Niet kiezen is ook een keuze

Onlangs sprak ik een man die moeite had met kiezen. Hij wou er met mij over spreken omdat hij daar last van had. Omdat, zo benoemde hij het ongeveer, hij bang was dat als hij niet bewust koos voor een nieuwe stap in zijn carrière, hij daar over een paar jaar spijt van zou hebben. Dat hij dan te lang was blijven hangen om nog iets nieuws te gaan starten.

Waarom is het soms moeilijk om te kiezen?

Wanneer je de keuze hebt tussen verschillende opties, betekent elke keuze dat je ook andere opties niet kiest. Zoals wanneer je een vakantiebestemming moet kiezen en je graag kampeert vanwege de gezelligheid met andere kampeerders, maar de luxe van een hotel ook erg waardeert. Kies je voor kamperen dan mis je de luxe, kies je voor het hotel, dan ben je meer op jezelf aangewezen. Dus tsja, waar ga je dan voor?

Soms bestaat de keuze uit blijven bij het oude of kiezen voor iets nieuws. Zoals in het geval van de man die ik sprak. Je weet wat je aan het oude hebt, dat voelt vertrouwd ook al is het niet altijd optimaal, en het nieuwe is weliswaar aantrekkelijk maar mogelijk ook ongewis. Daarnaast kunnen mensen in je omgeving hun mening laten horen, bijvoorbeeld dat het zonde is na zo’n mooie loopbaan ineens helemaal van voren af aan te beginnen. Is dat wel verstandig, zal vaak gevraagd worden. Of “wat haal je je op de hals?”

Wat als ik niet kies? Of kies ik dan toch?

Je zou kunnen zeggen dat het onmogelijk is om niet te kiezen. Wanneer jij geen bewuste keuze maakt, maak je onbewust de keuze dat je dingen op zijn beloop laat, dat je afwacht hoe een en ander zich zullen ontwikkelen. Het gevolg is dat anderen, die wel in beweging blijven, de situatie beïnvloeden en dus ook jouw situatie beïnvloeden. Hoe onbedoeld misschien ook, maken zij voor jou keuzes. Zoals in het geval van een medewerker die jaar in jaar uit hetzelfde werk op dezelfde manier blijft doen. Omdat hij het zo gewend is, het hem ooit zo geleerd is en hij gelooft dat er geen reden is om daar in te ontwikkelen. De organisatie waar hij werkt ontwikkelt ondertussen wel, nieuwe bedrijfsprocessen worden ingevoerd, andere technologie wordt toegepast of er wordt meer zelfsturing verwacht. Als hij daar niet in meegaat, kan hij op den duur te horen krijgen dat hij niet meer past in de organisatie en bij de eerste reorganisatie neemt men afscheid van hem. Hoezeer deze medewerker het gevoel kan hebben dat hem een noodlot is overkomen, heeft hij er zelf voor gekozen, bewust of onbewust, om te blijven hangen in het verleden en niet mee te bewegen met de veranderende werkelijkheid.

Als je dan toch niets kiest, doe het dan bewust!

Wanneer je besluit om zelf geen keuze te maken, doe dat dan bewust. Blijf in elk geval alert of de veranderende omstandigheden op een zeker moment jou toch vragen om een keuze te maken. Een manier om dat te doen is je bewust te worden van jouw kernwaarden, de belangrijke drijfveren die bepalen waar jij wel of niet gelukkig van wordt en waar je energie van krijgt of juist aan verliest. Door daar bewust van te zijn, kun je steeds blijven bewaken of je in actie moet komen.

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!