodig hebt. Door dat te tonen, geef je je teamleden een mooi voorbeeld dat zij hopelijk zullen volgen.

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!